Festményszerű drónos fotókon az ember által átalakított tájak

08 Camino del Molino
2019.09.24. 14:26
Radisics Milán 2018 utolsó napjaiban készítette SUR/REAL LANDS című fotósorozatát Spanyolország legszárazabb részein. A levegőből, drónnal készített képei azért különlegesek, mert egyfelől dokumentarista módon megörökítik, hogyan is néznek ki ezek a területek, másfelől viszont a különleges formák, színek és kompozíciók miatt a fotók nagyon hasonlítanak a 20. századi festészet néhány kiemelkedő alkotására.

A fotós olyan vidékeket járt be Zaragoza és Toledo környékén, ahol a hegyek és a kiszáradt vízfolyások között mezőgazdasági területeket alakítottak ki a helyi farmerek.  A képeken csak kétféle növénykultúrát lehet látni; olajfaültetvényeket, amelyek tűrik a nagy hőséget, és búzát, amely már nyár elején, a nagy szárazság előtt beérik. Az itt élő növények a talaj nedvességtartalmának és a vízfolyások hordalékanyagában lévő tápanyagoknak köszönhetően vészelik át a száraz nyári időszakot. Radisics Milán egyébként hosszú és aprólékos kutatómunkával, műholdas térképeken választotta ki a legérdekesebb területeket. A National Geographicnak is dolgozó fotós két alkalommal is járt a helyszínen. Egy autós túra során 10 ezer kilométernél is hosszabb utat tett meg alig több mint két hét alatt. Egy-egy helyen akár napokon át várt arra, hogy a lehető legjobb fényviszonyok között készíthesse el a képeket.

A helyi gazdálkodók valószínűleg nem is tudják, hogy a levegőből absztrakt festménynek tűnik a munkájuk. A légi perspektíva síkba tömöríti a tájat, a tér és az idő eltűnik. Ha a néző nem ismeri a háttérsztorit, nem is feltétlenül tudja eldönteni, hogy valamilyen geológiai-mezőgazdasági képződményt lát, vagy egy modern festményt. Hiszen a fotókról eszünkbe juthatnak Picasso vagy Miró a 20. század első harmadában készült kubista, szürrealista alkotásai. De az 1950-es évek absztrakt expresszionista festményeivel talán még nagyobb a hasonlóság.

A képek valójában légifotók sokaságából álló úgynevezett kompozit képek, amelyek közül a legnagyobbak 100 megapixel felbontásúak. A nagy felbontás lehetővé teszi az emberméretű, másfél méteres nagyításokat is. Radisics Milán sorozata része a művész Water.Shapes.Earth nevű projektjének, amely bemutatja, hogyan alakítja a víz a bolygónkat, emellett pedig dokumentálja, hogy a klímaváltozás miatt egyes területeken mekkora küzdelemre van szükség az aszályok okozta vízhiány problémájának kezeléséhez.

 A SUR/REAL LANDS sorozat 18 képe, valamint a művész 37. Magyar Sajtófotó Pályázaton Nagydíjat nyert sorozatának néhány fotója október 6-ig a Faur Zsófi Galériában is látható.

A Faur Galériában kiállított fotók közül néhányhoz Augmented Reality (kiterjesztett valóság) animáció is készült, ezek közül az egyik itt látható:





(Borítókép: Camino del Molino – Kikelt búzaparcellák, frissen művelt területek és be nem takarított száraz növényzettel borított szabálytalan alakú földek amorf formáit a néhai patakok és a domborzat alakították. (Villamayor de Gállego, Zaragoza, Spanyolország. 2018. 12. 29.) A képen látható terület szélessége: 1310 m)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.