Titkokat pusztított a kedd

2014.02.04. 19:46

SIMON GÁBOR A TITKOS PÉNZEK UTÁN LE FOG MONDANI

Kedden a Magyar Nemzet megnevezte a negyedmilliárdos titkos vagyonnal rendelkező szocialistát, Simon Gábort.

  • Az MSZP-ben a hírre válságstáb ült össze, meghallgatták Simont, akinek megadták a lehetőséget arra, hogy önként távozzon.
  • Simon egész nap elérhetetlen volt, kedd este bejelentette az MSZP, hogy Simon felfüggesztette a párttagságát és minden tisztségét.
  • Úgy tudjuk, a vagyon eredete a XVIII. kerületi ügyletekhez kötődhet. Ugyanaz az osztrák bank finanszírozott egy XVIII. kerületi kötvénykibocsátást, amelynél Simon Gábor szocialista elnökhelyettes számlát nyitott, nagyjából akkor, amikor a kibocsátás megtörtént
  • A Simon eltitkolt bankszámlájával kapcsolatos adatokat maga a pénzintézet adta ki a magyar hatóságoknak, miután azok hivatalos megkeresést küldtek az osztrákoknak.
  • Simon azzal magyarázta az MSZP vezetőinek, hogy Ausztriában tartja a pénzt, hogy Magyarországon kevéssé lehet bízni a pénzügyi stabilitásban. A pénz eredete állítólag nem került szóba.

MEGVAN AZ ÚJ MICROSOFT-NAGYFŐNÖK

Hónapokig tartó találgatás és kavarás után a cég hirtelen megnevezte Steve Ballmer utódját, aki a mai nappal át is vette a boltot. Az új vezér az eddig a szerver- és felhőszolgáltatásokért felelős, indiai származású Satya Nadella lesz, a nevének kiejtésével várhatóan tízmillió magyarnak fog meggyűlni a baja, de sebaj, satyázzuk csak le nyugodtan, csak nem fog megsértődni.

2014-02-04T143637Z 1255477747 GM1EA241QPS01 RTRMADP 3 MICROSOFT-
Fotó: Microsoft/Handout via Reuters

310 FORINT ALATT AZ EURÓ

Visszaerősödött a forint, este hat előtt 308 forint körül lehetett venni az eurót. Csak nemzetközi okok álltak a háttérben, szinte minden régiós deviza erősödött a napközben. A forint árfolyamát távolabbról nézve viszont az a gond, hogy tőke és pénzbőség jön a fejlett országokból, mint korábban, a feltörekvő országoknak pedig általában óriási belső problémái és külső egyensúlytalanságai vannak. Nekünk magas az államadósságunk, gyengék a növekedési kilátásaink, a kamatot is folyamatosan csökkentjük és néha butaságokat is beszélünk. Viszont jó a fizetési mérlegünk és van viszonylag bőven tartalékunk is.

MÉGSEM LESZ MEGSZÁLLÁS-EMLÉKMŰ?

Visszakozott a kormány: a választásokig biztos nem állítják fel a birodalmi sasos emlékművet a Szabadság téren, írta a Népszabadság. A váratlan fordulatról megkérdeztük a miniszterelnöki hivatal sajtóirodáját, ahol azt mondták, sajtóértesüléseket nem kommentálnak. Emlékeztettek arra is, hogy Lázár János és a Zsidó Közösségi Kerekasztal csütörtökön találkozik. Rogán Antal kedd délben cáfolta a Népszabadság azon értesülését, hogy a döntésről már őt is tájékoztatták. „Sem szóban, sem írásban nem kaptam tájékoztatást az ügyről” 

VETTEL NEM TETT JÓT A FORMA 1-NEK

Két év alatt 13 százalékot esett a Forma-1 nézettsége, tavaly 450 millióan követték tévén a bajnokság eseményeit, ez 50 milliós visszaesés 2012-höz, és 65 milliós 2011-hez képest. Bernie Ecclestone szerint „az utolsó futamok tét nélkülisége miatt, illetve hogy az USA és Brazília előtt eldőlt a világbajnokság – nagydíjak, amik mindig rengeteg nézőt vonzanak –, számíthattunk az esésre.” Brazíliában nézik legtöbben a Forma-1-et a világon, 2013-ban 77 millióan.

JOGSZERŰEN TÜNTETTEK AZ MTVA-SZÉKHÁZ ELŐTT

Nagy-Navarro Balázs és Kembe Sorel megnyerték az MTVA ellen indított magánháborújukat: elutasították az MTVA ellenük birtokháborítás miatt indított keresetét, miszerint tüntetésükkel és éhségsztrájkjukkal akadályozták az épületbe való bejutást.

ÚJ SZÖVETKEZETI GONDOK

Az MNB 4,5 millió forintra bírságolta a Dunakanyar Takarékszövetkezetet, mivel több szempontból is szabálytalanul kezelték a rendelkezésükre álló pénzeket. Két hónapjuk van helyrehozni a hibákat. A takarékok szabálytalan pénzügyi műveletei különösen a két legutóbbi, nagy port felverő takarékcsőd után aktuálisak, ugyanis mindkét esetben rengeteg szabálytalan pénzmozgás történt a csőd előtti időszakban.

BOMBAGYANÚ A ZWACK-GYÁRNÁL

Bombagyanús csomagot találtak kedd késő délután Budapesten a Zwack-gyár/múzeum előtt. A csomagot a Dandár utcában, a Soroksári utca sarkánál találták. Egy órán belül kiderült a tűzszerészi vizsgálat után, hogy a riadalmat keltő csomag egy üres, öreg bőrönd volt, a biztonsági szolgálat hívta ki miatta a rendőrséget.