Megvan a legöregebb ásvány, nincs meg Janukovics

2014.02.24. 19:03

LETARTÓZTATNÁK JANUKOVICSOT

A leváltott államfőt az ukrán rendőrség tömeggyilkossággal gyanúsítja a kijevi főtéren történtek miatt, ezért kezdeményezték a letartóztatását. Viktor Janukovicsról egyelőre nem tudni, hol bujkál, az is lehet, hogy a Közel-Keletre utazott, más hírek szerint a Krímben látták. Az is kiderült, hogy az ukrán elnök a szeretőjével élt együtt. Az új kijevi hatalmat az USA, az EU és az ENSZ is elismerte. Moszkva álláspontja nem ennyire egyértelmű, az orosz állami tévében Janukovicsot hazaárulónak titulálták, Medvegyev orosz miniszterelnök szerint viszont az új vezetők zendüléssel jutottak hatalomra. Egyes hírek szerint a kelet-krajnai Szevasztopol lakói inkább Oroszországhoz tartoznának. A Majdanon elkezdték bontani a barikádokat, a kijevi parlament ideiglenesen felfüggesztené az alkotmánybíróságot.

PAPCSÁK NEM TUDJA, PONTOSAN HONNAN VAN A PÉNZE

2013-ban Zugló polgármestere volt a legjobban kereső parlamenti képviselő, Papcsák Ferenc 160 milliós osztalékot vett fel ügyvédi irodájától. Ennyit azonban csak a legmenőbb, nemzetközi praxissal rendelkező ügyvédek keresnek. Amikor megpróbáltunk utánajárni, kik az iroda ügyfelei, Papcsák perrel fenyegetőzött. A nagy titkolózás ellenére kiderült, hogy az irodának több nagy, állami hátterű megrendelője is van.

FELFÜGGESZTETTÉK SCHUMACHER ÉBRESZTÉSÉT A KÓMÁBÓL. VAGY NEM

A német Focus magazin szerint egyelőre felfüggesztették a hétszeres Forma-1-világbajnok Michael Schumacher ébresztését a kómából. Másfél hónapja síbalesetben sérült meg a német feje. A sportoló menedzsere nem sokkal később cáfolta az értesülést, szerinte továbbra is ébresztik, de sokáig eltarthat.

MEGSZŰNHET A KÖZMŰ-ALAPDÍJ, DE MÁS IS VAN ROGÁN LEGÚJABB LISTÁJÁN

Az elmúlt egy hónap alatt 119 rezsifórumot tartottak, 70 ezer részvevővel, összegezte sajtótájékoztatón Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője.  A rezsifórumok résztvevői három plusz egy dolgot üzennek, amit a frakció szócsőként továbbít a kormánynak:

  • Csökkentsék vagy szüntessék meg a közműalapdíjat ott, ahol ezt törvény nem írja elő (távhő, víz, hulladék).
  • A mérőórák számait hozzák összhangba a számlákon található számokkal (mert ez most sokszor nincs szinkronban).
  • A mérőórák cseréjének a költsége ne a fogyasztót terhelje.
  • + Vizsgálják felül a bekötési és a bekapcsolási díjakat.

A frakció továbbítja a rezsiköveteléseket a kormánynak. A kormány rendeleti úton hamarosan dönthet az ügyben.

LERABOLTÁK A SZÍNHÁZAK AZ ASIA CENTERT

A Vígszínházban beépítették az előadásba a színpadi dohányzástilalmat, máshol gyógyfüves cigarettával oldják meg, hogy az előadás ne szenvedjen kárt, és a szabály is be legyen tartva. Az elektronikus cigaretta viszont szinte sehol sem vált be. 

BEMUTATKOZOTT AZ ELSŐ NYÍLTAN MELEG AZ NBA-BEN

Jason Collins vasárnap este lépett pályára a Brooklyn Netsben, amelyhez aznap délután szerződött le tíz napra. Ő az amerikai profi sportok első olyan játékosa, aki nyíltan vállalta, hogy meleg. A 35 éves kosaras még tavaly áprilisban, a Sports Illustratednek adott interjúban beszélt szexuális identitásáról.

 

ÚJRA NYERESÉGESEK VOLTAK A BANKOK 

Tavaly 155,2 milliárd forint adózás előtti eredményt ért el a hitelintézeti szektor az előző évi 91 és a 2011-es 242,8 milliárd forint veszteséget követően - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján hétfőn megjelent előzetes adatokból. A szektor kamateredménye 950 milliárd forintra csökkent, a jutalékeredmény viszont jórészt a tranzakciós illeték áthárításának köszönhetően 145,8 milliárd forinttal (54,2 százalékkal), 414,8 milliárd forintra nőtt.

AMERIKAI KUTATÓK AZONOSÍTOTTÁK A LEGÖREGEBB ISMERT ÁSVÁNYT

Amerikai kutatók szerint egy Ausztráliában talált cirkon lehet a Föld legöregebb ismert ásványa. Az ásvány a kutatók szerint 4,375 milliárd éves, a szakemberek teljesen új módszert alkalmaztak a kormeghatározásra. A módszerrel a kutatók külön is meg tudták számolni a cirkonban lévő atomokat.

ELKEZDŐDÖTT AZ IDEI MWC, LÁTTUK AZ ANDROIDOS LUMIÁKAT

Barcelonában hétfőn elkezdődött a legfontosabb mobilipari expo, a Mobile World Congress, ahol a legnagyobb készülékgyártók mutatják be újdonságaikat. Kollégánk a helyszínen van, a Huawei bejelentéseiről itt olvashatja el cikkét, de már az androidos Lumiákat is testközeléből látta.