Aki csak tehette, elment máshová

2017-08-23T110618Z 440896287 RC131FD9E7D0 RTRMADP 3 SERBIA-POPUL
Marko Djurica belgrádi fotós Szerbia délkeleti részén, a Balkán-hegység (Stara planina) lábánál fekvő Knjaževac környékén járt. Elnéptelenedő falvakat és elszegényedő városokat talált, mert a fiatalok oda költöznek, ahol van munka és pénzt lehet keresni. Az omladozó házakban csak az idősek maradnak, a természet pedig lassan visszaveszi azt, amit néhány évszázaddal korábban elvettek tőle.

Repušnica zsákfalu, csak egy szűk, kanyargós hegyi úton lehet megközelíteni Knjaževac felől. A bolgár határ innen már csak egy kőhajításnyira van. Bedeszkázott ablakú házak mindenütt, az egykor nyüzsgő település utcáin egy lélek sem jár. 

Az elvándorlás a kilencvenes évek délszláv háborúi alatt gyorsult fel. Bár ezt a térséget messze elkerülték a harcok, a közvetett hatás katasztrofális volt. Szerbia a Milošević-rezsim terheit nyögte. A gazdaságot hiperinfláció sújtotta, gyárak sorát kellett bezárni, rengeteg munkahely szűnt meg.

A népesség rohamosan csökken. Van olyan falu, amelynek csak egyetlen lakója maradt. Az iskolákat, üzleteket, egészségügyi intézményeket és az állatorvosi rendelőket is egymás után bezárták. Az utakat kátyúk tarkítják.