új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • vanderpoel

    A ciklokrosszosok legtöbbször sáros, jeges pályán tekernek, de van néhány olyan verseny is, ahol süppedős homok jelent természetes akadályt. A tengerparti Koksijde-ben világbajnokság is volt már, de Belgium belső területein is vannak olyan pályák, ahol a homokban akad el a kerék. 

    A hétvégén Zonhovenben tekertek a legjobbak. A versenyen a 2015-ös világbajnok Mathieu van der Poel dominált. Például az első kerekén egykerekezve is átvágott a mély homokon. Nagy mentés volt.

  • Franciaországban narancssárga lett az ég az Ophelia trópusi viharnak köszönhetően. A BBC megfejtette a furcsa légköri jelenséget: mivel az Ophelia egy trópusi vihar ezért trópusi, szaharai homokot is hoz magával. A szél pedig az apró homokszemeket a levegőbe fújva vörösre festi a Nap fényét.

    Ezt a képet Bristolból kaptuk egy olvasónktól, amin ugyanez a furcsa jelenség figyelhető meg, ahogy az Ophelia trópusi vihar vörös színűre festi a Napot Nagy-Britannia felett.

    Narancsnap 2
    Fotó: Olvasónk: Németh László
  • Hiába lett tavasszal sztár Einhyrningur (izlandiul egy pont egyszarvút jelent), örülhet, hogy él. A két szarv helyet egyet növesztő birka gyenge, a nyáj selejtje, amit már korábban a vágóhídra is küldhettek volna a tulajdonosai, mert tenyésztésbe nem lehet vonni.

    A korábban kecskének is nézett kos olyan, mintha mindig meglepett lenne, vagy mintha ráncfelvarráson esett volna át. Emiatt élhet még mindig. Nem is túl zaklatottan, nem mutogatják folyton a turistáknak. Szépen legelget a nyájával, sokszor meg magányosan. A tulajdonosa szerint érzi, hogy különbözik a többiektől.

    Novembertől azonban új tulajdonosa lehet Einhyrningurnak, mert elviszik egy jótékonysági árverésre. Korábban a reykjaviki állatkert is bejelentkezett érte, de ahogy a Kosok című filmből is tudhatjuk, birkaügyben nincs pardon. A betegségek elkerülése miatt még országon belül sem lehet ide-oda szállítani az állatokat, így Einhyrningur marad körzetében az árverés után is.

    (via Icelandmonitor.mbl.is)

  • El is marad a Cork City hétfő esti meccse a Darry ellen :(

  • Az összefogás, az együttműködés, a koordinált politika, közös jelöltállítás, a lehet ebben a momentumban magyar liberális szocialista párbeszéd együtt, koalícióban politikai formációk háza táján. Hát pontosan ez történik, csapatmunka kimaxolva, nézzék:

    Már csak arra kellene rájönni, ebben a remek zenekarban melyik Gyurcsány, melyik (volt) Botka, és ki az, akit a Fidesz fizet. Vagy egyáltalán ki az, akit nem.

    dobos
  • clke

    Gyakran előfordul viharban, hogy a landoló repülőgépeket megdobja egy erősebb széllökés, és a pilóták komoly lélekjelenlétére van szükség, hogy le tudják tenni a gépet.

    Ilyesmi történt Dublinban is, ahol egy utasszállítót néhány méterrel a leszállópálya fölött kapott el egy erősebb löket. Bár Nyugat-Európát lassan eléri az Ophelia nevű vihar, aminek jelei a videón is tisztán láthatók, a landolás sikeresen megtörtént.

  • Jelenleg annyi élelmiszert termelünk, ami elég lenne a Föld teljes lakosságának ellátására is. Mégis, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) adatai szerint minden kilencedik ember éhezik. Október 16-án, az élelmezési világnapon arra a törekvésre emlékezünk, hogy a világon mindenki számára biztosítsuk a megfelelő és tápláló élelmet. 

    Több mint 150 országban rendeznek programokat, Budapesten hétfő délelőtt adománykonvoj ment át a belvároson. A teherautók 30 tonna élelmiszer-adományt szállítottak, élelmiszeripari, kereskedelmi cégek jóvoltából, amit rászoruló családok kapnak meg.

  • Nincs akkora helyzet, amit ne lehetne kihagyni, de ahogy Jimmy Briand elbukdácsolta ezt a ziccert a Guingamp-Rennes (2-0) francia bajnokin, olyat tényleg ritkán látni.

    Mintha görkorcsolyát adtak volna egy struccra.

