Szatír, Szocsi, szavazás

2014.02.17. 19:00

VIGYÁZZON, MÁTÓL JÖNNEK, KOPOGTATNAK!

Mától kaphatják meg a választási irodáktól a jelöltek és jelölőszervezetek az ajánlóíveket, ezzel elkezdődik az áprilisi országgyűlési választás aláírásgyűjtése. Az áprilisi országgyűlési választáson jelöltként indulni szándékozóknak ajánlóíveken kell az induláshoz szükséges 500 érvényes támogató aláírást összegyűjteniük. Az új rendszer máris egy minibotránnyal indult, ugyanis a Nemzeti Választási Iroda helyi szervei több választókerületben is rosszul nyomtatták ki a baloldali ajánlóíveket. A baloldal nem gyanakszik szabotázsra, helyi adatrögzítési problémák állhatnak az ügy hátterében. A Nemzeti Választási Bizottság döntött arról is, hogy senki, még a választási iroda sem buszoztathat.

NEM LESZ NÉPSZAVAZÁS PAKSRÓL

De az NVB másról is döntött: ismét elutasították az Összefogás népszavazási kezdeményezését. A Szigetvári Viktor és Jávor Benedek által benyújtott kérdés úgy hangzik: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az államadósságot növelő hitelből ne épüljenek új atomerőművi blokkok Magyarországon?" Az elutasítás oka, hogy az alaptörvény szerint nem lehet országos népszavazást tartani nemzetközi szerződésbe foglalt kötelezettségről.

AZ ÜVEGTIGRIS ÓTA NEM IMÁDTAK ÍGY MAGYAR FILMET

Mint a Megdönteni Hajnal Tímeát című új magyar romantikus vígjátékot. A film nem csak nekünk tetszett, hanem a közönségnek is: a bemutató első hétvégéjén 34 ezren nézték meg a filmet, ami abszolút rekord, a 2010-es Üvegtigris 3 óta nem néztek meg ilyen sokan magyar filmet a bemutató hetében. A legutóbbi magyar közönségsiker, a Coming out, 22 ezer nézővel nyitott.

MHT jelenetfoto (11)
Fotó: Vermes Kata / intercom

VÁDAT EMELTEK A MARGITSZIGETI SZATÍR ELLEN

Szeméremsértés miatt emelt vádat az V. és a XIII. Kerületi Ügyészség a Pesti Központi Kerületi Bíróságon az a férfi ellen, aki tavaly szeptemberben egy nejlonharisnyával az altestén sétálgatott a Margitsziget Árpád híd felőli felhajtójánál. A férfi „nemi vágyának kielégítése céljából” az úton közlekedő autók utasainak mutogatta magát, szemtanúk bejelentése alapján még a helyszínen elfogták a rendőrök. A szatírra az Index és olvasói heteken keresztül vadásztak.

ÚJRA ÖSSZEOMOTT A BITCOIN

Tovább folytatódik a virtuális internetes pénz, a bitcoin hullámvasutazása, ami miatt minden komoly közgazdász azt mondja, hogy kizárólag a hazárdjátékosoknak ajánlott a befektetés. Év eleje óta a bitcoin árfolyama aránylag stabilan az 1000 dolláros határ környékén ingadozott, aztán február elején zuhanórepülésbe kezdett, és mostanra elérte a 250 dollárt. A káoszt növeli, hogy a fizetőeszköz értékére sokáig általánosan elfogadott bitcointőzsde, a Mt.Gox az utóbbi időben megbízhatatlanná vált és árfoyama a rivális Bitstamp mérésétől jelentősen eltér, utóbbi most 630 dollárt mutat.

MEGSZÜNTETTÉK A NYOMOZÁST SCHUMACHER ÜGYÉBEN

Nem találtak idegenkezűségre utaló jelet, senki nem hibázott, nem történt büntetendő cselekmény, sem a pálya üzemeltetőit, sem Schumachert nem terheli felelősség, baleset volt, tehát nem más okozta a hétszeres Forma1-es világbajnok balesetét.

SZINTE MINDEN DÍJÁT EMELI AZ OTP

Március elsejétől a legnagyobb magyar bank számlacsomagjai, kártyái és hitelkártyái is drágulnak. A törvény a hitelintézeteknek lehetővé teszi, hogy áraikat évente egyszer az infláció mértékével emeljék (ez nem tévesztendő össze a különböző kormányzati intézkedése miatti drágítással). Az OTP ugyan széleskörűen, de elég visszafogottan lépett: március elsejétől számos lakossági számla 4-20 forinttal kerül többe a bank ügyfeleinek. A tranzakciók többsége néhány forinttal drágul.

TRÜKKEL CSÖKKENT AZ ÁLLAMADÓSSÁG

Tavaly év végén 79 százalékos volt a GDP-arányos államadósság, egy évvel korábban 79,8 százalékon, egy negyedévvel korábban pedig 80,2 százalékon állt az adósságráta. Ez ugyan javulás, de eléggé megtévesztő. A látszólag lehetetlen adósságcsökkenés úgy jött össze, hogy az állam likvid pénzügyi tartalékai közben csökkentek. Ha az állam fent kívánta volna tartani a likvid tartalékok szintjét, akkor a GDP bő 3 százalékát kitevő extra állampapír-kibocsátást kellett volna végrehajtania, amivel a mutató 82 százalékra emelkedett volna. Ha az év végi furcsa forintbeállítási akció sem történt volna meg, akkor a mutató közel 82,5 százalékon állna.

SZOCSI: KIMARADT A CSAPATVEZETŐ LÁNYA, DOMRACSEVA A KIRÁLY

A magyar csapat Keszler Andrea, Heidum Bernadett, Kónya Zsófia, Lajtos Szandra összeállításban harcol kedden a rövidpályás gyorskorcsolyázók női 3000 méteres váltóversenyének B-döntőjében, Darázs István szakágvezető közlése szerint minden körülményt figyelembe véve egyetért az edzők döntésével, amely alapján ezúttal lánya, Darázs Rózsa nem lesz tagja az együttesnek. Ezzel talán vége a napok óta tartó marakodásnak. Az olimpia eddigi legunalmasabb biatlonversenye lett a női 12,5 kilométeres tömegrajtos. A fehérorosz Dajra Domracseva hibátlanul lőtt, eszméletlenül jól futott, győzelme egy percig nem volt veszélyben. Harmadik aranyérmével Szocsi legeredményesebb sportolója.