Nem ez volt a gárdisták napja

2013.07.09. 18:58
Ha strandolt, ha síelt, vagy éppen egész nap dolgozott, ha hírfüggő, de lemaradt vagy éppen azt se tudta hova kapja a fejét az egész napi hírcunamiban, ez itt a Napi napi, az Index naponta jelentkező új összefoglalója. Minden egy helyen, ha csak egyet kattint, ez legyen.

JOGSZERŰ VOLT A GÁRDA FELOSZLATÁSA

Így döntött a strasbourgi emberi jogi bíróság, ahová a Jobbik fordult azután, hogy feloszlatták az egyesületként működő Magyar Gárdát. „A Bíróság úgy véli, hogy az állam jogosult megelőző intézkedéseket hozni, hogy megvédje a demokráciát”, írja ítéletében az emberi jogi bíróság. Kimondták: „A félkatonai szervezet a magyar náci mozgalomra (a Nyilaskeresztesekre) emlékeztetett, amely a gerincét képezte egy olyan kormányzatnak, amely többek között felelős volt magyar cigányok tömegeinek kivégzéséért.” A Jobbik felháborodott az ítéleten és fellebbez.

LÁZÁR JÁNOS LESZ AZ UNIÓS PÉNZOSZTÓ

A kormány hétfői ülésén teljesen átírták az uniós pénzek elosztását végző intézményrendszer átalakítási terveit. A korábbi tervekkel ellentétben mégis megmarad a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, de az irányítás a fejlesztési tárca helyett a Miniszterelnökséghez kerül majd, Lázár János kezébe.

MEGINT BŐVÍT AZ OPEL

Az Opel Magyarország tovább bővíti szentgotthárdi motorgyárát újabb, 60 millió eurós beruházással, jelentették be kedden. A beruházással az eddig tervezettnél évi 70 ezerrel több motor előállítására lesz képes a gyár, és 100 új munkahely jön létre. Bővül a gyártmánypaletta is, 1,8 literes motorokat is készítenek. Az Opel Magyarország új Flex motorgyárának összberuházása ezzel már megközelíti a 700 millió eurót.

SAJÁT SZABÁLYÁT SZEGTE MEG A MINISZTÉRIUM

Annak ellenére visszaküldeti az állami dohánycéggel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a vesztes trafikpályázatokat az érintetteknek, hogy a pályázati dokumentáció még ennek az ellenkezőjét mondta ki. A pályázatok visszaküldése néhány törvényt fellapozva is érthetetlennek tűnik. Bár más magyarázat nem látszik, a minisztérium tagadja, hogy a botrányos pályázat nyomait akarná eltüntetni.

MÉGIS LESZ DOHÁNYÁRUSÍTÁS A SZIGETEN?

Talán megoldódhat a cigarettaárusítás kérdése a Szigeten. Ehhez az kell, hogy a III. kerületi trafikosok működési engedélyük módosítását követően három hét alatt szabályos Nemzeti Dohányboltokat húzzanak fel a Hajógyári sziget területén. Elvben megvan rá a lehetőségük és úgy tudjuk, hogy a szervezők befogadnák azokat a III. kerületi trafikosokat, akik a Szigetre települnének. Hivatalos tájékoztatást később ígértek az ügyben.

NEM AKARNAK MENEKÜLTTÁBORT A VÁMOSSZABADIAK

Az ezerhatszáz lelkes Győr-Moson-Sopron megyei Vámosszabadiban akar a kormány egy kétszáz menekült befogadására alkalmas tábort nyitni. Hétfőn este fórumot tartottak a faluban, ahol kiderült: a helyiek a közbiztonság romlásától tart, a beruházásról a kormány nem egyeztetett a vámosszabadiakkal, hatástanulmány nincs a táborról, és állítólag visszamondtak egy beruházást.

