no

A szörnyű hírek napja

2014.02.26. 19:26

DURVUL A HELYZET A KRÍMBEN

A krími tatárok és oroszbarát aktivisták szerda délután összecsaptak az ukrajnai Krími Autonóm Köztársaság fővárosában, Szimferopolban. Egyre több a sérült. Moszkvának rengeteg nyomásgyakorló eszköze van Ukrajnában, de kockázatos mindet bevetni. Putyin hadgyakorlatot rendelt el Ukrajna közelében. Janukovics talán már orosz védernyő alatt van, közben már nemzetközi elfogatóparancsot is kiadtak ellene.

EGY LÉPÉSRE AZ ÖSSZEOMLÁSTÓL UKRAJNA

Sztepan Kubiv, a frissen megválasztott ukrán jegybankelnök bejelentette szerda délután, hogy a Nemzetközi Valutaalaphoz fordul Ukrajna egy pénzügyi mentőcsomagért. Ukrajnának már alig van pénze, és ezt mindenki tudja. Valahonnan külföldről sürgősen pénzhez kell jutniuk, különben napokon belül jön az államcsőd. A cégek és a betétesek nem akarnak semmit a véletlenre bízni, ezért rohamozzák a bankokat, kivegyék a hriványájukat és dollárra vagy euróra váltsák. A pánikszerű hangulat pedig önmagát generálja. Közben az országnak nincs még csak ideiglenes kormány sem, ezért az IMF egyelőre nem is tudna igazán kivel tárgyalni a mentőcsomagról. 

BETILTOTTÁK A FORTRESST, AZ ÁLBRÓKERCÉGET

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) azonnali hatállyal megtiltotta a Fortress és a Flow Money cégek működését, közölték szerdán. Az MNB piacfelügyeleti eljárásban már korábban egyes számlák és eszközök zárolását rendelte el, az azóta beszerzett újabb bizonyítékok alapján pedig most azonnali hatállyal megtiltotta a cégeknek, hogy működjenek, illetve Sz.-F. Zsolt Sándor magánszemélyt is letiltotta az üzletről. Az MNB piacfelügyeleti eljárását határozattal zárja majd le.

ELŐBÚJTAK A REJTŐZKÖDŐ JOBBOSOK

Tárki friss felmérésében a kormánypártok támogatottsága továbbra is jelentősen meghaladja az ellenzéki Összefogás támogatottságát. A Jobbik és az LMP szavazótábora is nagyobbnak mutatkozik, mint korábban, az Összefogás viszont gyengébb, mint januárban. Változott viszont a Tárki módszertana, szavazási helyzetet szimuláltak.

RAGASZKODIK A MAZSIHISZ A BOJKOTTHOZ

Majdnem biztos, hogy az április 16-án induló emlékév kormányzati programjai a Mazsihisz nélkül kezdődnek, de ez nem érvényes például az önkormányzati rendezvényekre - erről a legnagyobb magyarországi zsidó szervezet elnöke, Heisler András beszélt. Lázár János korábban kritizálta a távolmaradásért a szervezetet.

A MÉRŐÓRÁK TERHEIT A SZOLGÁLTATÓK VISELIK

Bár durva napra készítették fel az energiacégeket, a korábban belengetett fájdalmas intézkedések közül csak egyről döntött a kormány szerdai ülésén, a mérőórákkal kapcsolatos terheket ezentúl a cégek viselik. Sem az alapdíjról, sem a számlázásról, sem a kikapcsolás kérdéseiről nem tudtak dönteni. Inkább még tájékozódnak.

175 EZERREL TÖBBEN DOLGOZNAK 

4 millió 30 ezer foglalkoztatott volt 2013 novembere és 2014 januárja között, 175 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. A 15–64 évesek foglalkoztatási rátája 60,0 százalékra emelkedett. A vizsgált időszakban a foglalkoztatottak 4 millió 30 ezer fős létszám 4,5 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mért értéket, jelentette a KSH szerdán. Csökkent a munkanélküliség is, a munkanélküliségi ráta ötéves mélypontra, 8,9 százalékra esett.

MEGHALT PACO DE LUCIA

A gitáros a mexikói Cancún strandján játszott kedden gyermekeivel, amikor hirtelen rosszul lett. Kórházba indultak vele, de a művész meghalt, mielőtt megérkeztek volna. Valószínűleg infarktusa volt. Szülővárosa három napos gyászt rendelt el. 

ESZENYI ENIKŐÉ A VÍGSZÍNHÁZ

Még másfél évig. A másodjára meghirdetett pályázaton egyedül indult, és nyert is. A Fővárosi Közgyűlés 29 igen. 1 nem, 2 tartózkodás mellett döntött az ügyben. 

A SZELFIVAKUTÓL LESZ JÓ A MOBILTELEFON

Miután kifaggattuk arról önöket, hogy mit utálnak a telefonjukban, elmentünk a barcelonai mobilkongresszusra, és megpróbáltuk kideríteni, mit tesznek a nagy gyártók azért, hogy a következő modelljeiket már ne gyűlöljék annyira. Volt is pár jó ötletük.

MEGÖLTE FIÁT ÉS ÖNGYILKOS LETT A TORNÁSZBAJNOK

A szöuli olimpián is induló tornász, Jürgen Brümmer csütörtökre virradóra levetette magát egy Stuttgart melletti viaduktról. Búcsúlevelet hagyott hátra, kiderült, előtte megfojtotta 15 éves fiát, aki két évvel ezelőtt egy balesetben teljesen lebénult.

LEBÉNULT A SZOCSI SÍZŐ

Deréktól lefelé semmit sem érez Marija Komisszarova, aki bizakodik a felépülésében. Az orosz síkrosszos Szocsiban, 11 napja, edzés közben tört el az egyik gerinccsigolyája. A 23 éves orosz sportolót Münchenben kezelik.