Figyelsz? Figyelnek.

Ahová csak nézek, rám néznek – ez a címe a fogyasztói kultúráról szóló fotósorozatnak. A mindennapokban ugyanis lépten-nyomon szembejönnek olyan hirdetések, amelyeken a szereplők ránk szegezik a tekintetüket, Damian Chrobak ezeket gyűjtötte össze. Nagykép.

Damian Chrobak 2004 óta él Londonban, ahova új témák után kutatva érkezett, és felfedezte magának az utcai fotózást, és kitanulta a fekete-fehér fényképezést is. 2011-ben egy zsúfolt londoni metróállomás tömegében szobrozva fedezte fel, hogy a fejük fölött egy sötét szempár szegeződik rájuk. Az Operaház hirdetése szemmel tartotta őket. 

Chrobak szerint ez olyan érzés, mintha valaki folyamatosan ellenőrizné azt, hogy jól csináljuk a dolgokat. Mintha valaki folyamatosan követné minden lépésünket, legyen az egy rajzfilmfigura szeme egy kabát résén, vagy egy fotómodell óriásplakátról lefoszlott szeme. Egyszer még egy póló hátulján is Al Pacino fenyegető tekintetével találta magát szembe. 

Nem is tekinti magát hivatásos fotósnak, a képek nagy része munkába menet (egy fotólaborban dolgozik félállásban, és tanít is egy lengyel közösségben) vagy hétvégén készül. Ehhez a sorozathoz nagyjából 80 képet lőtt már, de még mindig nem érzi, hogy a végére ért volna. Nagy vágya, hogy New Yorkban fejezhesse be a témát. De a helyszín ilyen szempontból mindegy, a jó kép a fotóson múlik, nem a helyszínen.