no

A foci a pályán nem megy, próbáljuk meg rendezőként

2013.09.10. 19:01 Módosítva: 2013.09.10. 19:01
Ha strandolt, ha síelt, vagy éppen egész nap dolgozott, ha hírfüggő, de lemaradt, vagy éppen azt se tudta, hova kapja a fejét az egész napi hírcunamiban, ez itt a Napi napi, az Index naponta jelentkező hírösszefoglalója. Minden egy helyen, ha csak egyet kattint, ez legyen.

BUDAPEST PÁLYÁZ A 2020-AS EB-RE

Michel Platini, az európai labdarúgó-szövetség elnöke, Orbán Viktor miniszterelnök és Csányi Sándor, az MLSZ elnöke közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy Magyarország pályázik arra az Európa-bajnokságra, amelyen feltehetően 13 országban rendezik majd a mérkőzéseket. Magyarországon addigra elkészül a 65 ezres Puskás Stadion. Orbán és Csányi megállapodtak ezer további stadion felújításában.

ÁLLAMI TÖBBSÉGET AKAR A KORMÁNY AZ ÖSSZES KÖZMŰCÉGBEN

A szemétszállítás mintájára minden közműcégben többséget akar az állam. Egyelőre nincs írásos koncepció, az NGM novemberre készít ilyet. Úgy tudjuk, a tervek szerint az a cél, hogy hosszú távon úgy alakítsák át a szektort, hogy az érintett cégek – gáz-, áram-, víz- és csatornaszolgáltatók, valamint a szemétszállítást végző társaságok – az összes profitot fejlesztésre használják, és ne vegyenek ki semmit a cégekből nyereségként, magáncélokra.

LEGFELJEBB 15 SZÁZALÉKKAL CSÖKKENHET A DEVIZAADÓSOK TÖRLESZTŐJE

Legfeljebb 15 százalékkal lehet csökkenteni a devizahitelek törlesztőrészletét ahhoz, hogy a devizaadósok ne járjanak jobban a forinthiteleseknél – közölte a Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója. „Ha a bankoknak külön-külön kell megoldást találniuk, akkor nyilvánvalóan nem lehet egységes megállapodás” – mondta Csányi utalva arra, hogy a Fidesz-KDNP a múlt héten arra szólította fel a bankokat, hogy november 1-jéig javítsák ki a devizahitelek hibáit, a szerződéseket pedig módosítsák az ügyfelek javára.

KISPÁRTOK FEKETE NAPJA

Schmuck Andor szociáldemokrata pártját még pénteken hajtotta el az MSZP, kedden Fodor Gábornak, a Magyar Liberális Párt elnökének, és a DK-s Gyurcsány Ferencnek mondták meg: nincs esély arra, hogy jelöltjeiket listán indítsák. Pontosabban: a DK-nak négy olyan választókerületet ajánlottak, ahol a kétezres években mindig jobboldali párt nyert. A DK és a Liberálisok ezek után önállóan indulnak a 2014-es országgyűlési választáson. Gyurcsány szerint harakirit követeltek tőle, erre nem volt hajlandó, ám még az utolsó pillanatban is megegyezhetnek.

KÖVÉR ÖSSZEHOZTA BAJNAIT ÉS MESTERHÁZYT

Helló, 2002! Tizenhárom évvel ezelőtt Kövér László köteles beszédének felturbózásából húzott hasznot az MSZP. A házelnök most az Inforádióban beszélt arról, hogy nem lenne hülyeség a rendeleti kormányzás, ami tényleg nem lenne olyan nagy hülyeség, mivel a parlament minden piszlicsáré kérdést törvényben szabályoz, nemcsak a legfontosabbakat. A baloldalnak viszont erről rögtön Hitler és Göring jutott eszébe, sőt: Mesterházy Attila és Bajnai Gordon kész volt közös közleményben tiltakozni.

ÍTÉLETET HOZTAK A DEBRECENI SZKINHEDEK ÜGYÉBEN

Letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bíróság az egyik olyan fiatalt, aki öt társával együtt nigériai férfiakra támadt rá 2011-ben Debrecenben. Áldozataikat „faszszopó négereknek” nevezték. A bíróság bizonyítottnak találta, hogy támadásukat rasszizmus motiválta, tehát a közösség tagja elleni erőszakot követtek el. Most valóban egy kisebbség védelmében alkalmazták ezt a tényállást. Korábban többször ítéltek el cigányokat ezen a címen.

