Egy képre minden elfér, amit egy nap megérintünk

2016.09.26. 00:26

A Londonban élő, argentin-olasz származású Paula Zuccotti arra kért meg a világ minden tájáról összesen 62 embert, hogy pontosan jegyezze fel, mik azok a tárgyak, amikhez 24 óra alatt hozzáért.

Persze voltak megkötések: nem kellett felírni a kilincseket, villanykapcsolókat, vagy vízcsapokat, és szintén nem kellett feljegyezni az autókat, villamosokat, metrókocsikat. De a használati tárgyakat igen. Zuccotti megbízott a hat kontinensről toborzott alanyokban, megkérte őket, hogy tartsák meg azokat a dolgokat is, amiket más esetben a szemétbe dobnának, jegyeket, újságokat, szórólapokat. A romlandó ételeket a fotózás kedvéért ugyanolyanokkal pótolták, ahogy a fizetésre használt pénzt is.

Zuccotti aztán az összes tárgyat a maga valóságában kiterítette egy egységes méretű vászonra, és három méter magasságból lefotózta, kronológiai sorrendbe rendezve. Az eredmény – amellett, hogy a rendezettség és az egységes színek miatt egyszerűen szép – olyan, mint egy régészeti feltárás, amiből szinte pontosan össze lehet rakni, hogyan zajlott egy résztvevő napja. Miközben persze egy teljesen felületes képet kapunk, hiszen csak a tárgyakat kapjuk meg, a hogyanokat és a miérteket nem. Zuccotti összesen több, mint 6800 tárgyat fotózott le.

Hogy mégis milyen volt ez a munka, arról maga Paula Zuccotti fog mesélni szeptember 26-án, ugyanis az idei Design Hét keretében Magyarországra érkezik, hogy a PH21 Galériában tartott kiállításáról személyesen is lehessen kérdezni. További információt az esemény Facebook-oldalán lehet találni.