A 130 centinél kisebbek pódiuma is buliközpont a Szigeten

2019.08.16. 16:08

Margot új-zélandi, de 13 éve Amszterdamban él, a gyerekei már ott születtek. A tízéves Olival és a kilencéves Nienkével a tavalyi Sziget volt az első nagyobb közös fesztiválélményük, és annyira jól érezték magukat, hogy már a tavalyi Sziget befejezése előtt eldöntötték, 2019-ben is jönni szeretnének. „Fél órával azután meg is vettük a jegyeket, hogy elkezdték árusítani” – mondja Margot.

Habár a gyerekes fesztiválozás megosztja az embereket, sokak szerint a por, a tömeg, a zaj és a meleg miatt a Sziget nem a gyerekeknek való, pedig már családi kemping is áll hatodik éve a Sziget játszóterén. A kempingnek saját biztonsági személyzete, hűtője, játszósátra, pelenkázója, fürdőkonténere, mikrohullámú sütője, vízgépe van, és több nyelven beszélő óvodapedagógus-animátorok dolgoznak itt. Margot fantasztikusnak tartja a kemping személyzetét. „Nem lehet tőlük olyasmit kérni, amit ne teljesítenének, nagyon segítőkészek!”

Tavaly 32, idén 30 család lakott a fesztivál alatt a kempingben, 50 felnőttel és 52 gyerekkel, mondja Vető Viktória, a Sziget sajtósa. A családok közül csak három volt magyar.

Margot idén a nagyobb tömeg és a forróság miatt többször érezte azt, hogy kevésbé gyerekbarát a fesztivál, akadtak nehezebb pillanatok, de a Nagyszínpad előtti gyerekpódiumról azt mondta, csodálatos. Erre a kis építményre azok a fesztiválozók mehettek fel, akik 130 centinél alacsonyabb személlyel (pl. gyerekkel vagy kerekesszékessel) érkeztek.

Különböző családok buliztak ott különböző kultúrákból, és minden szülő teljesen odavolt ettől. És a gyerekeknek nagyon jó volt, hogy a saját, biztonságos közegükből élvezhették a koncerteket, és jól láttak is

– mondja Margot az Indexnek.

Nienke és Oli idén sokkal magabiztosabbak voltak a Szigeten, mint tavaly. „Ismerik már a környezetet, volt, hogy a tinédzser fiam egyedül közlekedett két helyszín között. Nagyon határozottan megbeszéltem velük a kereteket, megbíztam bennük, és nem is történt baj. Elképesztően sok barátot szereztek, például a sportzónában dolgozó animátorok rengeteget foglalkoztak velük, a lányom mindennap járt náluk.” A családanya azt mondja, 2020-ban is egészen biztosan visszajön gyerekeivel a fesztiválra.