Davidope: az internet leghíresebb magyar művésze

2014.09.27. 23:25

Ha egyszer múzeumok falára kerülnek majd az animgifek, abban egész komoly szerepe lesz egy magyar grafikusnak. Szakály Dávidot néhány éve az animgifek koronázatlan királyaként jegyzik - egyike volt azok az alkotóknak, akik 2008-ban feltámasztották az internetről száműzött végtelenített animációkat, és elindították az animgif-művészetet a világhír felé. Hipnotikus erejű munkái csak néhány másodpercre akarnak lekötni, de a végtelenségig lehet őket bámulni.

Dávid az ezredforduló környékén kezdte az ipart, akkoriban még Macromedia Flash-ben gyártott bannereket és prezentációkat. Az animgifek ekkor még csak szükségmegoldásként éltek a neten, és inkább volt ciki használni őket, mint kreatív művészetként tekinteni rájuk. Aztán, szinte teljesen el is tűntek néhány évre, hogy 2008 tájékán újra feltámadjanak, és népszerűbbek legyenek, mint valaha.

Talán emlékeznek még rá, amikor néhány éve megmozdultak az első divatfotók, és a világnak hirtelen leesett az álla a cinemagraph-októl. Tumblr-en ekkor már százezrek követték a műfaj alapjait lerakó blogokat, például a filmjeleneteket loopoló threeframes- vagy a mozgó divatfotózásban úttörő Frommetoyou-t, és a teljesen elszállt animgifeket készítő Szakály 'davidope' Dávidot is.

Dávid munkái önmagukba visszatérő, egyszerű formákból épülnek fel. 3D-ben pörögnek-forognak és fordulnak ki önmagukból az alakzatok, amiket 3D Studio Maxban, Illustratorban és Photoshoppal állít elő.

Davidope munkáit tumblr-en követhetik.