Rockaway Beach-i aranynapok

Session's End, 2006
Rockaway Beach a New York-i szörfösök kedvelt terepe volt, ám 2012-ben a Sandy hurrikán óriási pusztítást végzett ebben a városrészben is. Susannah Ray képei az egykor aktív sportélet és annak letéteményesei előtt hajtanak fejet.

„Rájöttem arra, hogy az életemet teljesen teljesen átszövi a szörfözés, és világossá vált, hogy a fotózás iránti szenvedélyem elhalványulna, ha nem kezdeném el dokumentálni az új hobbimat, ami minden ébren és álommal töltött percemet kitölti” – magyarázza Susannah Ray, hogy miért kezdte el fotózni 2004-ben a Rockaway Beach-i szörfösök mindennapjait. Képsorozatát , aminek a Jobb part (Right Coast) címet adta, 2012-ben fejezte be – nem sokkal a pusztító Sandy hurrikán érkezése előtt.

A Washingtonban született Susannah Ray sokáig Brooklynban élt. Szabadúszó fotósként dolgozott, amikor egy alkalommal a Queens déli részén fekvő Rockaway Beachről olvasva úgy érezte: eljött az idő, készen áll valami egészen új dologra.

Az első, rövid látogatás után nem sokkal visszatért, és Rockawayben telepedett le. Itt ismerte meg leendő férjét is, itt vettek házat, és itt született gyerekük.

Rockaway egy lenyűgöző, furcsa, meglehetősen koszos, ugyanakkor gyönyörű hely, amelynek egészen magával ragadó az atmoszférája.

Susannah Ray idővel a helyi szörfösök közösségéhez is csatlakozott, fényképezőgépét azonban közel egy évig nem vette elő körükben. Aztán egyik este meglátta barátait a tengerparton. „A srácok épp a ragadós, vizes ruhákat cibálták le magukról. Volt azokban a félig ruhátlan emberekben, a közelben parkoló kocsikban, az épületekben, no meg a tájban valami egészen megindító. Ezek a pillanatok elkezdtek beszélni hozzám. Aztán úgy alakult, hogy nyolc évig dolgoztam ezekkel a pillanatokkal.”

Képsorozatának címe – Jobb part (Right coast) – egy sajátos kontrasztra is utal. Az Egyesült Államok keleti partja (és különösen New York) ugyanis többnyire híján van azoknak a feltételeknek, amelyek a nyugati parton és Hawaiin adottak a szörfözéshez. Ám a jó idő, az állandó hullámok, a megkapó helyszínek hiányát bőségesen ellensúlyozza a közösségélmény.

„ A fotósorozattal nem az volt a célom, hogy isteni szférába emeljem a szörfözést. Sokkal inkább erre a különleges életformára akartam felhívni a figyelmet, valamint a közösségre, ami óriási károkat szenvedett a hurrikán miatt” – magyarázta a New York Timesnak.

Susannah Ray a Princeton Egyetemen tanult fotózni. Több kiállítása volt New Yorkban, munkáit a New Yorker és a Wall Street Journal is közölte.  Right Coast  című albuma 2016 nyarán jelent meg.

Ne maradjon le semmiről!