új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Legalábbis a Duna Házban. Igaz, ma megírtuk, hogy a karácsonyi rendeléseit az idegösszeomlás elkerülése érdekében minél előbb adja le, arra azért nem gondoltunk, hogy október közepén, több mint két hónappal az ünnepek előtt az áruházakat is elkezdik feldíszíteni. (Remélem, mostantól nem kell a Jingle Bells-t hallgatnom mindenhol.)

  • Olvasónk a 4-6-os villamoson szeretett volna leülni, ám legnagyobb meglepetésére egy patkány foglalta el a helyet. Amint a képen is látszik, nem csatornapatkányról van szó, hanem egy helyes fehér házikedvencről - már amennyiben helyesnek tart valaki egy patkányt. Reméljük, időközben meglett az állat gazdája.

  • Bernd Storck a Borussia Dortmund futballistája volt 1983 és 1989 között. Ne a mai, állandóan a dobogón végző Dortmundra gondoljanak, abban az időben bukdácsolt a csapat. Storck alatt egyszer lettek negyedikek, de többnyire a 13-16. hely között ingáztak, egyszer majdnem ki is estek, de a Fortuna Köln elleni osztályozón idegenben lőtt góllal végül bennmaradtak. A csapat és így Storck legnagyobb sikere akkoriban az 1988-89-es Német Kupa megnyerése volt.

    Mivel a nyolcvanas években nem játszottak a csapatban Aubameyangok, Pulisicek, Jarmolenkók és más sztárok, így az MTI nem sűrűn írt Storckról.

    Az első említést 1990. február 22-ről találtuk, ez is arról szólt, hogy az idehaza teljesen ismeretlen Storck szögre akasztja a futballcsukát:

    "A nyugatnémet bajnokságban szereplő Borussia Dortmund védőjátékosa, Bernd Storck nem folytathatja pályafutását. A 27 éves labdarúgó bal bokáját 1987 óta négyszer operálták, s az orvosok nem látnak reményt a felgyógyulásra. A dortmundiak az idényben már második játékosuktól voltak kénytelenek megválni, ugyanis Matthias Ruländer keresztszalag-szakadás miatt nem játszhat."

    3469FC9200000578-3609436-image-a-57 1464246075704
  • Az idei Halloween egyik slágerének szánták, de botrány lett belőle, így levették a kínálatból. 

    Az elmúlt hetekben számos webáruházban hirdették az Anna Frank gyerekruhát. A kor divatjának megfelelő kék kabát, sárga harisnya, zöld sapka, fekete cipő. "Az ön lánya is eljátszhatja a második világháború egyik hősének szerepét" – szólt az egyik hirdetés szövege.

    Lehet, hogy túl rég volt, így nem árt elismételni: Anna Frank egy zsidó származású Hollandiába menekült német lány volt, aki naplót vezetett a megszállt országban, ezzel vált világhírűvé. 1944 augusztusában hurcolták el Amszterdamból. A bergen-belseni koncentrációs táborban halt meg. (A BBC nyomán)

    world-us-canada-41651066.png
  • A Rick and Morty az utóbbi évek egyik legjobb animációs sorozata, ez teljesen egyértelmű. Sajnos nincs helye vitának abban sem, hogy a nemrég befejeződött harmadik évad kissé gyengébb, sablonosabb lett, hiába nézték egyébként összességében többen. 

    Na, de most kapaszkodjunk meg: pont a legjobb részt, a "Pickle Rick"-et nézték a második legkevesebbenRendben, csak az USA-ban, de ez akkor is elképesztően súlyos adat.

    Kedves barátaim, rajzfilmkedvelő csúcselit, azt hiszem eljött az ideje, hogy elmorzsoljunk egy könnycseppet és kijelentsük, hogy Rick & Mortyt már bőven

    olyanok is nézik, akik mást tartanak viccesnek vagy érdekesnek, mint mi.

    Sajnálom. A gyász perceiben az ember csak keresi a szavakat, de legbelül érzi, hogy most kell erősnek lennünk, összetartanunk igazán. Az élet pedig megy tovább. Gondoljunk arra, hogy ha Pickle Rick velünk lenne, nem csüggedne. Hanem azt mondaná: "Hey, I'm Pickle Riiiiick!"

