új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Na jó, a Pók utcai hely tényleg briliánsat alakított, de őszintén szólva ezt inkább egy kézműves sörfőzdének kellett volna kitalálnia/bevállalnia, nem?

    Frissítés: Mint többen jelezték, fölöslegesen okoskodtam (más olvasatban iszonyatosan ráéreztem a dologra), ez ugyanis egy kézműves főzdének, a Synthesisnek a saját sörözője. Így viszont akkor tényleg 10/10-es a megoldás.

  • A The Weather Channel munkásai tökéletes szögben rakták le a kamerájukat, hogy megörökítsék a Georgia Dome hétfői lerombolását . Épp indult is a nagy robbantás, már jött fel az első porfelhő az épületből,

    amikor beállt a kamera elé a trollbusz.

    Pont annyi időre, amíg az épület összedőlt – nyilván a buszról is azt nézték –, majd amikor már csak a porfelhő maradt, a busz továbbállt.

    Ennyike.

    vlcsnap-2017-11-20-22h12m04s191.png
  • Ez a videó Varsóban készült hétfő reggel. De hát még csak november van, emberek, Tél tábornok miért nem tud még egy kicsit nyugton ülni a seggén?


    Mondjuk persze ennél a mostani esős, ködös, szürke rettenetnél talán még egy kiadós hó is jobb lenne. Nem?

    Ön várja már a havazást?

    varshó
  • Elég mesebeli történet, de úgy tűnik, igaz. Épp egy illegális hajléktalantábort számoltak fel Kaliforniában, egy föld alatt húzódó árvízvédelmi csatornában, amikor egyszer csak 1000 biciklire bukkantak.

    orange-county-bike-bunker?itok=QsegFVUj&timestamp=1510939427
    Fotó: OC SHERIFF'S OFFICE / bicycling.com

    Volt mellettük egy fegyver is, de az már szinte szóra sem érdemes.

    Bár a rendőrség nem erősítette meg, hogy lopott kerékpárokról lenne szó, az mondjuk elég valószínűtlen, hogy az ott élő kétszáz ember mindegyikének fejenként öt bicaja lett volna.

  • 48 kávéfőzőt tesztelt laboratóriumban a Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt.

    A tesztelt készülékek között volt

    • 10 automata
    • 15 manuális és
    • 23 kapszulás kávéfőző,

    tehát szinte  teljes technikai skálát lefedték.

    De hogy vizsgálták ezt, hogy melyik a jobb?

    Többek között megnézték, hogy milyen 

    • az elkészült kávé hőmérséklete
    • az eszpresszó és a tejhab minősége
    • mennyi idő alatt készül el a kávé
    • és milyen a gép energiafogyasztása.

    Jó hír, hogy a termékek közel fele az összesített szempontok alapján 75% fölött végzett, de a leggyengébben szereplők is legalább 62%-ot kaptak. Viszont a legdrágább, 300 ezer forintos kávéfőző mindössze 66%-ot kapott.

    Az eszpresszó rajongóknak rossz hír, hogy tesztelték az elkészült eszpresszók ízét és állagát is, és ennél a szempontnál a

    48-ból mindössze 2 készülék kapott 4 pontot a 0-tól 5-ig terjedő skálán.

    A tesztben szereplő gépek több mint a fele rendelkezik tejhabosító funkcióval, közülük 11 készülék kapott 4 vagy ennél jobb pontot ennél a szempontnál.

    Aki ragaszkodik ahhoz, hogy mindig frissen őrölt kávéból készüljön a reggeli ébresztő ital, annak a tesztelők szerint jobban a zsebébe kell nyúlnia. Az automata gépek ugyanis 100 ezer forint fölött kezdődnek, és akár 200 ezer Ft fölött is járhat az áruk. Azt viszont érdemes tudni, hogy a tesztben nem az automata kávéfőzők kapták a legjobb pontot az eszpresszó minőségére. További hátrány, hogy ezeknél az elkészítési idő is hosszabb és nagyobb az áramfogyasztásuk, a kávédaráló funkció miatt.

