Orsolya
7 °C
17 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Úgy tűnik, Andrej Babiš és pártja toronymagasan megnyerik a cseh választást. A milliárdosból lett politikusról itt írtunk részletes portrét, magyar érdekeltségeit ebben a cikkünkben vettük számba.

  Bár Andrej Babiš nevét itthon még csak most tanulgatjuk, a magyar mozinézők már korábban is belefuthattak a róla szóló, egészen érdekes portréfilmbe. A filmet a Budapesti Dokumentumfilm Fesztivál keretein belül is többször vetítették.

  A 2015-ös film magyar szemmel nem csak azért érdekes, mert a készítők végigkövetik a politikus egyik kampányát, és a szembe jövő karakterek és helyzetek valahogy nagyon ismerősek. Hanem azért is, mert sokszor olyan helyzetekben és beszélgetésekben filmezik, amilyenekbe egy magyar politikus például aligha engedne belátást.

  Ilyen például, amikor épp a magyar Pető Tibor nagykövettel beszélget egy fogadáson, és rajta marad a mikrofonja. Itt elmondja a magyar nagykövetnek, hogy mennyivel jobb, hogy Magyarországon nem kell annyit egyezkednie a kormánynak, mint Csehországban. És hogy Varga Mihállyal többször találkozott már.

  Erre a nagykövet elmondja, valójában a legfontosabb ember nálunk igazából Orbán, ő dönt mindenről, vele lenne jó, ha találkozna.  Andrej Babiš úgy reagál, "ha magyar miniszterelnökkel találkoznék, engem itt megköveznének a hülye újságírók. Hogy találkozott Orbánnal, veszélyes a demokráciára." (22:31-től)

   

 • Új-Zélandon szeptember végén tartottak választást, ami után a szociáldemokrata Munkáspárt alakíthatott kormányt, a miniszterelnök pedig Jacinda Ardern lett, aki így a világ legfiatalabb női kormányfője. (Akit bővebben érdekel a politikus portréja, az a 444-en olvashat róla.)

  Ardern nagyon népszerű a fiatalok körében, amihez hozzájárult, hogy szabadidejében DJ-zni is szokott. Egy új-zélandi lap, a Spinoff összeállított egy Spotify-listát Ardern zenéiből, úgyhogy most ön is meghallgathatja, milyen egy szocdem kormányfői tracklist:

  A lap interjúrészletekből szedte össze, hogy milyen zenéket szeret játszani és hallgatni Ardern, ezért inkább csak egy hozzávetőleges lista ez, nem egy valódi, kipróbált DJ-szett. A Judas Priesttől a Breaking The Law című számot például már biztos nem játszaná le Ardern, mert egy miniszterelnöktől az egy kicsit áthallásos.

 • Eltűnt egy 16 éves fiú egy XII. kerületi gyermekotthonból, írja a Police.hu. A kamasz kb. 170 centiméter magas, szőke hajú és kék szemű.

  Darida Szabolcs 2012-01-02
  Fotó: Police.hu

  A rendőrség azt kéri, hogy aki a tartózkodási helyéről vagy az eltűnésének körülményeiről bármilyen információval rendelkezik, értesítse őket az ismert telefonszámokon.

 • Irigylésre méltó botrányai vannak Izlandnak. Tudják, ez az az ország, ahol 2013-ban történt meg először, hogy a rendőrök megöltek egy embert, és az izlandiak ezt úgy élték meg, mint valami nemzeti tragédiát.

  Na, most sem kellett túl sok az izlandiaknak, hogy kikészüljenek, csak ez a videó, amiben egy turista kisétál egy hegy szélére:

  Az Independent cikke szerint az izlandiak egyre elégedetlenebbek a növekvő számú turistával, mert zavarják a helyiek nyugalmát és károsítják a természetet.