Előd
7 °C
16 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A kék bálna a világ valaha volt legnagyobb ismert állata a maga 30 méterével és 173 tonnájával. Nyilván a szíve is nagy, laza 181 kilogram:

 • Ismerik azt az érzést, amikor valamibe már annyi munkát fektettek be, hogy sehogy sem viszi rá önöket a lelkük, hogy a vége előtt befejezzék, még akkor sem, ha egyre kilátástalanabb, hogy mikor lesz vége, mert úgy érzik, akkor hiábavaló volt az a rengeteg munka? Na így vagyok én most egy nagyregénnyel, ami eleinte tetszett, aztán már nem tetszett annyira, most viszont már borzasztóan untat. De az 1500 oldalból már elolvastam 1100-at - csak az a maradék 400 nem akar elfogyni sehogy sem.

  Önök mit tennének egy ilyen helyzetben? Az a lényeg, hogy élvezzük, amit olvasunk, vagy ha valamibe belekezdtünk, azt hiba, netán egyenesen bűn félbehagyni? Fontosabb, hogy ne vesszen kárba az az 1100 oldal, vagy inkább az a fontos, hogy ne rabolja a kevésbé jó könyv az időt a jobbak elől?

  (Adalék: egy kedves ismerősöm a dilemmát hallva megosztotta velem Mérő László gondolatait az elsüllyedt költségekről: "Az elsüllyedt költségeken rágódni a felnőttkor velejárója. A gyerekek a döntéseikben nem veszik figyelembe, hogy mennyit fektettek korábban a dologba, és így mennyi veszhet kárba. Csakis azzal foglalkoznak, hogy a jelenlegi helyzetben mennyi nyereséggel, illetve veszteséggel jár egy-egy döntés. Ebből a szempontból sokkal racionálisabbak, mint a felnőttek. Mire felnőnek, megtanulják komplexebben, a történetükkel együtt látni a dolgokat, de az elsüllyedt költségek szempontjából téves ez a komplexitás.")

  Önök abbahagynák a könyvet, amiből már rengeteget elolvastak, de már elvesztették az érdeklődésüket iránta?

  • 494
   Abbahagynám, minek olyat olvasni, ami nem tetszik?
  • 252
   Ha már ennyit elolvastam, biztosan nem hagynám abba!
 • 104 éve született Botond-Bolics György, akinek a neve talán nem ugrik be elsőre, pedig jó néhány generáció gyerekkorának kedvenc mesehősének az atyja.

  mikrobi

  Botond-Bolics jogászként végzett a Kolozsvárról átmentett, majd önállósodásakor Horthy Miklós, később József Attila nevét viselő, ma már Szegedi Tudományegyetemen. Később mérnöki diplomát is szerzett.

  Egy ideig dolgozott is az Elektronikus Mérőkészülékek Gyárában, de hiába a lelket megbizseregtető nevű vállalat, Botond-Bolics inkább a tudományos-fantasztikus, ismeretterjesztő művekkel az írói pálya felé mozdult el.

  A Táncsics Kiadó szerkesztője is volt, és ő találta ki Mikrobit. A multifunkcionális, a gyűlölt mosogatástól a gyerekmegőrzésig mindenre alkalmas háztartási robotgép és a gyerekek bolygóközi kalandjai először rádiójátékként készültek el, aztán jött a rajzfilm, amiből valójában csak két évad készült, 1973 és 1975 között, 13 epizóddal.

  A 10 percesekből álló sorozat a 21. században játszódik, bár nem valószínű, hogy 80 éven belül olyan családi szórakozás lesz az interplanetáris – pláne az intergalaktikus – utazás, mint Mikrobiéknál.

 • Látszólag két Lionel Messi volt szombaton a Nou Campban a Málaga elleni meccsen: egy a pályán – adott is egy gólpasszt –, egy pedig a lelátón.

  Utóbbi az iráni Messi néven elhíresült hasonmás, aki először azzal került a hírekbe, hogy letartóztatták hazájában, mert tömeghisztéria tört ki, amikor kilépett az utcára, annyira hasonlít az argentin szupersztárra, ezért inkább bevitték egy őrsre, hogy ne essen bántódása.

  Reza Parastesh szombaton a barcelonai utcákat járta a meccs előtt, ott is boldogan szelfizgettek vele az emberek.

  Hasonlít?

  • 1508
   Szelfiznék vele, ha szembejönne a körúton
  • 673
   Viccnek is gyenge