Ahová út sem vezet - Sárvidék

2013.10.26. 23:46
Míg Nyugat-Európában az utak 96 százalékát, Magyarországon csak 38 százalékát fedi szilárd burkolat. A különbség ennél is nagyobb a külterületeken, hiszen míg Nyugat-Európában szinte minden mezőgazdasági út burkolt, addig Magyarországon csak alig egyharmaduk. Az utak javításához és újak építéséhez a közlekedési, a fejlesztési, valamint az önkormányzati ágazat együttműködésére lenne szükség.

A Csongrád megyei Csanyteleken a lakosság 30 százaléka él földutak mellett – a Tisza közelében olyan a talaj, hogy esős időben ezek mind járhatatlanná válnak.

Korábban, 2007-ben 2 millió forintot költöttek, hogy megtervezzék, engedélyeztessék és megpályázzák három különösen rossz állapotban levő földes utca felújítását. Nem nyert az önkormányzat, mert nem tudták forgalomszámlálási adatokkal és baleseti statisztikával bizonyítani, hogy a szilárd burkolatra igenis szükség van. Egy, az év jelentős részében járhatatlan úton nem lehet a nagy forgalommal igazolni, hogy szükség lenne a megjavítására, és a szénásszekerek sem rohannak egymásba olyan utcán, ahol a terepjáró is elakad.

 Móricz Simon, a Sárvidék című fotóesszén két éven át dolgozott, a Munkácsi Márton-díjas fotóriporter kiállítása a Cultiris Galériában tekinthető meg november 29-ig.