Ilyen nap se volt még idén!

2013.12.23. 19:12

A GULLIVER CSŐDVÉDELMET KÉRT

Csődvédelmet kért a Gulliver játékáruház, tudta meg az Index. A cég számlavezető bankja múlt héten mondta fel a szerződést és inkasszózott. A cég 27 boltja (a Bambini bolthálózat üzleteivel együtt) szombaton zárt be, a webáruház már péntek este leállt. A dolgozókat most délelőtt tájékoztatták a részletekről: a boltok nem nyitnak ki, de azért a cégvezetés megpróbálja helyreállítani a működést. Ez mondjuk azért érdekes, mert zárva tartó boltokkal elég nehéz lesz bármit is rendbetenni.

PUTYIN A PUSSY RIOT TAGJÁT IS SZABADON ENGEDTE

Hétfőn elhagyhatta börtönét Marija Aljohina, a Pussy Riot orosz női punk-proteszt-banda egyik tagja. A márciusi szabadulás azért került három hónappal előrébb, mert Vlagyimir Putyin az olimpia közeledtével egy olyan törvényt hozatott a Dumával, mely a kisebb bűncselekmények miatt elítélt személyeket, kiskorúakat és a kisgyermekes anyákat kiengedi a börtönből. Pár napja Mihail Hodorkovszkij orosz oligarcha kapott kegyelmet.

VÍZ ALÁ KERÜLT CSEPEL

Durva csőtörés volt Csepelen, a víz elöntötte a belvárost: a Kossuth Lajos és a Karácsony Sándor utca teljes hosszában térdig állt a víz. Egy 150 mm-es ivóvíz nyomócső tört el és a víz olyan erővel bugyogott fel, hogy egy fát is kitört. A csőtörés két négylépcsőházas panelháztömböt, azaz körülbelül 500 embert érintett. A vízet azóta már elvezették a csatornák és már félcipőben is lehet közlekedni az utakon. A rendőrség sem tereli már az autókat.

KARÁCSONY A KÖZGÉPNÉL

A Közgépnél is került valami a fa alá: a Közbeszerzési Értesítő legfrisebb, december 23-i számában megjelent eredményhirdetés szerint a Közgép az ŐRSÉG-2013 Konzorcium főtagjaként 1 milliárd 740 milliót forintot nyert el egy közbeszerzésen, a becsült ár másfélszereséről szól a nyertes ajánlat.

ÁDER KIDOBTA A SCHMITT PÁL-ÉRDEMÉRMET

A szombatI Magyar Közlönyben megjelent egy december 17-i keltezésű köztársasági elnöki rendelet, mely megszünteti a Köztársaság Elnökének Érdemérme és a Köztársaság Elnökének Díszoklevele Éremmel elismeréseket  A két díjat 2010 őszén Schmitt Pál hozta létre, előbbit kulturális, ifjúságnevelő és egyéb érdemekben dús magánszemélyek, utóbbit „a magyar nemzet közösségének szolgálatá”-ban jeleskedő személyek, intézmények vagy települések kaphatták.

FELTÖRTÉK AZ IOS7-ET

Megjelent az iPhone-ok és iPadek legujabb generációs operációs rendszeréhez a jailbreak, vagyis az a program, ami mindenféle kötöttségtől megszabadítja a rendszert. Ezzel az Apple hivatalos alkalmazásboltján kívüli alternatív app-beszerző helyek is elérhetővé válnak. A legnagyobb ilyen bolt óvatosságra int, mivel még nem tesztelték a törést.

KIFULLADT AZ ÁLLAMADÓSSÁG ELLENI HARC

Egyre kevesebb pénz érkezik abba az alapba, amit két éve civilek indítottak az államadósság elleni harc jegyében. Idén alig 20 millió forint gyűlt össze az Összefogás az Államadósság Ellen Alapban, ami a 22 000 milliárdos tartozás egymilliomod részét sem fedezi. „A bő két és fél év alatt 285 millió forint érkezett, s ebből az idei rész már csak alig 20 millió” – mondta a Blikknek az alap elnöke, Horváth Tihamér. Az alap gondozói korábban százmilliárdos bevételt vártak.

100-BÓL 12 CIGI HAMIS VAGY CSEMPÉSZETT

Egy nemrég elkészült felmérés szerint Magyarországon 100-ból majdnem 12 cigaretta csempészett, vagy hamisított. Amíg Budapesten a kétes eredetű cigik aránya 11,6 százalékos, addig Kelet-Magyarországon minden ötödik szál cigaretta problémás, viszont Nyugat-Magyarországon ugyanez az arány csak 4,4 százalék. A trafikok bevezetése óta több a hamis cigi, a Marlboro-hamisítás megy leginkább a magyar piacon.

14 ÉVES LÁNY A LEGJOBB MŰKORCSOLYÁZÓ

Tóth Ivett még nem is indulhatna a felnőttek között, de ha már versenyzett, meg is nyerte a magyar bajnokságot. Már 2009-ben tudott triplát ugrani, ezzel a műkorcsolyázás történetének legfiatalabb versenyzőjeként, 10 évesen bekerült a sportág élvonalát jelentő első keretbe, a felnőttek közé.

HIVATALOS A TV2 ELADÁSA

Immár hivalatos a Tv2 eladása, a német ProSiebenSat.1 médiavállalat bejelentette, hogy megvált magyarországi és romániai érdekeltségétől. Ahogy az Index szombaton elsőként megírta, a Tv2-t is üzemeltető MTM-SBS Zrt. új tulajdonosa Simon Zsolt, a csatorna vezérigazgatója és Yvonne Dederick, a csatorna gazdasági igazgatója. Simon elismerte, hogy magyar befektetők állnak mögötte, de nem árulta el, hogy kik. Jó kapcsolatokat ápol a Fidesszel, egy ideje arról szólnak az iparági pletykák, hogy a kormánypárthoz közel álló üzletemberek szeretnék megvenni a csatornát.