Láthatatlan történetek az állatvilágból

081 Bence Máté
2017.10.21. 01:09
A bagoly egerekkel táplálkozik, a pelikán megeszi a halat, az éjszakai állatok este itatóról itatóra vándorolnak vízért. Ezeket tudjuk. De közvetlen közelről látni a zsákmány életének utolsó pillanatát, vagy szembe nézni a csillagos égbolt alatt egy oroszlánnal - egészen más.

Talán közhely ezt írni, de Máté Bence olyan dolgokat mutat meg nekünk a világból, amiket mi szabad szemmel sosem fogunk látni vagy tapasztalni. Ahhoz láthatatlanná kéne válunk, pont úgy, ahogyan ő is teszi. Bence láthatatlan az őt körülvevő állatok számára és olyan történeteket mutat meg a  hétköznapjaikból, amiket tankönyvekben olvashatunk, de biztos, hogy sehogy sem nézhetnénk meg a saját két szemünkkel.

Máté Bence technikás természetfotói néha egyszerűen csak szépek, néha meghökkentően különlegesek, máskor pedig sokszereplős történeteket mesélnek a vadon élő állatok szokásairól vagy az egymásra utaltságról a világunkban. 

A Néprajzi Múzeumban a budapesti World Press Photo kiállítás kísérő tárlataként most megnézhetik az idei pályázaton is kiemelt fotós legszebb munkáit. A kiállítás október 23-ig látogatható.