no

Lenyomta a pápa Szijjártót

2013.12.11. 18:55

NEM KELL GYURCSÁNY A BALOLDALNAK

Sem az MSZP, sem az Együtt-PM Szövetség nem válaszolt december 10-ig a Demokratikus Koalíció felvetésére az ellenzéki összefogás kiszélesítéséről. Gyurcsány Ferenc bejelentette, hogy mostantól a DK az összefogás pártja, ugyanakkor a politikailag, közjogilag lehetséges legkésőbbi időpontig fenntartja a közös indulásra tett javaslatát. Gyurcsány korábban azzal fenyegetőzött, hogy miniszterelnök-jelölteket fog javasolni: íme az Index javaslatai.

gyurcsany

VISSZAJÁR AZ ÁLLAMI CÉGVEZETŐK JUTALMA

A kormány visszafizettetné az állami vállalatok vezetőivel az idén felvett jutalmak kétmillió forint feletti részét. A szerdai kormányülésen ezért felkérték Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési minisztert, hogy szólítsa fel erre az állami cégek vezetőit. A cégvezetőknek "a jogi helyzettől függetlenül" vissza kellene fizetni az esetenként húszmilliós összegek nagy részét.

0,9 SZÁZALÉK AZ INFLÁCIÓ

Novemberben 0,9 százalék volt az éves fogyasztói árindex – közölte a KSH. Októberben is ugyanekkora volt, és a mostani sem okoz meglepetést, ez elemzők nagyjából ezt várták. A rezsicsökkentés következő üteme majd decemberben jelentkezhet az adatban. A háztartásienergia-árak, valamint a járműüzemanyagok, a tartós fogyasztási cikkek és a ruházkodási cikkek ára csökkent, a szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások drágábbak lettek.

 

MÉGIS NYOMOZNAK A NAV-ÜGYBEN

Hétfőn a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) hivatali visszaélés gyanújával elrendelte a nyomozást Horváth András feljelentése nyomán. A nyomozás az egykori adóhivatali dolgozó feljelentése nyomán a Fővárosi Főügyészség által három hete elrendelt feljelentéskiegészítéssel begyűjtött információkra épül. 

A NAV ORSZÁGOS RAZZIÁT INDÍT

A NAV elnöke körlevelet küldött szét a régiós főigazgatóknak, illetve a Kiemelt- Adó és Vám Főigazgatóságnak, hogy nézzenek alaposan a boltosok körmére az online pénztárgépek ügyében – derül ki a birtokunkba jutott körlevélből. A levél alaposan körbeírja, hogy az ellenőröknek mit kell tenniük az ellenőrzéseken, és arra is felszólítja a területi képviseleteket, hogy haladéktalanul kezdje meg az ellenőrzéseket. Itt van az utasítás pontokba szedve.

KOLLÉGÁNKAT ZAKLATJÁK

Telefonon zaklatják, fenyegetik kollégánkat, aki kedden megírta: Budapest egyik frekventált helyén ki van téve a kuruc.info óriásplakátja. A cikken dolgozó kollégánk levélben kereste fel a Hungaroplakát céget, amely a felületet biztosítja, ám a cégnek írt levele (a telefonszámával együtt) a kuruc.infónál landolt. Kollégánkat azóta nem hagyják békén. Deutsch Tamás fideszes EP-képivselő 72 órás ultimátumot adott az ügyészségnek arra, hogy "törvényes kötelezettségének végre eleget téve egyszer és mindenkorra felszámolja ezt a gennyláda náci hírportált".

A PÁPA AZ ÉV EMBERE

A Time magazin szerint Ferenc pápa 2013 legmenőbb nemzetközi személyisége. A második Edward Snowden, a megfigyelési botrány kirobbantója, a harmadik Edith Windsor melegjogi aktivista lett. Bassár el-Aszad szír elnök megelőzte Miley Cyrust. Szijjártó Péternek idén sem sikerült felkerülnie a listára.

MEGNÉZTÉK, MIK ÉLNEK AZ ANTARKTISZ ALATTI TÓBAN

Egysejtű, szén-dioxiddal táplálkozó mikrobákat találtak az antarktiszi jég alá zárt Whillans-tóban – jelentette be John Priscu, a Montana State University biológusa a American Geophysical Union találkozóján. A mintát januárban vették a tóból, több száz méter mély jég alól. Többségében kemotróf organizmusokat találtak; ezek szén-dioxidot, vasat, ként és ammóniát fogyasztanak, ebből állítanak elő energiát.

wissard-borehole
Fotó: Dr. Alberto Behar / NASA / JPL

AVICII-PARÓDIA, MAJKA ÉS ATTRACTION A LENÉPSZERŰBB YOUTUBE-VIDEÓK NÁLUNK

A Google idén először adott ki Magyarország Youtube-kedvenceit bemutató éves toplistát . Avicii Wake me up című száma, az ebből készült paródia, Majka valamint az Attraction győzelme a brit tehetségkutatóban mind az ország kedvencei között szerepel. A világon a norvég Ylvis What does the Fox say című száma volt a legnépszerűbb videó idén.

ÁLLAMI KÉZBEN AZ OPERETTSZÍNHÁZ

A színház fenntartója az Emberi Erőforrások Minisztériuma lesz, de az ingatlanok, - például a 7,7 milliárd forint értékű színházépület - a főváros tulajdonában maradnak. Az igazgatói pályázatot is az EMMI írja majd ki.

FOLYTATTÁK A BL-MECCSET, A GALATASARAY JUTOTT TOVÁBB

A Bajnokok Ligája utolsó csoportkörében kedden nyolc meccet kezdtek el, de csak hetet fejeztek be, a Galatasaray–Juventus az Isztambulra rászakadt hó miatt félbeszakadt. Szerda délután folytatták, a győzelmével a törökök jutottak a BL legjobb 16 csapata közé (továbbá kedden továbbjutott a Real Madrid, a Manchester City, a Bayern München, a Manchester United, a Leverkusen, PSG, Olimpiakosz).