    Ugyanitt hamarosan rendelhetők az "Azelőtt szerettem Rick & Mortyt, mielőtt elszaródott" dizájnú pólók és bögrék. 

  • 22384388 1718803041463727 3908942920683752109 o

    Ott ugyanis 18 órától örömtekerés indul a Gellért tértől, amellyel megünneplik a hosszú huzavona után elkészült új bringasávot a Bartók Béla úton. Utána héttől fórumot tartanak a Kortárs Építészeti Központban (Bartók Béla út 10-12.).

    Nem ez az első Happy Mass, amellyel megünnepelnek egy-egy fejlesztést, amiért sokat küzdöttek. 2009-ben a Thököly úton, 2011-ben a Kiskörúton, 2012-ben az Andrássy úton örömködtek.

    Bár a Bartókon egyelőre nem megy minden zökkenőmentesen, reméljük, hamarosan helyreállnak a dolgok.

    A sáv történetéről és az esemény részleteiről a Facebook-eseménynél írnak a szervezők.

  • Lassan teljessé válik a 2018-as Snowattack fellépőinek listája. Ez Közép-Európa legnagyobb sífesztiválja, ahol a havas pályákon való lecsúszás mellett koncertek és bulik is lesznek. A legnagyobb név a fellépők közül egyértelműen a Rudimental.

    Ők elég nagy bulit szoktak csapni, írtunk az idei szigetes fellépésükről, illetve tavaly az EFOTT-on is megnéztük őket, és általában elég jó véleménnyel voltunk róluk. Mondjuk a Snowattackre csak DJ-szettel készülnek, a fesztiválokon pedig ott volt a teljes csapat. 

    Fellép a Lost Frequencies is, aki elég népszerű a magyarok körében, megfordult már a Volt és a Strand Fesztiválon is. A fesztivál közönsége nemzetközi, de lesz pár magyar fellépő is. Minden egyébről itt lehet tájékozódni.

  • Az amerikai albérletközvetítő portál, a Rentcafe.com a japán MORI Intézet a világ legvonzóbb nagyvárosairól készített listája alapján összehasonlította az albérletárakat. A felmérés adatait alapul véve az Otthon Centrum megvizsgálta, hogy 200 ezer Ft/hó bérleti díj hány négyzetméteres lakásra elegendő a felmért városokban. Az ábrán az látszik, hogy átlagárakat tekintve Budapest  az utóbbi időben elszabaduló ingatlanárak ellenére is viszonylag jól áll a felmérésben vizsgált nagyvárosok között.

    Az itthon már komolyabb összegnek számító 200 ezres havi összegért összegért Zuglóban és néhány külső pesti kerületben, így pl. a XVI. vagy a XX. kerületben 80-90 négyzetméteres lakás, a frekventált belső pesti kerületekben (a VI, VII, VIII., IX. kerületben) már csak 73-78 négyzetméter, Budán a II. és XI. kerületben pedig 73-74 m²-t bérelhetünk. A 2017 január-szeptember között megkötött albérleti szerződések adatai alapján a legdrágább fővárosi kerületekben 55-70 négyzetméter körüli lakást kapunk ennyiért.

    A jelentősebb európai központokban azonban ennél is kisebb lakások bérlésére futja ebből az összegből. Bécsben csak 47,6 négyzetmétert, Amszterdamban egy nem egészen 30 négyzetméteres garzont, Párizsban Londonban, Zürichben pedig lakást nem, csak egy szobát (14-15 négyzetmétert) kapunk ennyi pénzért.

  • Oké, nem mozgatott meg tömegeket, de legalább dugót sem okozott. Sőt!!!

    Kollégánk a helyszínen megtudta, hogy a tüntető férfi egy BKV-sofőr, akinek egy közlekedési incidens után egy hónapra bevonták a jogosítványát, de azóta újra állományban van.