    (Én a magam részéről annyit tennék hozzá a teszthez, hogy aki jó kávét akar, az menjen rendes kávézóba, ha pedig otthon is jót szeretne, az először is vegyen egy használt örlőt 30-40ezer forint között, aztán egy használt presszóképes gépet 50-100ezer körül, néhány kiegészítőt 10-20ezer magasságában, meg normális kávét, aminek kilója 5-10ezer forint. Mindenki másnak ott a kis kotyogós a kínaiból 1200-ért, meg hozzá valamelyik üzem sarkából összesöpört szétégetett hulladék negyed kilós téglaformában 400 forintért, pace, ciao!)

  • Aki élt 1990 előtt, az bizonyára tudja, hogy Kádár János úgy szeretett sakkozni, mint egyszeri már nem fiatal már nem... ööö, szóval mint más politikusok futballozni. Nem is csoda, hogy a külföldi elvtársak, amikor ajándékkal akarták meglepni, nyomban a sakktáblára gondoltak.

    kadarsakk
    Fotó: Vatera.hu

    Például az(ok) az NDK-beli elvtárs(ak), akik intarziált elefántcsont-ébenfa sakk készletet ajándékoztak a világ legnagyobb gulyáskommunistájának, szép, NDK-címeres díszdobozzal, fekete bársonyzsákokkal. És amit most egy tulajdonosa eladásra kínál a neten. Addig, amíg hasonlóan míves futball labda nem kerül kalapács alá, gyönyörködjünk ebben a vaterás hirdetésben. (A hirdetést egyébként Dragomán György Facebook-bejegyzésében láttam meg, ami azért is pikáns, mert az ő diktatúráról szóló, világhírűvé lett disztópia-regényének a címe és egyik központi motívuma is a sakk és egy sakkfigura, a Fehér király.)

  • A hétvégi Feyenoord–Venlo-mérkőzés 11. percében a szurkolók egyszerre villantották fel telefonjaik fényét és kezdtek rá a Liverpool-himnuszaként is is mert You'll  never walk alone című dalra, amivel a Feyenoord-kapus Brad Jones felé fejezték ki együttérzésüket. Jones fia, Luca ötéves korában, hat évvel ezelőtt halt bele a leukémiába.

  • Áron rajza szerint minden almára és cserepes virágra külön high-tech tudományos felszerelés fog jutni. 

    Még több gyerekrajz az Indexen itt.

  • Az alábbi képen látható Hyundai tulajdonosa valami ilyesmire gondolhatott, amikor, még októberben, a BME K épületének főbejáratánál sikerült így megállnia. A felfestésből látható, hogy két helyet simán elfoglal, de ráadásul ha jobban megnézzük, az is kiderül, hogy a vonóhorog már a harmadik parkolóhelyre is belóg, szóval ha nincs extra keskeny autónk, akkor oda beállni is kockázatos kaland.

    Miért lát ma gyerekrajzokat az Indexen? Mert ma van a gyermekjogi világnap!

  • Tíz gyereket hívtunk meg hétfőn az Index szerkesztőségébe, hogy az UNICEF Gyerekhang programsorozat keretében ők rajzolják meg a címlapképeinket. Az elején kicsit tartottunk attól, vajon bírni fogják-e az érkező hírek tempóját, és szép dolog-e pont a gyermekjogok napján ennyire megdolgoztatni őket. A gyerekek azonban nagyon lelkesek voltak. Körülbelül három óra leforgása alatt közel harminc cikkünket illusztrálták a rajzaikkal: úgy, ahogy ők látják a hírek világát. Hamarosan videót is láthatnak a munkájukról az Indexen. Köszönjük a részvételt! 

  • Kárász Eszter és a Krétakör új videója azokat a hozzászólásokat összegzi, amik a szexuális zaklatásról szóló hírek kapcsán leggyakrabban el szoktak hangzani. Ezek közös jellemzője többnyire az áldozathibáztatás. 

  • A gyermekjogi világnap alkalmából tartott UNICEF Gyerekhang programsorozat keretében Hajós András játszott ma rendőröset gyerekekkel a Király utcai Minipoliszban. Ez az a játszóház, ahol mini boltot, bankot, fodrászatot, fogorvosi rendelőt, pizzériát és még sok más olyan helyszínt építettek a gyerekeknek, ahol egy időre ők is kipróbálhatják a felnőttek világát. 

