Adósságba verjük magunkat az E.On-ért

2013.09.13. 19:12
Ha strandolt, ha síelt, vagy éppen egész nap dolgozott, ha hírfüggő, de lemaradt, vagy éppen azt se tudta, hova kapja a fejét az egész napi hírcunamiban, ez itt a Napi napi, az Index naponta jelentkező hírösszefoglalója. Minden egy helyen, ha csak egyet kattint, ez legyen.

ADÓSSÁGBA VERJÜK MAGUNK AZ E.ON-ÉRT

Az Magyar Villamos Művek közgyűlése jóváhagyta pénteken 104 milliárd forint értékű kölcsönök felvételét. Ennek egy része, plusz az állam 71 milliárdos tőkeemelése, egyéb hitelek, valamint a társaság önrésze kell ahhoz, hogy megvásároljuk az E.On cégeit durván 260 milliárdért. A tranzakció zárása 2013. szeptember 30-án történik meg.

MÁR A KORMÁNY SEM HISZI, HOGY TARTANI TUDJA A HIÁNYCÉLT

A kormány három százalék alatti hiánycéllal számol idén is és a 2014-es költségvetésben is, mondta Cséfalvay Zotán, az NGM államtitkára. A jövő évi költségvetés tervezési körirata még 2,7 százalékos államháztartási hiánnyal számolt. A nemzetgazdasági tárca államtitkára nem válaszolt egyértelműen arra a kérdésre, hogy ez akkor a hiánycél emelését jelenti-e.

NEHÉZ HELYZETBEN AZ ÁLLAMTITKÁR

Felmondtak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyonpolitikáért felelős államtitkárának, mert más fontos pozícióba helyezték volna. Távozását be is jelentették a tárcánál, de közben megváltozott a kormányzati szélirány, és nem üresedett meg a felkínált állás, ezért hivatalosan máig nem mentették fel Hegmanné Nemes Sárát.

MEGVAN A CIBAKHÁZI GYILKOSSÁG GYANÚSÍTOTTJA

A Népligetben fogták el azt a férfit, akit az idős cibakházi esperes meggyilkolásával gyanúsítanak. A fiatal férfi nyereségvágyból ölt.

NEM KELLETT AZ ENGESZTELŐ BELÉPŐ A CIGÁNY FIATALOKNAK

Csalódtak az Egyenlő Bánásmód Hatóságban azok a cigány egyetemisták, akik tavaly novemberben hiába szerettek volna a Morrison's 2-ben bulizni, a face controllon nem jutottak át. A hatóság megállapította ugyan a diszkriminációt, de pénzbírságot nem szabott ki a szórakozóhelyre. A Morrison's 2 szerint nem igaz, hogy roma mivoltuk miatt küldték el a fiatalokat.

MEGHALLGATTA A VOYAGER-1, HOGYAN SZÓL A MÉLYŰR

A NASA 1977-ben indult űrszondája, a Voyager-1 most érte el hivatalosan a Naprendszer határát, ezzel az első ember alkotta tárgy lett, ami eljutott a mélyűrbe. A szonda speciális, a csillagközi plazma hullámait figyelő műszere felvette, mi zajlik a nagy büdös semmi közepén, a Naprendszeren kívül, és az adatokat a NASA specialistái addig gyűrték, mire emberi füllel hallható jelek lettek belőle. Ilyenek.

VIDNYÁNSZKYHOZ NEM JÖN A BURGTHEATHER

A világhírű bécsi Burgtheater rossz tapasztalatokat szerzett Balog Zoltán nemzeti erőforrás miniszterrel és Vidnyánszky Attilával, a Nemzeti Színház új igazgatójával tárgyalva, ami az események későbbi tálalását illeti. Ezért nyílt levélben közölték, hogy nem jönnek vendégjátékra a Nemzetibe. A színház közleményben reagált: fenntartják a meghívást a jövő év elejére tervezett első nemzetközi színházi fesztiváljukra.

TÍZSZÁZALÉKOS NÉZŐSZÁM-NÖVEKEDÉS AZ NB I.-BEN

Az első hat forduló alapján a tavalyi évhez képest tíz százalékos nézőszám-növekedés állapítható meg. Átlagosan 3091 néző fordult meg a stadionokban. A legtöbben a Ferencváros meccseire voltak kíváncsiak, az eddig lejátszott 48 meccs közül a legtöbben az FTC–Videotont (12 400 néző), az FTC–MTK-t (8 490), Debrecen–FTC-t (7 500) látták a helyszínen.

MEGHALT RAY DOLBY

A térhatású hang úttörőjét, akinek nevét a dolby-sztereó kifejezés őrzi, és aki a mozifilmek hangjának megreformálásáért életmű-Oscart is kapott, 80 éves korában érte el a halál. Az utóbbi néhány évben leukémiát és Alzheimer-kórt is diagnosztizáltak nála az orvosok.

BABOS DÖNTŐBEN TASKENTBEN

Babos Tímea a kazah Jaroszlava Svedovával az oldalán bejutott a Taskentben zajló, 235 ezer dollár összdíjazású keménypályás női tenisztorna páros versenyének fináléjába. A magyar játékos idén már a hatodik fináléjára készülhet: legutóbb augusztus elején, a holland Michaella Krajicekkel a szucsoui tornán nyert.