    Egyedül a betűk színe nem hagy nyugodni! Vajon miért pont ezek, miért pont így? Ha összeolvasom a kékeket vagy a pirosakat, kijön-e valami? Ki tudja!

  • Tamás küldte a fenti fotót és az alábbi levelet az Urbanistának:

    „A minap lőttem ezt a képet a Móriczon. A felújítás óta sokszor utaztam a Bartók Béla úton, de valamiért csak most merült fel bennem a kérdés, hogy a megállók akadálymentesítésekor miért csak a felén csinálták meg a rámpákat. Mi az extra funkciója a lépcsőknek, ami miatt nem lehetett kihagyni? A gonosz énem azt mondja, hogy a lépcsőnek csak demonstratív funkciója van, így látványosabb az akadálymentesítés. A jobbik énem viszont kíváncsi, hogy ti tudtok-e valamilyen okról."

    Nem tudok én sem, bár gyanítom, hogy csak egyszerűen formatervezési dologról van szó. Bár annak az értékéből valóban levon elég sokat, hogy így egy korláttal többet kellett építeni, ahogy mondjuk a Szervita téren is

    De ha valaki tud valami jobb magyarázatot, ne habozzon megosztani velünk az Urbanista Facebook-oldalán.

  • Tovább folytatódik az év egyik legkellemetlenebb cicaharca, Marilyn Manson ugyanis újra odaszólt Justin Biebernek, akit nemrég már leszardarabozott egyszer. A sokkrocker (""sokkrocker"") ezúttal egy rádióinterjúban beszélt arról, hogy nem szokott lányokkal verekedni, úgyhogy Biebert sem bántja, akinek szerinte annyi esze van csupán, mint egy mókusnak.

    Manson egyébként azért ilyen zabos a tinilányok kedvencére, mert az egyszer azt mondta, hogy ő tette ismét valakivé azzal, hogy a pólójában mutatkozott. Meg mert úgy néz ki, mint egy lány. Ezt az állandóan sminkben mutatkozó rocker valamiért nagyon szereti hangoztatni. (via)

  • A folyamatos erdőtüzek lassan felemésztik az államot. Az oltás emberfeletti erőfeszítést igényel, a károk felbecsülhetetlenek.

    A fenti kép Santa Rosában készült. A településből kb. ennyi maradt.

  • – mondhatnám, de azért ez így túlzás lenne. Ezzel együtt tény, nem járok elégszer (soha) Penny Marketbe. Akkor ugyanis tudnám, amire számos olvasóm felhívta a figyelmet: hogy a Gran Finale vécépapír egyáltalán nem valami új dolog, ráadásul egyáltalán nem csak Olaszországban kapható. Hanem, igen, aki figyelmesen olvasott eddig, az kitalálhatja: a Pennykben is.

    Egy olvasóm egyenesen szakértője a terméknek (bár nem is Penny-dolgozó, és nem is a Gran Finalénak dolgozik), így kiderült, hogy „igen jó ár/érték arányú, van rózsaszínű, 4 rétegű verziója (a 4 réteg szerintem túlértékelt, a legtöbb márkánál a rajzlap-érzést közelíti), a kék csomagolású 3 rétegű az igazán szuper termék”.

    Komolyan ki fogom próbálni.

    Más levelekből pedig megtudtam egyébként, hogy létezik a főleg kisbabák popsitörléséhez használt nedves törlők között Happyend márkanév is. Míg vécépapírból az Aldinál Solo elnevezésűt is kínálnak – úgy érzem, az már nagyon messze vezetne, hogy ez a fantázianév hogy is született.

    IMG 3655
  • Igen, a KFC-ről. Persze nem arról, hogy az egyik biztonsági őrük minden ok nélkül megverte a kollégánkat, nem is arról, hogy a KFC sűrű bocsánatot  kért, és nem is arról, hogy a 24.hu utánanézett, hogy nem minden stimmel  az őrző-védő cégnél;

    hanem egy példaként hozta fel a legújabb videójában, ami csak két napja került fel a Youtube-csatornájukra.

