no

Paks-blokk, túszdráma, pikokelvin

2014.02.03. 19:03

PAKS ÉS KAMPÁNY A PARLAMENTBEN

A választásokig már csak háromszor ülésezik a parlament, ráadásul most az alsóházi teremben, mert a felsőházi termet már elkezdték átalakítani a kisebb parlamenthez. A kurta tavaszi ülésszakot Orbán Viktor nyitotta meg, aki Paksot egy mondatban említette meg a között a 11 pont között, amelyben a kormányzat utóbbi időben tett döntéseit és intézkedéseit sorolta fel. Beosztottjai annál lelkesebben és furcsább érvekkel keltek a paksi bővítés védelmére. Kovács Pál államtitkár a napelem és az atomerőmű közé tett egyenlőségjelet, hiszen a napban is nukleáris folyamatok zajlanak, Fónagy János pedig a vécélehúzás és az atomenergia kapcsolatáról értekezett. Közben az Országgyűlési Hivatal is akcióba lépett, és blokkolta a paksi bővítésről szóló e-maileket.

BAJBAN A CSIPAK-CSAPAT

Három évvel az ügyet kirobbantó cikkünk és másfél évvel a nyomozás lezárása után fordulat történt az ismert ingatlanvállalkozó, Csipak Péter eddig lassan folydogáló bűnügyében: a Nemzeti Nyomozó Iroda már hivatali visszaélés miatt is nyomoz, a kerület építési irodájának egykori vezetője aggódhat. Eközben a vállalkozó minden létező szinten támadja a gigantikus luxusvillája bontását célzó közigazgatási eljárást. A villát tulajdonló cége már felszámolás alatt áll.

ILYEN BRUTÁLIS DOLGOT MA MÉG NEM OLVASOTT

Brutálisan megvert, megerőszakolt és megölt egy 64 éves nőt egy 23 éves férfi Lajosmizsén. Az ügyészség most vádiratot nyújtott be, akár életfogytiglant is kaphat az elkövető. A 23 éves férfi egy születésnapi buliból részegen és bedrogozva indult hazafelé, amikor úgy döntött, meglátogatja a 64 éves szeretőjét, hogy szexeljenek egyet. A nő ellenállt, és ha el akarja olvasni, mi történt ezután, kattintson.

TÚSZDRÁMA MOSZKVÁBAN

Egy moszkvai iskola egyik diákja fegyverrel rontott saját intézményére, ahol megtámadta a biztonsági őrt, majd a biológiateremben huszonnégy diáktársát túszul ejtette.  A biztonsági őr a támadás alatt még meg tudta nyomni a vészriasztó gombot, amelynek hívására rendőrök érkeztek a helyszínre. A Lifenews portálja szerint a fiatalember a kiérkező rendőrökre is rálőtt. Egyikük, egy 40 éves férfi a hírek szerint életét vesztette.

ELINDULT AZ INDEX TÉLI OLIMPIAI SOROZATA

Hétfőtől három és fél héten át, 26.-áig követjük a valójában 7.-e és 23.-a között tartandó szocsi téli olimpiai játékokat. Lesznek helyszíni beszámolók, helyszíni fotóriportok, szórakoztató kis cikkek, háttéranyagok, hírek, és persze közvetítések reggeltől estig. Az Index címlapján is megtalálja a napi aktualitásokat.

A SEATTLE NYERTE AZ AMERIKAIFOCI-BAJNOKSÁGOT

Hétfőre virradóra játszották Amerikában a Super Bowlt, amelyet a Denver Broncos és a Seattle Seahawks játszott. Ekkora kiütést és összeomlást még nem láttak Super Bowlon, a vége 43-8 lett. 

ENERGIAKLUB: PAKS EGY BIANKÓ CSEKK

Hétfőn a parlament elé került a paksi paktumról szóló törvényjavaslat (erről korábban itt írtunk). Az Energiaklub szerint ha a parlament elfogadja a javaslatot, azzal egy biankó csekket tölt ki Oroszországnak. A civil szervezet szerint az egyezmény nem szolgálja az ország érdekeit, ugyanis sem a beruházás áráról, sem a finanszírozás konkrét feltételeiről nem rendelkezik. A képviselők tehát úgy döntenek valamiről, hogy fogalmuk sincs, mibe kerül majd a bővítés az országnak.

SENKINEK NEM KELL A KÖKI TERMINÁL

35 milliárd forintért nem tolongtak a vevők a Köki Terminálért, így az elmúlt hét végén lezárult pályázatra végül nem is érkezett érvényes ajánlat. Mivel ajánlat nem érkezett, a bevásárlóközpontot – vélhetően alacsonyabb áron hamarosan – újra meghirdetik. A még elfogadható ár a 35 milliárd forint 85 százaléka lehet.

MÉG ÖTVEN ÉRINTETT AZ OFFSHORE GÁZÜGYBEN

A fehérvári labdarúgócsapat tulajdonosához, Garancsi Istvánhoz, illetve az exwallisos Nagy Györgyhöz köthető emberek szerepelnek a feltehetően a magyar állam jóvoltából is rendkívül nyereséges energiakereskedő céget tulajdonló offshore céghálóban. Mint egy hete megírtuk, a távhősök támogatásának árnyékában offshore cégeket juttatott olcsó gázhoz az állami MVM kereskedőcége. A szálak kajmán-szigeteki, ciprusi, svájci cégekhez vezetnek.

NA ÉS ÖN HOGY HAZUDIK?

Egy amerikai pszichológus tesztjén pörög a fél internet; pár másodperc alatt megmondja, milyen érzéke van önnek a hazudozáshoz. A trükk egyszerű, mégis rengetegen sértődnek meg rajta. Ha kíváncsi rá, erre tessék.

AZ ISS-EN LESZ AZ UNIVERZUM LEGHIDEGEBB PONTJA

Egy tudományos kísérletben az abszolút nullát mindössze 10 pikokelvinre megközelítő hőmérsékletet próbálnak elérni a nemzetközi űrállomáson. Ezen a hőmérsékleten az anyag egy olyan halmazállapotba kerül, ahol sem a gázokra, sem a folyadékokra, sem a szilárd anyagokra jellemző szabályok nem érvényesek. A kvantumfolyadék halmazállapotként ismert állapotot általában gondolatkísérletekben, elméletben szokták vizsgálni, így a kísérlet nagy tudományos áttörés lehet.

GYÖRGY BENCE LETT A TV2 PROGRAMIGAZGATÓJA

Ralf Bartoleit távozik, a jövőben program- és hírigazgatóként a hírműsorok mellett a TV2-csoport csatorna portfoliójának műsorstruktúrájáért, a saját gyártású műsorokért, a vásárolt tartalmakért, valamint a programkutatási területért is György Bence felel. Yvonne Dederick vezérigazgató helyettes lesz.