    Hajós András a rendőrök munkájáról beszélgetett a gyerekekkel. Egy rendőrnő például elmagyarázta nekik, hogyan kell autóval haladni a kereszteződésben, ha rendőrök irányítják a forgalmat. Felmerült az a kérdés is, mit csinál a rendőrség, ha például valakinek ellopják a mobilját. Egy gyerek el is mesélte, hogy amíg a testvére edzésen volt, neki bizony ellopták a telefonját.

    - Na, és mit csinált a rendőrség? - kérdezte Hajós András.

    - Hát, semmit! - hangzott a válasz. 

  • 2?c=1511000403
    Fotó: Otthontérkép

    Oké persze csak a hirdetésben szerepel családi házként, gondolom az ingatlanos nem nagyon tudta beszuszakolni máshova ezt a háromszintes régi bérházat, amire állítólag még másik kettő építhető. Valószínűleg soha nem lehetett egy nagyvilági bérpalota itt az egykori külváros szélén, de azért a fémkorlátok hiánya nagyon szomorú a függőfolyosón és a lépcsőházban.

  • Vallásalapításra adja a fejét Anthony Levandowski, a Google és az Uber egykori munkatársa, és erről szerencsére mesélt is a Wirednek adott interjújában.

    Eszerint a vallásalapítást az motiválta, hogy Levandowski meg van győződve arról, hogy ha nem is jövő héten, de előbb-utóbb biztosan okosabbak lesznek a gépek, mint az ember, és a szuperintelligencia isteni magasságokba fogja őket emelni az ember szemében.

    Ő meg azt reméli, hogy a gépek még ekkor is azt fogják mondani, hogy az embert továbbra is megilletnek bizonyos jogok, attól még, hogy nem ő többé a főnök. Ehhez valóban nem árt, ha jóban leszünk vele, és elismerjük a felsőbbrendűségét.

    Az egyház neve Way of the Future, vagyis a Jövő útja. Lesz egy saját evangéliumuk is, ennek az lesz a címe, hogy Használati útmutató.

    Levandowskit egyébként korábbi munkaadója, a Google még februárban azzal vádolta meg, hogy az önvezető autós fejlesztésekre vonatkozó céges titkokat vitt magával, amelyekkel egy kis kitérő után az Ubernél kötött ki. A még most is folyamatban lévő per miatt az Uber májusban kirúgta, úgyhogy most épp rá is ért vallást alapítani.

    A mesterséges intelligencia és a vallás esetleges találkozásával ebben a cikkben részletesebben is foglalkoztunk.

    Kapcsolódó

    Álmodik-e Isten elektronikus bárányokkal?

    Mi lesz az egyházakkal, ha eljönnek az intelligens gépek? Lehet-e vallásos egy robot? Segíthet-e megtalálni Istent? Tényleg halhatatlanná válhatunk?

  • Rendőrnek öltözve látogatta meg két gyerek az országos rendőrfőkapitányt a gyermekjogok világnapján. Az UNICEF Magyarország által szervezett Gyerekhang programsorozat keretében Papp Károly a Teve utcai irodájában fogadta a két gyereket. 

    A gyerekeket rendőrautóval vitték a következő helyszínre, a Minipoliszba, ahol Hajós András „rendőröst” játszott a gyerekekkel és a rendvédelemről beszélgetett velük. 

    A Minipoliszban az egyik gyerek elmesélte, hogy Papp Károly az irodájában a szolgálati fegyverét is megmutatta nekik, amit egy zárható szekrényből vett elő egy dobozban.

  • Belegondolni is hihetetlen, de 1947-ben ezen a napon házasodott össze a most 91 éves II. Erzsébet királynő és 96 éves férje, Fülöp edinburgh-i herceg. A monarchia évezredes történetében ilyen hosszú házasság még nem volt. A 70 évvel ezelőtti esküvőt a hatodikos Míra képzelte el a gyermekjogi világnap alkalmából:

    Az évfordulót egyébként zárt körben ünneplik meg, a windsori rezidencián vacsorán látják vendégül a legközelebbi családtagokat és barátokat. Nyilvános ünnepség - a nép nagy bánatára - nem lesz, de nem is lehetne, Fülöp herceg ugyanis már nyáron visszavonult a közszerepléstől.

