Így kell elbukni 3 949 000 000-ot

2014.02.12. 19:00

FIDESZ 51, ÖSSZEFOGÁS 33, JOBBIK 13, LMP 2

Ha most lennének a választások, így szavaznának az aktív választópolgárok, áll az Ipsos elemzésében. Ezzel az eredménnyel a Fidesz ismét simán megszerezné a kétharmadot. A baloldali Összefogás vezetői a várakozásnak megfelelően szerdán véglegesítették az MSZP-Együtt-PM-DK-MLP közös országos listáját, meglepetés nincs.

ÁTÍRHATJÁK A BÍRÓSÁGOK A DEVIZAHITELEKET

Megérkezett az Európai Bíróság (EiB) előzetes döntése a devizahitelesek ügyében. A testület kimondta, hogy a magyar Kúria vizsgálhatja a szerződések tisztességtelenségét; valószínűsíthető, hogy lesz mozgástere belenyúlni a szerződésekbe; viszont a szerződések megsemmisítésére nem kell számítani. Ez a döntés csak egy iránymutatás, amit az uniós bírósági zsargon főtanácsnoki indítványnak hív, a végleges döntés ettől eltérhet, de valószínűbb, hogy nem fog. Az pedig továbbra is nyitott kérdés, hogy az eddig a „jogi kérdések tisztázatlansága” miatt időt húzó kormány hogyan dönt majd.

51 MILLIÓ LETT A NÉGYMILLIÁRDBÓL

A 2002-ben négymilliárd forintért megvásárolt, és soha fel nem szerelt stadionbeléptető-kapukat 51 millió forintért értékesítették. Az eladhatatlan maradék elektronikai hulladékként szeméttelepen végezte.

A beengedőkapukon elbukott négymilliárdból azért még lehetne mit visszanyerni. Jó, rozsdamentes anyag.
A beengedőkapukon elbukott négymilliárdból azért még lehetne mit visszanyerni. Jó, rozsdamentes anyag.

SIMON SZERDÁN LEMOND MANDÁTUMÁRÓL

Simon Gábor, az MSZP volt elnökhelyettese hétfő után szerdán sem jelent meg az Országgyűlés mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottsága előtt. Maga helyett egy emailt küldött, ebben csupán annyi állt, hogy szerdán benyújtja a lemondását a képviselői mandátumáról.

MIKLÓS EDIT ÚGY SÍELT, MINT MAGYAR MÉG SOHA

A 25 éves Miklós Edit Szocsiban minden idők legjobb magyar síeredményét érte el a lesiklás hetedik helyével. Saját magát szárnyalta túl, a hétfőn rendezett szuperkombinációban szerzett 16. helyével is jobb volt minden korábbi magyar síolimpikonnál. A sebességet és a veszélyt imádó Miklós Romániában kezdte karrierjét, 2011 januárja óta azonban már Magyarországnak szerzi a pontokat a világkupában.

MEGTÁMADTÁK A SZEGEDI LÉZERKÖZPONT PÁLYÁZATÁT

A KÉSZ Építő Zrt. jogorvoslati kérelmet nyújtott be a szegedi szuperlézer ügyében. A KÉSZ pályázatát ugyanis az ELI-HU Nonprofit Kft. érvénytelennek nyilvánította, pedig a cég szerint az ő ajánlatuk volt a legjobb. A tendert ezzel szemben az osztrák hátterű Strabag–Swietelsky-konzorcium nyerte.

FELFEDTÉK, MIT TUD A LEGVESZÉLYESEBB KIBERFEGYVER

A Kaspersky felfedezte a világ eddigi legdurvább kiberfegyverét, a Maskot, amely saját szoftvereik ellen is külön védelmet kapott. A kifinomult kód több rétegű titkosítással, szokatlan megoldásokkal és spanyol kommentekkel dolgozik, Windowson, Macen, Linuxon és Androidon is. Legalább 2007 óta működött, fontos célpontokra szakosodott, és nem tudni, ki áll mögötte, de valószínűleg egy állam.

NAGYOT ZUHANTUNK A SAJTÓSZABADSÁG-LISTÁN

Hét helyet zuhant Magyarország a sajtószabadság-ranglistán tavaly. Az elmúlt két évben összesen 24 helyet rontottunk. A Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet idei jelentése szerint Magyarország a 64. helyen áll a sajtószabadság terén a 180-as listán (ahol az első helyen álló országban a legnagyobb a sajtószabadság). Két éve még a negyvenedikek voltunk.