  • Biciklis baleset érte Ed Sheerant, ami miatt be kellett gipszelni a kezét. Ezt az énekes a Facebookon közölte a rajongóival. Arról nincs szó, hogy emiatt esetleg koncertek maradnak el, de a poszt szerint előfordulhatnak változások.

    Arról, hogy kicsoda Ed Sheeran, és miért olyan sikeres, ebben a cikkünkben írtunk. Legutóbbi albumáról pedig itt lehet olvasni

  • És még kapott egy kupát is.

    Fitneszversenyen érte el ezt a szépen csillogó, második helyet, Budapesten. Amiért ezüstérem jár, ugye.

  • Ma délután érkezik meg a Brit-szigetekhez Ophelia. A hurrikán ugyan szelídülni látszik, de a meteorológusok így is orkánerejű szelet és özönvízszerű esőt jósolnak. Írországban (a déli partokat éri el először a vihar) vörös riasztás van érvényben.

    A NASA felvétele Opheliáról 2017. október 13-án
    A NASA felvétele Opheliáról 2017. október 13-án
    Fotó: Social Media
  • Pénteken megírtam, hogy milyen bonyodalmakat tud okozni egyetlen szám elírása. Tőlem például egy ideje búzát akarnak vásárolni, mert a számszomszédom a derekegyházi Aranykalász Mezőgazdasági Szövetkezetnél dolgozik. Nagyon sok olvasói levelet kaptam, a legjobbakból válogattam:

    • György hasonló cipőben jár, mint én. „Éppen most, a cikk olvasása előtt 3 perccel hívtak harmadszor is különböző számokról, hogy vennének tőlem kisbálás lucernaszénát. Még nem tudom, kivel kevernek össze, mindenesetre nekem nincs lucernaszénám. Tudnék róla, ha lenne.”
    • Hajni férjét egy híres orvossal keverték össze, és állandóan a magánrendelésére kértek időpontot. Egy idős férfi azt hitte, hogy csak szórakoznak vele, legalább hétszer telefonált, mire jobbnak látták, ha elintéznek neki egy időpontot. „Erre megköszönte, milyen kedves vagyok, de majd mondja a doktor úrnak, hogy azt a másik nőt, azt rúgja ki.”
    • Jánostól többen az Irigy Hónaljmirigy műsorát szerették volna megrendelni. „Mindössze annyiban különbözött az övéktől, hogy az enyémben nulla, míg az övékben nyolcas szerepelt, tehát a tárcsázási képernyőn is egymás alatti számokról beszélünk.”
    • Gábor egyik rokonát a hetvenes években azért hívogatták naponta akár 20-30 alkalommal, mert a számát összekeverték a Malév tudakozójáéval. „Egy darabig hárított, de aztán rájött, hogy fölösleges. Ideje végül is van, különben is magányos, rendkívül barátságos öregúr volt, hát beszerezte a szükséges menetrendeket, információkat, és onnantól kezdve vígan adott felvilágosítást mindenkinek, aki hívta.”
  • Jon Cluett, felesége és négy gyerekük az Eilt-tó partján, Skóciában pihentek egy házikóban, péntek reggel viszont arra ébredtek, hogy egy hatalmas vihar elsodorta a kenujukat. Mocsaras tájon több kilométeres utat kellett volna megtenniük ahhoz, hogy visszaérjenek az autójukhoz, így segítséget kértek.

    A rendőrök pedig azt mondták, hogy felejthetetlen élményben lesz a gyerekeknek részük, ugyanis pont a Roxfort expresszt is alakító Jacobite gőzmozdony veszi majd fel őket. 

    A beszámoló szerint a 6 és 12 év közötti gyerekek nem is hittek a szemüknek, mikor meglátták, hogy milyen jármű jött értük.

    (MTI)

  • A Watford a hétvégén 2-1-re győzte le az Arsenalt egy 92. percben szerzett góllal.

    xhaka.png

    Egy néhány másodperces videó meg is mutatja, miért. Az arsenalos Granit Xhaka teljesen kiesett a játékból, és csak orrát piszkálva nézte, ahogy a közeléből meginduló Cleverly megszerzi a győztes gólt. Már csak két alibi lépést adott elő védekezésként.

  • Mégpedig egy golfakadémia. 

    A képzési központ felépüléséhez a kormány 100 millió forinttal, a Pannonia Golf and Country Club pedig további 70 milliós önerővel járul hozzá.

    Az alapkőletételnél ott volt Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Szivek Norbert, a Magyar Golf Szövetség elnöke és Szórád József, az Alcsútdoboz melletti Máriavölgyben található Pannonia Golf and Country Club vezetőségi tagja.