    Engesztelésül vasárnap az udvar közzétett egy friss fotót a királynőről és férjéről:

  • Én egyébként imádom a matematikát, még ha ez a szerelem nem is mondható kölcsönösnek. (Egy időben nem teljesen érthető hóbortból fejből tudtam 500-ig a számok gyökeit, de mára ez az egyébként hasznosnak mérsékelten sem nevezhető tudás megkopott, mint Orbán Viktor őszibarackos hamvassága az elmúltnyolc utáni elmúlt hétben.) Viszont elég sok ismerősöm annyira sincs jóban a számok világával, mint egyszeri kormánylap a tényekkel. Nekik ajánlom ezt a csodálatos videót, ami tényleg MINDEN gondjukat megoldja – mármint azokat, amelyek szoros kapcsolatban állnak a szorzásnak nevezett művelettel.

    Persze amögött van egy abszolút tudományos magyarázat is, hogy az egyenesek (félegyenesek, szakaszok) metszéspontjainak száma miért is épp annyi, amennyinek lennie kell, hiszen ezek a pontok lényegében a szorzatokat jelzik, egyes helyiértékeken. De mindegy is, egyszerűen csak örüljünk annak, hogy három toll és egy lap (esetleg egy vonalzó) ekkora segítséget tud jelenteni.

    JAPANSZORZ.png
  • Karácsony előtti negyedik vasárnap kezdődik advent időszaka, amikor sokan beizzítják az adventi koszorút. Mivel idén december 24-e is vasárnap, ezért joggal gondolhatnánk, most most vasárnap, azaz november 26-án már meg is kell gyújtani az első gyertyát. Csakhogy ez koránt sincs így, mivel december 24-e nem karácsony, hanem karácsony előestéje, egyben idén advent negyedik vasárnapja is. Ezért az első vasárnap nem most, hanem majd csak jövő héten, december 3-án lesz.

    Miért lát ma gyerekrajzokat az Indexen? Mert gyereknap van!

  • Olvasónk, Balázs küldte ezt a fotót a hétvégén, miután régóta bosszantja, hogy a fóti templom környéke vasárnaponként úgy néz ki, mint egy dél-alföldi kisváros mérsékelten rendezetlen KGST-piaca a kilencvenes évek első felében. A szentmisére érkező autósok ugyanis a templom előtti zöldterületet használják parkolónak. A fotókon ugyan semmi nem utal arra, hogy formálisan tilos lenne itt parkolni – meg hát szemben van a rendőrség, pláne meg hát: Isten szeme mindent lát –, de az a szép, ződ gyep, hát az nagyon hiányzik már innen.

    foti templom
  • Miért lát ma gyerekrajzokat az Indexen? Mert gyereknap van!

    Havazott az éjjel a Mátrában. Igaz, a hó mennyisége még elenyésző, és abban sem lehetünk biztosak, hogy megmarad, de a Kékestető gyönyörű téli hangulatot áraszt így az ősz végén.

  • Olvasónk, Artúr a hétvégén a Vasúttörténeti Parkba akarta vinni a gyerekeit, és hát hogy jár az, aki nem nézi meg előtte az interneten, hogy nyitva van-e? Így:

    Feltűnik valami fura a fotón? Nyilván feltűnik, ha már elolvasta a poszt címét: a magyar, angol és német feliratok mellett filippínóul tájékoztatják a közönséget arról, hogy zárva tartanak. Két kérdés vetődik fel.

    Egy: a filippínó nyelv tényleg akkora király, hogy három a betűt tesz egymás mellé egy szóba? (Nem, az csak egy elgépelés, helyesen "ipinaalam".)

    Kettő: Miért pont filippínó?

    UPDATE: Mint kiderült, a filippínó - vagy ahogy nem hivatalosan ugyan, de sokan nevezik: tagalog - nyelvben tényleg lehet három a betű egymás mellett, sőt, az "ipinaalam" és az "ipinaaalam" szó is értelmes és helyes, csak másképp vannak ragozva. Ma is tanultunk valamit!

