Mementó: a vörösiszap-tragédia mozdulatlan emlékei

2015.10.04. 00:10 Módosítva: 2015.10.04. 00:11
Öt évvel ezelőtt szakadt át a gát az ajkai vörösziszap-tározónál, és egymillió köbméternyi mérgező iszap öntötte el a környező településeket. Kolontár és Devecser életét kettévágta az ár. Tíz ember meghalt, házak százai váltak lakhatatlanná az elmúlt évtizedek legsúlyosabb ipari katasztrófájában.

A legtöbb lakónak csupán percei voltak arra, hogy elhagyja otthonát, és sokan közülük sosem tértek vissza korábbi életükhöz. Nem volt hová. A házakban hagyott holmikat két méter magasan belepte az iszap, a környező földeket negyven négyzetkilométeren tarolta le az ár, apokaliptikus tájat, kihalt vidéket hagyva hátra.

A tragédiát követő napokban sokkoló képek járták be a világot az iszappal elöntött utcákról és az életük maradványait mentő áldozatokról, Kollányi Péter fotói viszont tragédia csendes oldalát mutatják be: a pusztítás nyomain keresztül láthatjuk megelevenedni a tragédiát.

Péter hónapokig járta a vörösre festett vidéket, és olyan képeket készített, amiken nincsenek emberek, nem látjuk az iszapból kimentett állatokat, és azokat sem, akik megfeszített munkával dolgoztak, hogy a környéken egyáltalán elkezdődhessen a romok eltakarítása. A mozgás és az élet teljes hiánya viszont a tragédia súlyát erősítik. Ezek a fotók évtizedek múlva is mozdulatlan emlékei lesznek a borzalmas pusztításnak.

A képekből fotókönyv készült a Robert Capa Központ közreműködésével a tragédia ötödik évfordulója alkalmából. A Memento című album limitált kiadásban kapható októbertől.