Ezek az érdekes dolgok mind ma történtek

2013.11.11. 19:10

FÉL ÉVIG NEM LESZ KILAKOLTATÁS

Minden eddiginél hosszabb időre tiltotta meg a kormány a kilakoltatásokat, vagyis az országgyűlési választások feltételezett áprilisi időpontjáig senkit sem tesznek az utcára. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara szerint a problémákra nem a végrehajtási törvény gyengítésében kellene a megoldást keresni, hiszen a moratóriumok bevezetése óta érzékelhetően romlott a tartozások visszafizetési morálja.

KITILTJÁK A KERÜLETEK A HAJLÉKTALANOKAT

Várhatóan nemcsak a világörökségi területeken és azok védőzónájában nem lehet majd életvitelszerűen tartózkodni, azaz hajléktalankodni. A csütörtöki közgyűlési döntés előtt a kerületek is kijelölik hajléktalanmentes övezeteiket. A XIII. kerület bíbelődött a legkevesebbet, az összes kerületi kezelésű közterületet idesorolta, amivel egyértelműen kiemelkedik a hajléktalanfóbiás városrészek közül.

GUMICSIZMA A PARLAMENTI ASZTALON

A nem túl izgalmas parlamenti ülést a két hónap után először felszólaló Mesterházy Attila azzal dobta fel, hogy bejelentette: Brüsszelnél jelentik fel a kormányt az E-.on gázüzletágának megvásárlása miatt. Az MSZP a tranzakciót tiltott állami támogatásnak látja. Rogán Antal szerint ez a támadás a rezsicsökkentés ellen irányul, mert a vásárlás is hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország önállóan dönthessen a gáz áráról. A parlament az ároktői banda tagjainak szökése miatt a súlyos bűncselekményeknél szigorítja az előzetes letartóztatás szabályait. Az MSZP az V. kerületnek adott tanyafejlesztési pénzeket bírálta, a Jobbik pedig gumicsizmát ajándékozott Rogán Antal polgármesternek.

KIDERÜLT, MIÉRT SZAKADT BE A UPC INTERNETE

A nagy múlt heti kimaradás oka egy külső cég, a Doclerweb volt (ez Gattyán György pormómilliárdos egyik internetes vállalkozása), ami a saját rendszerében véletlenül a sajátjakéánt állított be olyan ip-tartományokat, amiket amúgy a UPC kezel, de kiszolgálni aztán már persze nem szolgálta ki az azokra irányuló lekéréseket. A cég elég furán kárpótolja a kiesésért a felhasználóit: akinek van UPC-s kábeltévéje is, az kap ingyen filmeket. Akinek nincs, az meg így járt. Igaz, van újra net, állítólag ott is vannak ingyen filmek!

LEZUHANT, DE NEM TALÁLT EL SENKIT

A műholdak Ferrarijának is becézett GOCE gravitációfigyelő szatelit az életciklusa végén a terveknek megfelelően belépett a légkörbe, ott felrobbant, és a darabjai a Csendes-óceánba csapódtak. Ez már nem tervezett volt, hanem szimpla mázli: egy ekkora (nagyjából egy tonnás) műholdnál nemigen lehet megtervezni a légkörbe belépés útvonalát, az úgy kacsázik az atmoszféra határán, mint lapos kavics a vízen. Viszont még zuhanás közben is folytatta a tudományos méréseket és küldött haza értékes adatokat, ami igazán hősies dolog volt tőle.

FELJELENTI A NAV A KIPAKOLÓ ELLENŐRÉT

Múlt pénteken Horváth András, a NAV ellenőrzési szakkoordinátora kitálalt, arról beszélt, hogy az adóhatóság engedi csalni a nagy cégeket, akik így nagyjából 1000 milliárdot tehetnek illegálisan zsebre. Most reagált a NAV, egyrészt feljelentik rágalmazásért Horváthot, sőt ki is rúgnák, ha nem lépett volna önként ki. Emellett egy hétvége alatt átvilágították a 23 ezer fős NAV-ot, de szerencsére az égvilágon semmilyen szabálytalanságot nem találtak. 