  • Rendesen megosztja az amerikaiakat, hogy most már hónapok óta térdre ereszkedve hallgatják az NFL-játékosok a himnuszt, ezzel tiltakozva a feketék elleni erőszak ellen az Egyesült Államokban. A tábor egyik része szerint mindenkinek joga van így kifejezni a tiltakozását, a másik tábor szerint ez tiszteletlenség a zászlóval, a hazával, a hadsereggel és úgy általában mindennel, ami az amerikaiaknál nemzeti.

    Utóbbi táborba tartozhat Neil McCoy texasi countryzenész is, aki annyira felhúzta magát az állandó térdelésen, hogy írt egy igazi, hamisítatlan, cowboycsizmás, dohányrágós, kurjongatva égbe lövöldözős dalt Take a Knee...My Ass! 

    A dal természetesen iszonyatos, de érdemes most megismerkedni vele, mielőtt cafatokra szedi az internet.

  • Legalábbis Bruce Beach szerint. A nyugdíjas kutató 1980-ban, még a hidegháború idején építette az atombunkert egy Horning's Mills nevű faluban, Kanadában. A bunker 42 darab kiszuperált buszból készült, amit 45 centiméter vastag betonréteggel fedett, mindezt 4 méter mélyen a föld alatt. Beach ötven éven át dolgozott a menedékhely terveinek tökéletesítésén és felépítésén, munkáját önkéntesek segítették.

    Az „Ark Two” (Noé bárkája után lett ez a neve) áramellátásáról dízelgenerátorok gondoskodnak (három hónapig garantált az áramellátás), van benne dekontamináló helyiség, rádiós központ, két konyha, kápolna, komplett víz- és szellőzőrendszerrel van ellátva, és ha nagyon kell, a hálóhelyiségekben 500 embert lehet elhelyezni.

    A menedéket elsősorban abból a célból építette Beach, hogy az „föld alatti árvaházként üzemeljen, és az új generáció megmenekülhessen egy nukleáris apokalipszis idején”, azaz a tervek szerint a bunker lakói nagyrészt gyerekek lennének, ha bekövetkezne a katasztrófa.

    „Megmondjuk az embereknek, hogy a gyermeked számára van helyünk, de neked nincs. Ez a természet rendje, ez egy mentőcsónak.”

  • Ön tudja, ki az a Rita Ora? A 26 éves feltörekvő angol énekesnő szótári definíció szerint világsztár, fellépett már számtalan országban, például pár éve a Balaton Soundon is, sokmilliós rajongótábora van, azonban valahogy sosem sikerült felkapaszkodnia az igazi A-listás sztárok közé.

    Ebből született rém kellemetlen szituáció, amikor a német Voice tehetségkutató meglepetésvendégeként egy saját számát énekelte el - ironikus módon a műsor brit kiadásában ő maga is zsűritag. Szerencsére mind a négyen hátrafordultak, hiszen a hölgy valóban becsülettel elénekelte a dalt, de utána kezdett elszabadulni a pokol.

    Majdnem úgy hangzott, mint az igazi!

    - kezdték az értékelést, ekkor Ora bemutatkozott, mint egy 26 éves feltörekvő énekesnő. Erre megkérdezte a zsűri, hogy hívják, erre mondta, hogy "Rita Ora".

    Oké, viccelsz? Te egy hasonmás vagy?

    - pumpálta tovább a kellemetlenség-faktort a zsűri, majd végre kiderült a turpisság. Nézzék meg a videót, 1:50-től jön a lényeg.

    Rita Ora a német Voice-ban

    Ön felismerné Rita Orat?

  • De legalábbis a szegedi Etelka sori Tescónál lévő parkoló felfestéseit. Valami biztos nagyon akciós más, nyilván semmi más magyarázata nincs ennek az elegáns megoldásnak, amivel két parkolóhelyet is elfoglalt, persze mindkettő a mozgáskorlázott részen, mert mégis csak úgy az igazi.

    tahotesco bmw szeged
    Fotó: Olvasónk, Balázs