Az apró veréb éppen százéves lenne

2015.12.19. 19:00
Milord, Himnusz a szerelemhez, Nem bánok semmit sem – sanzonok, amelyeket csak Edith Piaf erőteljes, fájdalmas hangján tudunk elképzelni. A francia sanzon egyik legnagyobb alakja száz éve, 1915. december 19-én született, és nehéz élete ellenére vagy talán éppen azért maradandót alkotott.

„Edith Piaf zseniális. Utánozhatatlan. Nem volt és nem lesz soha másik Edith Piaf” – írta visszaemlékezésében Jean Cocteau drámaíró, aki a világhírű francia énekesnő csodálója és jóbarátja is volt.

Cocteau nem túlzott: a francia sanzon összeforrt Piaf nevével, színdarabok és filmek sora készült róla, és ma is énekesek sora énekli utána a La vie en rose-t, a Milordot vagy az Hymne a l'amourt (Himnusz a szerelemhez). Ám a legtökéletesebb hang sem tudja visszaadni azt az erőt és drámaiságot, amely Piafét annyira különlegessé és emlékezetessé teszi.

Piaf rekedtes hangjában ott van az élete, amely maga volt a hullámvasút: gyermekkor anya nélkül, átmeneti vakság, korai terhesség és kisbabája elvesztése, majd kirobbanó siker, világhír, rivaldafény, mindent elsöprő szerelem, végül alkoholizmus, drogfüggőség, rák. A megpróbáltatások azonban mindig csak erősítették a törékenysége miatt csak verébnek nevezett apró énekesnőt. Hisz maga énekelte megrendítően: Je ne regrette rien – nem bánok semmit sem. Képek a ma százéves Edith Piaf életéből.