IRODAHÁZ LESZ A LÁNCHÍDI ARANYFOG

Budapest legértékesebb telke talán a Clark Ádám téren van, ahol sokáig azt lehetett tudni, hogy szálloda épül. A második világháborúban lebombázott Budai Takarékpénzár helyén azonban a legújabb elképzelések szerint irodaház lesz.

HAJDU VÁLTJA BÖHNT A NŐI KÉZISEKNÉL

Karl Erik Böhn, a magyar női kézilabda-válogatott norvég kapitányának gyógykezelése miatt Hajdu János vezeti majd a csapatot a decemberi világbajnokságra. Böhnre csontvelő-átültetés vár. „Átmenetileg vállaltam a feladatot, hiszen én is nagyon szeretném, hogy Karl Erik Böhn visszatérjen a női válogatott élére. Nagyon megtisztelőnek érzem a felkérést, amit örömmel vállaltam" - mondta.

ÚJABB 135 MILLIÁRD A SPORTRA

Orbán Viktor miniszterelnök és a sportági szövetségek aláírták azt a megállapodást, amely alapján összesen 16 kiemelt sportág, 2020-ig, 135 milliárd forintot kap versenyzői helyzetének a javítására. A kiemelt sportágak az asztalitenisz, az atlétika, a birkózás, az evezés, a cselgáncs, a kajak-kenu, a kerékpársport, a korcsolyasport, az ökölvívás, az öttusa, a röplabda, a sportlövészet, a tenisz, a torna, az úszás és a vívás.

EL TUDJA KÉPZELNI BIN LADENT COWBOYKALAPBAN?

Az al-Kaida vezér pakisztáni házának udvarán álcázta magát amerikai tehénpásztornak, állítja egy belpolitikai botrányt kavart pakisztáni jelentés. A 2011. május elsején meggyilkolt terroristát többször is elkaphatták volna a pakisztáni hatóságok, például 2002-ben, amikor gyorshajtásért félreállították autóját.

AZ APPLE A LEGNYERESÉGESEBB CÉG

A világ egyik legelismertebb gazdasági lapja, a Fortune közzétette szokásos éves listáját a világ legnagyobb és leggazdagabb vállalatairól. A március végén zárult pénzügyi év adatain alapuló listán a bevétel és profit mellett új kategóriákban is rangsorolták a cégeket – ilyen a nyereségesség, vagyis az éves profit a forgalomhoz, illetve a cég teljes eszközkészletéhez viszonyított aránya. Utóbbi kategóriában az Apple vezeti a világranglistát 24 százalékos arányszámmal. A Microsoft az Apple nyereségarányának alig több mint a felét tudja felmutatni (14 százalék), a Google pedig csak 11 százalékot. A legnagyobb éves bevétel listáját az energetikai cégek uralják.

NAPENERIGA-REKORD NÉMETORSZÁGBAN

A német napelemeket élőben monitorozó SMA Solar Technology adatai alapján Németországban az elmúlt napsütéses hét csúcsidőszakában 23,9 gigawatt jött napenergiából, ami rekord az ország életében, és az ország energiaigényének körülbelül 40 százalékát jelenti. Nagyjából 1,3-1,4 millió napelem van Németország területén, és 8,5 millió ember él olyan épületben, amelyben napenergiával termelnek áramot, vagy azzal fűtenek.

HOSSZÚ TÚRÁRA INDULT A CURIOSITY MARS-JÁRÓ

A Curiosity amerikai Mars-járó elindult arra a hosszú útra, amelynek végcélja a Gale-kráterből kiemelkedő Aeolis-hegy lesz. Az egytonnás űrrover tavaly augusztus 6-án ért a Marsra, a 155 kilométer átmérőjű Gale-kráterben landolt, a marsi egyenlítő közelében. A szakemberek korábbra tervezték az Aeolis-hegyhez való indulást, de elhúzódtak a mintavételek, a jármű többször gyengélkedett. A Mars-járó útja várhatóan 9-12 hónapig tart, a robot azt vizsgálja, hogy létezhettek-e a Marson mikrobiális életformák kifejlődését lehetővé tévő feltételek.