Olivér
1 °C
5 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • 1.png

  Hihetetlen profizmus és hidegvér kell ehhez. A felvétel a múlt heti pohangi földrengés alatt készült. 

 • Gyászol a Twitter népe, ami önmagában nem egy különösebben ritka esemény, mindig előfordul, amikor meghal egy híresség. Most azonban az a fura helyzet állt elő, hogy meghalt a tömeggyilkos Charles Manson, a derék twitterezők viszont a polgárpukkasztásban és rockzenében utazó szupersztár Marilyn Mansont búcsúztatják.

  De annyira, hogy vasárnap óta a trending hashtagek élvonalában van. Hogy ebből mennyi az, aki direkt trollkodik és mennyi keveri össze tényleg a két embert, azt persze nem tudjuk. Marilyn Mansonnak egyébként egy pici köze tényleg van Charles Mansonhoz, nevezetesen tőle kölcsönözte a művészneve felét (a másik felét meg Marilyn Monroe-tól), valójában Brian Warner a neve.

  (via Newsweek)

 • Ez egy svéd kutatásból  derült ez ki: a tanulmányban 3,4 millió Svédországban élő embert vizsgáltak meg, a résztvevők 40 és 80 év közöttiek voltak, 13 százalékuknak volt kutyája. A kutatás alapján az ebtulajdonlás 36 százalékkal csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását az egyedül élők esetén, de a többszemélyes háztartások is van ilyen hatás, igaz csak 15 százalékos.

  A kutatás következtetései azért lehetnek fontosak, mert például az Egyesült Királyságban az elmúlt időszakban elég sok szó volt arról, hogy az egyedüllét komoly egészségügyi kockázatok kialakulásához vezethet. Egy angliai kutatás szerint az 1,1 millió egyedül élő brit állampolgárnál 50 százalékkal nagyobb egy komoly betegség kialakulása, mint a közösségben élő briteknél.

  A svéd kutatásból az is kiderül, hogy az egyedül lakás nem szükségszerűen jelent magányosságot is, de az biztos, hogy a kutyatartás minden esetben pozitív hatásokkal bír.

  Azt egyelőre nem tudják, hogy pontosan miért egészségesebbek a kutyatartók a kutyátlanoknál, de több elmélet is van erre. Az egyik szerint a nagyobb mozgásigényű kutyák gazdái egyszerűen többet mozognak a kutyáik miatt, és ezért egészségesebbek. A kutatás szerzője ugyanakkor nem ebben az elméletben hisz: szerinte arról lehet szó, hogy a kutyások közösséget alkotnak, és lehet lehet pozitív hatása az egészségre. Egy harmadik elmélet szerint a kutyák jelenléte megváltoztatja a házban jelen lévő mikroorganizmusok összetételét, és ennek lehet pozitív egészségügyi hatása. Korábbi kutatások ugyanis azt bizonyították, hogy egy kutya 15 százalékkal csökkentheti a gyerekeknél az asztma kialakulását, ugyanis a túl tiszta háztartások elősegíthetik a különféle allergiák kialakulását. (Guardian)

 • A magyar zenei örökség megőrzéséért dolgozik Balog József zongoraművész, aki koncertjein és lemezfelvételein évek óta a hazai zeneszerzők elfeledett darabjait szólaltatja meg. A zenészcigány családból származó 38 éves művész örül, hogy egyre több roma zenész választja a komolyzenei pályát, akik közül sokan nagyszerű sikereket érnek el. Balogról a Roma Sajtóközpont készített kis videót és írta ezt a szöveget.

  Balog Józsefet nemzedéke legtehetségesebb zongoristái között emlegette Kocsis Zoltán, akivel a Nemzeti Filharmonikusoknál többször is együtt dolgoztak. A legendás művész Bartók, Szonáta két zongorára és ütőhangszerekre című darabját utoljára Baloggal együtt játszotta el – ez máig meghatározó élmény számára. 

  Balog cigányzenész családba született. Apja, Cápár Balog József ismer énekes-prímás volt, aki  ahogy akkoriban sok más roma zenész, például Cziffra György is  a XIII. kerületi szegénynegyedben, Tripoliszban nőtt fel. Közeli rokonságából többen is a harmincas-negyvenes évek legelismertebb cigányzenészei közé tartoztak.  

  Bár gyerekkorában neki is hegedűt nyomott apja a kezébe, a kis József már négy éves korában eldöntötte, hogy inkább zongoraművész lesz, és hamarosan kiderült, hogy jól döntött: a Zeneakadémiát Jandó Jenő osztályában végezte el.  

  A mára nemzetközi hírűvé vált zongoraművész eddigi pályafutása során a világ 26 országában több mint ezer koncertet adott.  

  Következő hazai koncertjén többek között ritkán hallható Kodály és Lajtha műveket is megszólaltat. Kodály összkiadás után jövőre Lajtha László életművét rögzíti lemezre. Kötelességének érzi ugyanis a magyar komolyzenei örökség ápolását. A népszerű darabok eljátszása helyett kifejezetten keresi a szakmai kihívásokat, Pierre Boulez több mint tízperces kompozícióját, az Incises-t például rajta kívül alig néhány zongorista játssza az egész világon.

  ba

  A koncertmuzsikusok életmódja a közhiedelemmel ellentétben rendkívül megerőltető  a koncertek, az utazások és lemezfelvételek között napi 10-12 órás gyakorlással sajátítják el a darabokat. A napi darálóból József egy klasszikus zenésztől kevésbé várt időtöltéssel kapcsolódik ki. A videóban arról is beszél, hogy miért pont ezt a hobbit választotta.