  • Nem indulhatott túl jól a hétfő annak, aki a kőbányai Liget tér közelében található vasút felüljáró alatt hagyta el kisebb méretű munkagépét. A baleset körülményeiről egyelőre többet nem tudni. A sofőrnek egy sokkal jobb kedd reggelt kívánunk, olvasónknak pedig köszönjük a fotót!

  • egy vécépapíron? A fotót olvasónk, Péter készítette Olaszországban, köszönjük, jár a 10 000 líra.

    granfinale
  • Világszerte terjed a nők elleni zaklatás és erőszak elleni kampány, mint sok minden más, ez is Hollywoodból indult, miután fény derült egy szinte korlátlan hatalommal bíró producer múltjára: nőket, színésznőket zaklatott és erőszakolt is.

    Aztán azzal folytatódott, hogy magyar színésznők írták meg - név nélkül - azokat az eseteket, amikor hatalommal bíró befolyásos filmes, színházi férfiak zaklatták őket.

    A hétvége óta pedig a Facebookon egymás után jelentek meg azok a rövid kiírások, másolt posztok, amikben nő ismerőseink írták ki, hogy ha velük is történt a múltban olyan, amit azóta sem tudtak elfelejteni. Zaklatták őket.

    Megkérdeztem az egyik ismerősömet, aki kirakta a posztot, hogy honnan jött az ötlet. Ő amerikai ismerőseinél látta, de egyre több magyar nő is kitette azóta ugyanazt a rövid üzenetet: velem is megtörtént.

    Miről van szó? Sokat lehet hallani mostanában a témáról, és nem csak a konkrét erőszak, hanem a zaklatás minden formája előjött, ezeket nevezzük hétköznapi zaklatásoknak, amiknek minden egyes nő ki van téve. Ez nagyságrendileg is iszonyú szám.

    Ha ez így látható is lesz, és mindenki kiteszi, talán eljut a társadalom oda, hogy érdemes lesz nem a szőnyeg alá söpörni a kérdést. Az ismerősöm elgondolkodott, hogy neki ki kell-e tennie a posztot, és eszébe jutott, hogy például hányszor nyúltak a szoknyája alá kortársai viccből. És szerinte, ha erről beszélünk, akkor előbb utóbb nem lesz hétköznapi és elfogadott, ahogy például az sem, ha a nőgyógyász lelkiismeretfurdalás nélkül közöli, neked nem kell fizetned, mert olyan helyes vagy.

  • Pár ezer év múlva a régészek remélhetőleg legalább akkora örömmel azonosítják majd az én utolsó vacsorámat is (ha a mai lenne az, segítek nekik, hátha lesz a leletek között egy merevlemez is közép-európai times new romanes nyelvemlékekkel: ez itt kérem savanyú bableves és rizskoch pár gránátalma-szemmel), mint most egy 4500 évvel ezelőtti fieszta menüsorát.

    A stonehenge-i ásatásokon előkerült korabeli edénydarabokon olyan zsír- és egyéb foltokat azonosítottak, amelyek lipidelemzéssel elég sokat elárulnak a neolitikumban tartott rituálékon fogyasztott táplálékról. Ami a jelek szerint az egyáltalán nem volt szegényes. A fő találatok ugyanis:

    • húsok, legnagyobbrészt sertés, de marha is;
    • más edényekben pedig zsírokban gazdag tejtermékek.

    Mivel a Brit-szigetek akkori népessége laktózérzékeny volt, csak feldolgozott tejtermékekről, feltehetően sajtokról és zsírokról lehet szó.

    Más lelőhelyekkel szemben itt kifejezetten sok ételmaradékot, félig lerágott, húsos csontokat és egyebeket is találtak, ami arra utal, hogy a nagy ünnepségeken hatalmas bőségben halmozták fel az élelmiszert.

    És hogy miért pont mézen nevelték a vágóállatot? A helyszínen kiásott archaikus sertésfogak annyira szuvasok voltak, hogy a kutatók következtetése szerint valami édes cuccal kellett hizlalni őket, hogy ilyen állapotba jussanak – a legvalószínűbb megoldás a méz.

    Az újkőkorszak étkezési kultúrájáról néhány napon belül Stonehenge-ben nyílik kiállítás.

  • Soha nem értettem igazán a fidget spinner lényegét. Persze ez rendben is van így, bizonyára engem is szórakoztat olyan dolog, ami másokat nem. Azt azonban soha nem hittem volna, hogy az űrhajósok ezzel szórakoztatják magukat az űrben. Jobban belegondolva azonban: miért is ne? Az űrben minden érdekesebb:

  • Majdnem mint a mesében, de hetet azért csak nem lehet. Mármint egy autóval hét parkolóhelyet is elfoglalni, vagy legalábbis elfoglalhatatlanná tenni. Ennek a szlovák rendszámos (milyen más lenne, milyen más) luxusautónak tűnő autónak (mi más is lenne, mi más) sikerült a fizikai lehetőségek határáig elmerészkedve a bunkóparkolást: a felfestéseket óvodások aszfaltrajzának tekintve úgy állt meg, hogy négy megállóhelybe sikerült belelógnia.