    A Last Week Tonight with John Oliver az egyik legokosabb és legviccesebb tévéműsor, Sixx interjúzott is a műsorvezetővel, aki minden részben egy problémás témát jár körbe újságírói alapossággal és rengeteg humorral. A legutóbbi részben az Equifax hitelintézet feltöréséről  beszélt, aminek során 134 millió felhasználó adatait szerezték meg hackerek, és hogy ezt a botrányt milyen rosszul kezelte a cég.

    És aztán eljutott ahhoz a részhez, hogy a bankok számára mi nem ügyfelek vagyunk, hanem mi magunk vagyunk a termékek (az adatainkkal), ami nagyjából olyan, mintha a KFC-ben mi nem a vásárlók, hanem a csirkék lennénk:

    Az már önmagában is egy hatalmas és szomorú véletlen volt, hogy az egész KFC-ügy nem sokkal azután történt meg, hogy Szabó Zoltán kiírta  magából a KFC-függőségét, de az, hogy John Olivernek pont most sikerült felállítania ezt az analógiát, csak a koktélcseresznye a torta cukorbevonatának a habján.

  • Az ENSZ Népesedési Alapjának legfrissebb kutatása szerint

    a világon 214 millió nő nem rendelkezhet a saját testével, tehát nem döntheti el, hogy használ-e valamilyen fogamzásgátló módszert.

    Ebben a családja, a közössége és a vallása mellett sok esetben szerepet játszik a szegénység is - vagyis ha a környezete engedné, akkor sem tudna megvenni a nem kívánt terhességet megakadályozó eszközöket.

    214 000 000 nő annyi, hogy azt elképzelni sem lehet, úgyhogy most mutatok egyet közülük az EPA fotósának jóvoltából:

    Narendra Sresztha ezt a képet egy nepáli faluban, Masztamandaliban készítette. A képen szereplő nőt Pabitra Devi Dzsaiszinek hívják és 29 éves. Négy gyermeket szült a férjének, de a hindu hagyományok szerint most nem léphet be az otthonába, mert menstruál, és ezzel bajt, betegségeket idézhet elő a családtagoknál.

    Havonta 5, évente 60 napig kénytelen egy házától távol lévő kunyhóban kirekesztve élni. A képen szakad az eső, Pabitra pedig arra vár, hogy a családja kiadja számára az ételt.

  • Novemberre megszűnik az Air Berlin légitársaság. A cég egyik gépe nemrég tért vissza utolsó tengerentúli útjáról, Miamiból. A gép pilótája úgy gondolta, e szomorú alkalomból tesz egy tiszteletkört a düsseldorfi repülőtér fölött. 

    Az Air Berlin gépe tiszteletkört tesz a düsseldorfi repülőtér fölött

    Ahogy a felvételen is látható, az alacsonyan szálló és a reptér felé forduló utasszállítóról az embereknek nem a búcsú, hanem valami egész más jutott az eszükbe: konkrétan halálra rémültek. Itt láthatja a búcsúmanővert egy másik szögből. Tekerje fel hozzá a hangerőt, úgy jobb!

    Az Air Berlin legnagyobb tulajdonosa, az Egyesült Arab Emírségek nemzeti légitársasága úgy döntött, nem finanszírozza tovább a cég veszteségeit. A vállalat ezután viszonylag gyorsan becsődölt.A 144 repülőgépet üzemeltető Air Berlin legnagyobb része, 78 gép a személyzettel és a járatok közlekedéséhez szükséges leszállási jogokkal együtt a Lufthansához  kerülhet, amit a társaság diszkont légitársasága, az Eurowings kap meg. 
  • Charles Leclerc, a Ferrari pilótaakadémiájának legnagyobb tehetsége hétfőn lett 20 éves, ebből az alkalomból lepte meg egy elég nagy ajándékkal a Ferrari – néhány napra kapott kölcsönbe egy 812 Superfastet.

    sb2beaoga7sz
  • A tegnapi minitelkes ingatlansalátában  szerepelt egy gyönyörű kastély, amely a hirdetés szerint Martonvásáron van, és potom 308 millió forintért eladó egy hatalmas parkkal. Martonvásáron mindenki ismer egy kastélyt, a híres Brunszvikot, de az ugye nem eladó, meg nem is így néz ki. Az Urbanista-olvasók azonban hamar megfejtették, hol is járunk.

