A világ itt ér véget

2014.12.09. 22:54
Szibéria tengeri kapuja Tyikszi. A 4500 fős település a II. világháborúban és a 70-es években élte viszonylagos fénykorát. A peresztrojkával téli álomba merült, bár a jég visszahúzódásával megjelenő új tengeri kereskedelmi útvonalak és az eddig rejtett kőolajkincsek elérhetőségével ismét megnőhet a térség jelentősége. A globális felmelegedés azonban nem csak szép jövőt ígér: a környezet változása természeti veszélyeket is rejteget, de emellett a Jeges-tenger a jövő egyik geopolitikai konfliktuszónája is lehet az Egyesült Államok, Kanada és a tenger legjavára igényt tartó Oroszország között.

Evgenia Arbugaeva Tyiksziben született, de családjával még fiatal korában Jakutszkba – a világ leghidegebb városába – költöztek, miután a Szovjetunió összeomlásával hirtelen leálltak a környéken indult fejlesztések. Fotói az egyhangú valóság és gyerekkora álomvilága között egyensúlyoznak: szereplői és helyszínei valódiak, de az élénk színek és a végtelen hómezők hangulata a szibériai népmesék világára utal vissza. Evgeniát nemcsak saját emlékeinek újrafelfedezése foglalkoztatja, hanem a térség problémái is. A fotóin gyakran visszatérő piros sapkás helyi kislány, Tánya, és a fotós között mindössze 13 év különbség van, és Evgenia szerint nagyon hasonlítanak egymásra, városuk viszont már csak árnyéka önmagának. A virágzó kikötővárosból egy évtized alatt csak rozsdás roncsok és ígéretek maradtak.

Evgenia a Moszkvai Nemzetközi Egyetemen diplomázott, majd a New York-i ICP-ben tanult. Ma kizárólag hosszú távú fotós projekteken dolgozik. 2012-ben megnyerte a Magnum fiatal tehetségeket támogató ösztöndíját, 2013-ban pedig a Leica Oskar Barnack-díját. Munkája az idén 100 éves Leica oldalán elérhető.