Orsolya
7 °C
17 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Az Országos Meteorológiai Szolgálat még szombatra is veszélyjelzést adott ki a köd miatt az ország északi felére - sajnos ebből ma reggel az ajtón kilépve nem sokat tapasztaltam, pedig eléggé bírom a ködös őszi reggeleket. Úgy néz ki, hogy nem vagyok ezzel egyedül, ezt bizonyítja az rengeteg fotó, amit olvasóink küldtek nekünk. Mutatom a legjobbakat:

 • 700 kiló szőlőt loptak el egy szőlőtermesztőtől a svájci Bieli-tó környékén. Az áldozat szerint profikról van szó, ezért senki nem érezheti magát biztonságban.

  300 kg pinot noir borszőlőt és 400 kg saszlát (a két leggyakoribb svájci szőlőfajtát) tulajdonítottak el a tolvajok, ami egyébként nem egy eget verő mennyiség, de a tulajdonost nyilván bosszankodik miatta.

  A dolog érdekessége egyébként, hogy soha ez előtt nem történt hasonló, az idilli környéken eddig senkinek jutott eszébe az, hogy szőlőt lopjon. Hiába, a svájci társadalom is kezd megromlani. 

 • Kolumbia alkotmánybírósága arra kötelezte a kormányt, hogy szerezze vissza azokat a kincseket (több mint 120 darabot), amit az ország elnöke a 19. században a spanyoloknak adott. Azok ugyanis az ország kulturális örökségéhez tartoznak, elajándékozni őket pedig alkotmányellenes. 

  A kincseket a kolumbiai őslakos Quimbaya civilizáció aranyművesei készítették a 4-10. század idején, amiket 1893 ban Carlos Holguin elnök Habsburg–Tescheni Mária Krisztina spanyol királynénak ajándékozott, mert az segített neki egy határvitában Venezuelával szemben.

  A kolumbiai kormány egyelőre nem reagált az alkotmánybíróság ítéletére, de az egészen biztos, hogy nem lesz könnyű visszaszerezniük a műkincseket. Csak úgy nagyon ritkán ad vissza bárki is bármit (legen szó magánemberről, királyi sarjról, múzeumról vagy országról), a magyar kormánynak is nagyon meg kellett szenvednie azért, hogy visszaszerezze a Seuso-kincseket.

  (via)