Fürdőszobaablakból kukkolva a tűzoltók élete játék és mese

Chan Dick hongkongi fotós többé-kevésbé a világhírnevet köszönheti annak, hogy egykori műterme a Chai Wan tűzoltóság szomszédságában magasodó toronyház egyik fölsőbb emeletén volt. Egy nap épp nagyban dolgozott valamin, amikor furcsa zajt hallott a fürdőszoba felől. Kinézett a kis ablakon, majd le, hogy lássa mi a zaj forrása. Ekkor jött rá, hogy a szellőzőablakból pont a szomszédos tűzoltóállomás udvarára lehet látni. A pillanat meghatározó volt: a tétlen tűzoltók egy csoportja épp röplabdázott a betonudvarra fölfestett pályán. „A kíváncsiság és a szerencsés véletlen összjátéka” szülte a váratlan, kissé szürreális látványból kibontakozó fotósorozatot, fogalmazott Chan Dick.

A fotós 15 hónapig lógott rendszeresen az ablakban, és ez idő alatt körülbelül 1500 fotót készített. 2015-ben külön albumban (Chai Wan Fire Station) jelentette meg a fürdőszobaablakból készült képei legjavát (összesen negyvenet). A rendkívül precízen szerkesztett fotók madártávlatból, függőlegesen lefelé nézve mutatják be a kis hongkongi tűzoltóság mindennapjait: a gyakorlatozást, a szerkocsimosást, a tömlőtekergetést, a pihenőidő tevékenységeit, a látogatócsoportok fogadását, a hivatalos szemléket. A perspektívának köszönhetően játékos, könnyed szituációk bontakoznak ki a hol nedves, hol száraz betonon, a messziről szemlélt életteli történéseknek pedig mindig szigorú geometrikus keretet adnak a röplabdapálya fehér vonalai, illetve a kettes számú kocsiállás.

A nagyközönség elől elzárt maroknyi világ megmutatása számos rangos díjat hozott a főleg reklámmegrendelésekből élő fotósnak, az alábbiakban 12 képet mutatunk meg a 40 képes sorozatból. Ha kíváncsi, hogy hol is található a minimalista képeken szereplő kis udvar, errefelé keresgéljen. A Google Street View-nak hála, még be is pillanthatunk az utcára nyíló kapun, bent épp kötelet húznak a tűzoltók.