Novemberben ne álljon az ég alá!

2013.10.22. 18:54

MEGHALT FÜR LAJOS

83 éves korában Budapesten meghalt Für Lajos történész, egyetemi tanár, az MDF alapítója, az Antall-kormány honvédelmi minisztere. Für igazi első elsőgenerációs értelmiségi volt, kisparaszti származása ellenére ívelt magasra a karrierje. 1956-ban internálták, majd emigrált, de 1957-ben hazatért. Tanárként, majd a koraújkort kutató történészként dolgozott. 1987-ben az MDF egyik alapítója volt, 1990-ben a párt listás képviselője lett és a koalíciós kormány honvédelmi minisztere, egészen az 1994-es kormányváltásig. 1996-ban kilépett az MDF-ből, és független képviselőként folytatta, majd 1998-ban visszavonult a politikától. 2007-ben részt vett a Magyar Gárda megalapításában.

Für Lajos
Für Lajos
Fotó: Huszti István

A FIDESZ BEPERLI A HVG.HU-T

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke szerint az MSZP alelnökéig, Harangozó Tamásig vezetnek a bajai kamuvideó szálai. Gulyás Gergely fideszes képviselő arról beszélt, hogy a videó közzététele és tálalása rágalmazásnak számít, ezért a Fidesz kártérítési pert indít a Hvg.hu ellen.

A VERSENYHIVATAL KÖNYVKARTELLT BÜNTETETT 

Megszabták a kiskereskedelmi árat a nagy könyvkiadók, ezért nem alakulhatott ki árverseny. Egészen komoly, 70 milliós bírságot osztott ki a GVH. Az Alexandra kiadó tulajdonosa, a Líra, a Libri és a felszámolás alatt álló Sun Books könyvterjesztők versenykorlátozó megállapodásokat kötöttek a kiadókkal – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal. A cégek összesen 70 millió forint bírságot kaptak.

CUKORBETEGSÉG ELLENI VAKCINA KÉSZÜLT

Finn kutatók rájöttek az egyes típusú diabétesz egyik kiváltó okára: olyan vírusokat azonosítottak, amelyek elpusztítják a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit. Az egérkísérletek sikeresek voltak, a kutatók azt állítják, képesek olyan oltóanyagot előállítani ami az embereket is megvédi a kórokozók, és ezzel a cukorbetegség egyik forrása ellen.

diabetes1
Fotó: Tampereen yliopisto virologia

NOVEMBERBEN RÁNK ESIK EGY EGYTONNÁS MŰHOLD

A Föld gravitációs mezejét vizsgáló (és ezzel kapcsolatban egyébként rengeteg fontos tudományos adatot összegyűjtő) GOCE műhold lassan elér életciklusa végére, és valamikor novemberben belép a légkörbe, ott pedig a súrlódás termelte hő darabokra robbantja. Az 1100 kilós szerkezet túl nagy ahhoz, hogy elégjen, mielőtt a felszínig ér, így jó néhány darabja be fog csapódni várhatóan, egyelőre senki nem tudja, hol. Mindenesetre nagy tűzijáték lesz, az biztos.

TÖMEGES ELEFÁNTMÉRGEZÉS ZIMBABWÉBEN

Több mint háromszáz elefántot öltek halomra orvvadászok Zimbabwében, az ország legnagyobb nemzeti parkjában az agyarukért. Ciánt szórtak a vízzel teli itatógödrökbe és az olyan ásványkicsapódásokra, amelyeket az állatok nyalogatni szoktak. A példátlan természetpusztítás nem ért véget az elefántokkal: a méreg a tetemeket felfaló oroszlánokkal, hiénákkal és keselyűkkel is végzett.

KÁRPÁTI GYÖRGY LEHET A NEMZET SPORTOLÓJA

Gyarmati Dezső halálával megüresedett Nemzet Sportolója címet Kárpáti György, háromszoros olimpiai bajnok örökölheti. Kárpátit 2008-ban ügynökmúlttal vádolták meg, a jogerős ítélet azóta sem szültetett meg. Az új jelölttről novemberben döntenek.

ÉS MÉGIS MOZOG A NOKIA!

Az egykor szebb napokat is látott cég először tartott bemutatót a Microsoft-felvásárlás óta. Bejelentették az első Nokia-tabletet, egy gigászi, hat hüvelykes csúcskategóriás okostelefont, és három szuperolcsó, alsó szegmensbe célzott készüléket. A karácsonyi piac majd megmondja, ez a nagy feltámadás, vagy a hattyúdal.

MEGSZÍVATTÁK A BOSNYÁKOK A VILÁGOT

Miközben mindenki rajtuk nevet, az igazság az, hogy a bosnyák sajtó szívatta meg a világot, azzal a kamuhírrel, hogy a világbajnoki selejtezőkön a brazíliai világbajnokságra kikerült csapatot rossz országba mentek ünnepelni. A hír szerint Litvánia helyett Lettországba utaztak a szurkolók, de kiderült, ez egy álhír.

ELŐSZÖR HALLHATTUK ROBERT CAPA HANGJÁT

A fotóművész születésének századik évfordulójára tették közzé az 1947-es interjút - itt hallgatható meg.  Itt nézni lehet a száz éve született Capát, itt meg olvasni róla.