KÉPVISELŐNŐT ALÁZOTT AZ ÁLLAMTITKÁR

"Attól, hogy ön szép, abból még nem következik, hogy okos" – mondta egyebek között Illés Zoltán az LMP-s Szél Bernadettnek a parlamentben. A vidékfejlesztési minisztérium államtitkára öt percen keresztül ócsárolta a képviselőt. A kormánypártok nevében Kocsis Máté kért elnézést. A felszólalás egyébként a verespataki és nagybányai ciános technológiájú aranybányáról szólt. Schiffer András felszólította Orbán Viktort, váltsa le Illést, mivel szerinte az államtitkár minden nőt megsértett szavaival.

AKCIÓFILMES JELENETEK BUDAPESTEN

Izzott, füstölt egy metrószerelvény utolsó előtti kocsijának elektromos berendezése kedden dél körül az Újpest-Központ végállomásnál. A hármas vonalon ez már nem is számít olyan rendkívüli hírnek, az viszont viszonylag ritka, ami Csepelen történt: öngyilkos akart lenni és egy bomba felrobbantásával fenyegetőzött egy férfi Csepelen. Őt végül a TEK fogta el, miután kiürítettek egy házat, amit 35 embernek kellett elhagynia.

Nem TEKetóriáztak

VAJNA FELESÉGE ÉS PALVIN BARBARA IS A HERKULES CÍMŰ FILMBEN

Tegnap derült ki, hogy a hetek óta Magyarországon forgó, Herkules című amerikai film stábjához csatlakozik a filmipari kormánybiztos, Andy Vajna felesége, Vajna (korábban: Palácsik) Tímea is. A színésznő egy makedón lányt alakít majd az ókori mítosz új feldolgozásában. Brett Ratner filmrendező ma reggel az Instagramján posztolta a képet, amelyen éppen a magyar fotómodell, Palvin Barbara haját igazítják, ezek szerint ő is kapott egy kisebb szerepet a filmben.

ÖNMŰKÖDŐ AUTÓKON DOLGOZIK A NOKIA

A Nokia térképszolgáltatása, a Here a német Mercedes-Benz autógyártóval közösen önműködő autókon dolgozik. A tervek szerint a vezető nélküli autók 2020-ban kerülnének forgalomba. A Nokia nemrég jelentette be, hogy eladja mobilrészlegét a Microsoftnak 5,4 milliárd euróért. A Here nem részese az alkunak, így részt tudnak venni a fejlesztésben. A Mercedes-Benzzel való együttműködésben a Nokia Here szolgáltatná a 3D térképet, illetve tovább is fejlesztené a szoftvert, hogy az önműködő autók alapját képezze.

LÁTHATATLANNÁ VÁLHATUNK A SZÚNYOGOK ELŐTT

Amerikai kutatók egy emberi bőrben természetesen jelenlévő anyaggal küzdenének a szúnyogok ellen. Régóta megfigyelt jelenség, hogy egyes emberek jobban vonzzák a szúnyogokat – a tudósoknak most sikerült azonosítaniuk a kémiai anyagok azon összetevőit, amelyek erről tehetnek. A szúnyogokat elkergető összetevők között van az 1-metilpiperazin nevű vegyület, ami blokkolja a szúnyogok szaglását. Amikor a kutatók ezzel kenték be a kísérleti alanyok kezét, majd bedugták egy szúnyogokkal teli dobozba, a szúnyogok nem is vettek a kézről tudomást.

SZEPTEMBER VÉGÉN JÖN A SURFACE 2 A MICROSOFTTÓL

A Microsoft szeptember 23-án New Yorkban mutatja be a Surface tabletek következő generációját. A gépek a meglévő RT és Pro modellek megújított változatai lesznek. A cégnek fontos lenne betörnie az iOS és az Android által uralt tabletpiacra. A Surface RT izgalmas kísérlet volt, de óriási bukás lett, a szoftvercég 900 millió dollárt vesztett rajta.

A NAP KÉPE: NADAL ÉS A US OPEN GYŐZELEM