    A képet olvasónk, Péter küldte, és annyiban nem pontos, amit korábban írtam, miszerint ez a hét tahó parkolója, hogy valójában múlt héten készült a fotó, a Pólus Centernél lévő McDonald's parkolójában. 

  • A legfontosabb hír, hogy elkezdték lőni egymást az iraki és a kurd erők.

    A rendőrség hajnalban közölte, hogy elfogták azt a két férfit, akik agyonvertek egy 88 éves asszonyt a hétvégén Zsámbokon.

    Az Ophelia hurrikán egyre közelebb van Európához, az íreknél olyan nagy a parázás, hogy suliba se kell menni.

    Venezuelában a kormányszó szocialisták nyerték a választásokat, de az egész kicsit fura.

  • A világ második legnagyobb hatalmú óvodása, Kim Dzsongun mostanában rakétakilövésekkel próbál felülkerekedni az Egyesült Államokkal és általában véve a külvilággal szembeni kisebbségi komplexusán, és gyengébb pillanataiban valamiért (vélhetően azért, mert közel van, plusz útba esik Amerika felé) pont a szomszédos Japán északi szigete, Hokkaidó felett szereti elfüstölni a puskaport.

    Emiatt Hokkaidón a helyiek az utóbbi időben többször is kaptak értesítést a reggeli órákban a mobiljukra, plusz a tévén/rádión/stb., hogy FIGYELEM, ÉSZAK-KOREAI RAKÉTA KÖZELÍT. A baj csak az, hogy egyáltalán nem tudták, ilyenkor mégis mit kellene csinálni.

    Úgyhogy most a helyi kormányzat rajzoltatott egy mangát (pdf), ami elmagyarázza, hogy mi a teendő, ha éppen traktort vezetünk, a reggeli kocogás közepette vagyunk, esetleg iskolában vagy a munkába menet, a tengeren egy hajón, netalántán otthon ér minket az atomcsapás. (Vagy csak konvencionálisrobbanószer-csapás, arról ugyanis megoszlanak a vélemények, hogy Phejannak vannak-e rakétára rakható atomtöltetei.) 

    A mangából pedig kiderül, hogy a traktort elhagyva a földön fekve kell várni a rakétát, esetleg az asztal/konyhapult alá bújva, a nyilvános vécébe (igen, a világ fejlettebb részén ilyen is létezik) menekülve, mentőmellényben a fejünket fogva, illetve egy út menti bolt mögött, miután szabályosan leparkoltunk. 

    Mondjuk én látatlanban megkérdőjelezem a javasolt óvintézkedések hatékonyságát, tekintve hogy állítólag az északi atomprogram egész nagy rombolópotenciállal bír.

    De persze Hokkaidón nem elsősorban attól félnek, hogy telibe lövi őket Kim Dzsongun, inkább attól, hogy lepottyan az égből a híresen megbízható észak-koreai ipar terméke, vagy ha nem is az egész rakéta hullik alá, de legalábbis pár alkatrészt elhagy út közben. A leeső darabok miatt meg további dolgok esnek le épületekről, polcokról, stb. Olyankor meg nagyobb az esély a túlélésre, ha valami alá bebújik az ember. 

    Mondjuk azt továbbra sem tudom, hogy rakétahullás esetén a traktornál miért jobb búvóhely a szántóföld, de mondjuk nem is jártam még a nagykörúton kívül.

  • 870 ezüstérmét találtak szlovák régészek egy földbe rejtett korsóban a Tátra lábánál fekvő Lucsivnánál. Az 1665 és 1733 között vert pénzek többsége magyar, a többi vegyesen Sziléziából, Tirolból, Alsó-Ausztriából és Morvaországból származik.

    A korsóba rejtett pénzeket egy barlang fölé ásta el valaki közel három évszázaddal ezelőtt. Olyan helyet keresett, melyre könnyű utólag emlékeznie, valamiért azonban mégsem ásta ki soha a kincseit.

    A pénzek korabeli értéke nem volt igazán jelentős, egy alsó-középosztálybeli ember kincsei lehettek, de mivel a falun egy frekventált postakocsi-útvonal is átment, elképzelhető, hogy erdei rablók lopott kincséről van szó.

    (Spectator)