    elado-villa-kastely-martonvasar-53344925-k1
    Fotó: Ingatlantájoló

    Jollytall be is kommentelte, hogy Martonvásár és Ráckeresztúr között, Középszentmiklóspusztán van az épület, mely évek óta eladó.  Zsolt pedig e-mailben küldte el a pontos helyet és rengeteg érdekességet. Mint írja: 

    "Sok neve volt már: Pázmándy-, Petheő-, Lyka-, Brauch-kastély. A helyiek az utóbbiként ismerik. Az utolsó és utolsó előtti tulajokról itt egy rövid írás

    A második világháború súlyosan megrongálta az épületet, a Lenin téesz javíttatta ki néhány helyiségét, majd a tudományos akadémia vásárolta meg vendégháznak:

    Fidel Castro és Koszigin is aludt falai között.


    Itt forgatták a Félvilág belső jeleneteit, valamint évtizedekkel ezelőtt a A névtelen vár, illetve a Kémeri című filmeket is."

    A kastélyról még több képet és információt a hirdetésben találtok, aki pedig további izgalmas ingatlanhirdetésekről olvasna, kövesse az Urbanistát a Facebookon.

  • Tizenöt év telt el az első Call of Duty megjelenése óta. 15 hosszú, kibaszott év!

    Hol vannak már azok az emberek, akikkel a fél életünket lejátszottuk? 15 év alatt mindenki felnőtt. Gyerekek vannak otthon. Programozók lettünk meg újságírók, meg operatőrök meg bankfiókvezetők. Mindenki rég lejött az online játékokról, ugye? 

    November harmadikán lehet sorakozni!

  • Az eredetileg lila festésű ultralágy gumik lesznek rózsaszínek a hétvégi Amerikai Nagydíjon – a Pirelli így vesz részt az októberi mellrák megelőzési kampányban.

    f1-united-states-gp-2016-pirelli-pink-tyre-5918145
  • Indianapolisban, a helyi Motor Speedwayen zárult a Red Bull Air Race 2017-es szezonja, amit a japán Joshide Muroja nyert 4 ponttal a cseh Martin Sonka előtt. A japán az utolsó verseny előtt még csak második volt az összetettben, de az indianapolisi győzelmével beelőzte Sonkát, aki csak negyedik lett Amerikában.

  • Egy texasi, fiatalkorúak javítóintézetében dolgozó férfit letartóztattak, miután kiderült, hogy 9 év alatt nagyjából 1,2 millió dollár, azaz kb.

    310 millió forint értékben lopott kaját az amerikai államtól.

    Fajitát lopott, ami egy giroszhoz hasonló, mexikói fűszerezésű, zöldségekkel együtt tálalt, vagy tortillába csavart grillezett húskészítmény. A Time azt írja, a férfi maga ismerte el, hogy 9 éve lopja az állami ételszállítmányokat, amelyeknek egy részét házkutatás után megtalálták a lakásának hűtőjében is. A fajitát nem csak magának tette el, feketén tovább adta azokat vásárlóinak.

    A férfi akkor lett gyanús, mikor egyik nap betegség miatt nem jelent meg a munkahelyén, a texasi állami javítóintézetben, viszont az általa megrendelt kajaszálíltmány igen, a kollégái pedig csak néztek, hogy ki rendelt a konyhára 360 kiló fajitát, mikor ők nem is szolgálnak fel ilyen ételt a raboknak. Ezután derült ki, hogy állami pénzből rendelgette majdnem egy évtizeden át a fűszeres grillhúsokat a férfi. A lopás értéke miatt súlyos büntetésre számíthat a javítóintézeti alkalmazott.

  • Megvan az új háttérképem. Mennyire jól néz már ki, ahogy a rendőr alakja épp csak előtűnik a nehézipari dolgozók szakszervezetének párizsi tüntetésén bedurrantott füstgránátok színkavalkádjából.