Háború lesz, de még várni kell rá

2013.09.01. 20:57 Módosítva: 2013.09.01. 21:02
Ha egész hétvégén strandolt, ha most éledezik a péntek este kezdődött kocsmatúrák után, ha leugrott a telekre, a Balatonhoz vagy ha hírfüggő, és azt se tudta hova kapja a fejét az egész hétvégi hírcunamiban, ez itt a Napi napi különkiadása, az Index kétnapos hétvégi hírösszefoglalója. Minden egy helyen, ha csak egyet kattint, ez legyen.

LESZ SZÍRIAI HÁBORÚ, DE MÉG NEM

Barack Obama amerikai elnök döntött Szíria-ügyben: szerinte támadást kellene indítani, de felhatalmazást kér a kongresszustól. A szíriai kormányfő szerint mindenre felkészültek. Putyin bizonyítékokat vár. Washington azt mondja, haj- és vérminták igazolják, hogy szarintámadás történt, tudják azt is, honnan lőtték ki a kormányerők a vegyi fegyvereket, és azok hol csapódtak be.

HATALMAS MAGYAR SIKER A KAJAK-KENU VILÁGBAJNOKSÁGON

A németországi kajak-kenu vb-n 17 érmet szereztek a magyarok, ebből 7 aranyérem lett; a szombati tíz döntőben tíz érem volt a mérleg. A legtöbb dobogós hely a magyaroké lett, aranyból is csak a házigazda németek szereztek többet, de csak eggyel. Az olimpiai számok alapján a magyarok voltak a legeredményesebbek, 4 ilyen aranyat gyűjtöttek, és a pontversenyt is megnyerték.

KIÜTÉSSEL NYERT AZ ELLENZÉKI ÖSSZEFOGÁS JELÖLTJE SZIGETSZENTMIKLÓSON

Meg nem erősített hírek szerint nagy győzelmet aratott az MSZP vezette ellenzéki összefogás jelöltje, Ladányi Sándor időközi önkormányzati választáson a szigetszentmiklósi 8-as választókerületben. Ladányinak a Facebookon baloldali politikusok sorra gratulálnak, Török Zsolt MSZP-szóvivő szerint a baloldali jelölt 359, a fideszes 200 szavazatot kapott. A részvétel fél hatkor 27 százalékos volt.

KEVERÉS ALFÖLDI RÓBERT VÍGSZÍNHÁZI DARABJA KÖRÜL

A hétvégén híre ment annak, hogy veszélybe került Alföldi Róbert utolsó nemzetis rendezésének, a Mephistónak a Vígszínházban tervezett előadása: a darabra egy hétvégi rendezvényen többen hiába próbáltak jegyet venni, az kikerült a színház egy bérlethirdetéséből és eltűnt a színház honlapjáról is. Vasárnap a honlapra visszakerült a darab, de jegyet még mindig nem lehet rá venni, az október végéig kész műsorban ugyanis nincs benne.

MEGSZŰNT AZ ADÓSSÁGNYOMÁS-MÉRŐ

Pénzügyi okokra hivatkozva a nemzetgazdasági tárca nem működteti tovább a kormány honlapján korábban elérhető Adósságnyomás-mérő alkalmazást, ami azt mutatta meg, hogyan alakul a GDP-arányos államadósság. Az alkalmazást 2011 tavaszán indították, akkoriban, amikor Orbán Viktor háborút indított az adósság ellen. A megszüntetés hatterében az állhat, hogy a számláló nem volt alkalmas kormányzati pr-ra, mivel a háború csúnyán elbukott: míg akkor a GDP 77 százaléka körül volt, most ismét tartósan 80 százalék fölött van az adósságszint.

99 MILLIÓ EURÓ: GARETH BALE LETT A VILÁG LEGDRÁGÁBB FOCISTÁJA

Vasárnap este eldőlt: 99 millió euróért megveszi a Real Madrid a Tottenham játékosát, Gareth Bale-t. A focista ára átszámolva nagyjából 29 milliárd forint; ez az összeg az éves magyar GDP 1 ezreléke, vagyis 10 000 magyar egy év alatt termel meg ennyi értéket.

ÁTADTÁK AZ M0-S EGY ÚJ SZAKASZÁT

Szombaton forgalomba helyezték a fővárosi körgyűrűdéli részének egy új szakaszát, amely az 51-es főút induló Duna-parti csomópontját köti össze az M5-ös gyáli csomópontjával. Így a Dunántúl és Kelet-Magyarország közötti tranzitforgalomnak 7,5 kilométerrel lerövidült az M0-s használata. A 6 kilométeres utat 4 év alatt sikerült megépíteni.

BUDAPESTEN IS BEMUTATTÁK AZ ISTVÁN A KIRÁLYT

Az augusztus közepi szegedi premier után a hétvégén Budapesten két előadása is volt az István a királynak. A fővárosi premierre érkezőket Alföldi Róbert rendezése ellen tüntetők fogadták. Az első este a szerzőpárosból csak Bródy Jánost hívták fel színpadra, másnap már Szörényi Leventét is.

BRUTÁLIS GYILKOSSÁG BÉKÉSCSABÁN

Szombatra virradóra agyonvertek egy 23 éves nőt Békéscsabán. Előbb a mentőket hívták a helyszínre, ők riasztották a rendőröket, akiket már gázpisztollyal fogadott a nő élettársa. A haláleset miatt a 20 éves férfi a gyanúsított.

SÚLYOS BALESETEK VOLTAK A HÉTVÉGÉN AZ UTAKON

Az M5-ösön a pénteki halálos baleset után – annak okozóját, a bolgár kamionsofőrt előzetes letartóztatásba helyezték – szombat délelőtt egy négyes, egy hármas, majd egy négyes ütközés volt az autópályán. Szombat éjjel az M43-ason történt súlyos baleset, egy autó átszakította a szalagkorlátot. Vasárnap Üllésnél egy autóban hatan sérültek meg, este Budapesten, az M3-as autópálya kivezetőjénél egy lószállító karambolozott.

KÉMNEK NÉZTEK EGY MAGYAR GÓLYÁT EGYIPTOMBAN

Befogták és egy ketrecben tartják az egyiptomi hatóságok azt a fehér gólyát, amelyet augusztus elején láttak el jeladóval a Nógrád megyei Pöstyénpusztán: az eddigi információk szerint a madár hátára erősített GPS-jeladót kémkedésre használható eszköznek vélték.