Az óvodások minden vágya, hogy közmunkások legyenek

Turós Balázs a Capa-nagydíj 2018 finalistái közé került sorozatával, amelynek témája a magyar vidék. A fiatalok, ha tehetik, elhagyják ezeket az országrészeket, ha maradnak, akkor egyetlen lehetőségük a közmunka marad.

“Gyerekkoromban a nyarakat vidéken töltöttem rokonaimnál, Tolna megyében. A fejemben lévő idilli kép az elmúlt néhány évben teljesen átalakult. (...) A magyar vidék változásai és perspektívái érdekelnek. Főleg azok a területek, ahol a fiataloknak a közmunkán kívül nem sok lehetősége marad. Persze egy olyan helyen, ahol már az óvodában a megkérdezett 30 gyerekből 25 azt mondja, hogy közmunkás szeretne lenni, ha felnő, a perspektíva szó eleve más megvilágításba kerül.” - írja a fotós a sorozat szinopszisában.

Turós Balázs Budapesten született 1990-ben. A fotózással egészen fiatalon kezdett el foglalkozni, eleinte a természetfotózás érdekelte, majd később inkább szociális témákkal foglalkozottlvégezte a MOME fotós szakát. Jelenleg szabadúszóként dolgozik, leginkább videós projekteken.

Sorozatommal Magyarország perifériára szorult területeinek problémáira szeretném felhívni a figyelmet, többek között a közmunkaprogram visszásságaira, a fiatalok abszolút perspektívátlanságára és a roma lakosság helyzetére. Olyan mértékűre nőtt a társadalmi egyenlőtlenség, hogy teljesen párhuzamos valóságok alakultak ki, amelyek között egyáltalán nincs interakció.