A magunk urai vagyunk, csak összevernek a rendőrök

Venezuelában januárban új szintre lépett az évek óta tartó válság: az ellenzék által illegitimnek tartott Nicolás Maduro elnökkel szemben a parlamenti elnök Juan Guaido is ideiglenes elnöknek kiáltotta ki magát a tüntetéseken. Ez a világot is megosztotta: míg az Egyesült Államok, és a hozzá csatlakozó országok Guaidót ismerték el, addig Oroszország vezetésével egy másik csoport Maduro mellett állt ki.

A venezuelai súlyos alkotmányos, politikai, társadalmi és gazdasági válság évek alatt jutott el a mostani, újabb robbanáspontig. 2018-ban az infláció 1,7 millió százalék volt, kivezették az üzemanyagok támogatását, egymást érték a megszorítások, miközben Maduro ellen rendszeresek voltak a tüntetések. Több millióan menekültek el az országból.

Közben viszont mindezek árnyékában még többen próbáltak valahogy az országban talpon maradni. Miguel Gutiérrez fotós hónapokon át fényképezett utcagyerekeket a fővárosban, Caracasban 2018 végén. A családjuktól elszakadt, vagy elszökött gyerekeken keresztül mutatja meg az egyik arcát a Venezuelában kialakult helyzetnek, hiszen az elmúlt években meredeken nőtt az utcán élő gyerekek száma.