ELFOGADTÁK AZ INGYENES KÉZPÉNZFELVÉTELT

2014. február 1-től ingyenes lesz az adott naptári hónapban bármely automata bankjegykiadó gépnél végrehajtott első két készpénzfelvétel, aminek együttes összege nem haladja meg a százötvenezer forintot.

MÉGIS KELL AZ INA A HORVÁTOKNAK

Hiába mondta azt hétvégén Milanovic horvát miniszterelnök, hogy az INA részesedés megvásárlása "olyan üzleti kalandorság" lenne, amihez a kormányuknak "nincs joga", most már a gazdasági miniszter Vrdoljak pont az ellenkezőjét mondta. Szerinte "egészen biztosan kell nekik a vállalat, és majd kerítenek rá pénzt, akár bevonhatják a horvát nyugdíjalapokat is a felvásárlásba.

INA-benzinkút az M7-es autópályánál, Zalakomár közelében
INA-benzinkút az M7-es autópályánál, Zalakomár közelében
Fotó: Varga György / MTI

SOK DOLOG VAN EGY MUNKAÜGYI KÖZPONTBAN, MUNKA PONT NINCS

Mi vár ma az emberre, ha munkanélküli lesz, és úgy dönt, az államtól kér segítséget? A munkaügyi központba az álláskeresők csak beköszönni járnak a kötelező együttműködés címén, de állásajánlatot a legtöbben soha nem kapnak. Beálltunk a munkára jelentkező sorába, hogy megtudjuk, hogyan működik a munkaügyi hivatal. Kezdésként rögtön egy hónapot várni kell.

MESSI ÉVÉNEK VÉGE

A Barcelona-sztár hosszabb időre kidőlt, a hétfői vizsgálatoknál kiderült, combizomszakadása van, hat-nyolc hétig nem játszhat. A combjával már az előző szezon végén, aztán az új szezon elején is gondok voltak, eddig megúszta húzódásokkal, mostani baja a legsúlyosabb 2006 tavaszi kidőlése óta. Akkor mintegy három hónapot kellett kihagynia.

ARMSTRONG MOST MÁR MINDENT BEVALLANA

A kerékpáros hajlandó teljes őszinteséggel és részletességgel tanúskodni doppingos múltjáról egy független bíróság előtt, ha garanciát kap, hogy tisztességesen kezelik az ügyét. Szeretné lezárni a múltját, és továbblépni az életében, ami keményen megváltozott januári vallomása óta. Elveszítette korábbi szponzorait, többen beperelték, ha nyernek ellene, további tízmillió dollárokat veszíthet.

17 HÓNAPRA KERESNEK IGAZGATÓT AZ OPERETT ÉS A VÍG ÉLÉRE

Az eredeti öt helyett csak másfél évre szól a Vígszínház következő igazgatójának a kinevezése, derült ki a Fővárosi Közgyűlés honlapjáról. Ugyanígy 17 hónapra, 2015 június végéig szóló igazgatói pályázatot írnak ki az Operettszínházra is. Mindkét jelenlegi igazgató, Eszenyi Enikő és Kerényi Miklós Gábor is újraindul a pozícióért, amelyet csütörtökön hirdetnek meg újra. 

SÚLYOS VÁDDAL BÁRMEDDIG ŐRIZHETNEK

A parlament eltörölte az előzetes letartóztatás időtartamának – eddig négyéves – felső korlátját a kiemelkedő súlyú, legalább tizenöt évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményeknél. A büntetőeljárási törvény módosítását a Fidesz-KDNP és a Jobbik támogatta a hétfői szavazáson.

A NAP KÉPE: TELJES KÁOSZ A FÜLÖP-SZIGETEKEN