no

Csúszós csütörtök csődveszéllyel

2014.02.27. 19:57

UKRAJNA MÉG MÉLYEBBEN A VÁLSÁGBAN

Csütörtökön felállt az új ukrán kormány, de az ország közel van az összeomláshoz. Az államkasszában mindössze 400 000 dollár van, a Krími-félsziget elszakadna. Közben Janukovics exelnök megérkezett Moszkvába.

BAJ VAN A 3-AS METRÓVAL, MÁR A FELÚJÍTÁS TERVEZÉSE IS CSÚSZIK

Legalább egy hónapot csúszik a 3-as metró felújításának a tervezése, mert a BKK leállította az erre kiírt pályázatot. A tenderre három cég jelentkezett, de csak egy adott érvényes ajánlatot, viszont borzasztó drágát. A metrókocsi-beszerzés is áll, pedig „néhány éven belül akár emberéletekről lehet szó”.

A NÉZŐPONTNÁL IS ZUHANT AZ ÖSSZEFOGÁS

Simon Gábor 240 milliója fekete februárt hozott a baloldali Összefogásnak: a Nézőpont adatai szerint a népszerűségük 18 százalékos, miközben a Fidesz 37 százalékon áll. A Jobbikot a teljes népességben 12 százalékra mérték.

ZÁRTKÖRŰ ATOMVITÁT SZERVEZTEK PAKSRÓL AZ ELTE-N

Atomvita – Paks II elnevezéssel vitát nyilvános fórumot szervezett a Joghallgatók Önképző Szervezete az ELTE jogi karára Lázár János és Jávor Benedek részvételével. A rendezvényt – amely egyik szervezője annak Facebook-oldala szerint Orbán Gáspár – a nyilvánosság kizárásával próbálták megtartani a paksi bővítésről, de az Index ott volt az esemény.

SZALAI BESZÉLT PINTÉRREL, EZ LETT BELŐLE

A Schalke csatára nem került bele Pintér Attila első válogatott keretébe. „Ha sablonos választ szeretnék adni, akkor azt mondom, koncentrálok a klubomra. A kapitány úrral beszéltem kétszer is kinevezése után, azóta nem. Megbeszéltük azokat, amiket Telkiben elmondtam, ő ismertette az elképzeléseit. Ez lett az eredmény, hogy nem hívott meg.”

EKKORA MÉG NEM VOLT AZ ÁLLAMADÓSSÁG

A januári órási ugrást követően februárban tovább hízott központi költségvetés bruttó adóssága, így az elérte a 22 934,8 milliárd forintot, ami újabb történelmi rekord – írja  az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adataira hivatkozva a Napi.hu. Az MNB előzetes adatai szerint a teljes bruttó államadósság a GDP 79,0 százalékára csökkent a tavaly az utolsó negyedévben a szeptember végi 80,2, és az egy évvel korábbi 79,8 százalékról. Vagyis a hivatalos adatok szerint a államadósság csökkent - ezzel a kormány teljesítette a vele szemben támasztott hazai törvényi és uniós követelményeket.

 

A RENAULT ÉS A RED BULL LEGROSSZABB NAPJA

Csütörtökön megkezdődött a befejező Forma-1-es teszt Bahreinben. A Renault és csapatai ismét pocsék napot zártak, alig tudtak kört futni, vagy a motor, vagy a Red Bull-kocsi hibája miatt. Ismét kiemelkedő volt a Mercedes-motor, autói végeztek az élen. Kimi Raikkönen Ferrarija 3. lett. Bővebben itt.

DURVA MEGSZORÍTÁSOK ELŐTT UKRAJNA

Pénzügyi Szemle blog Anders Aslundra, a Peterson Institute kutatóintézet közgazdászának elemzésére hivatkozva arról ír, hogy az ukrán gazdasági helyzet klasszikus feltörekvő piaci válságnak tekinthető, ami három tényezőre vezethető vissza: az országnak komoly folyó fizetési mérleg deficite van (2013-ban a GDP 8,3 százaléka volt a mínusz), a költségvetés is erősen mínuszos (2013-ban hasonló mértékű, 8,0 százalékos volt a hiány), és a korrupció miatt a gazdaság képtelen a hosszú távú növekedésre. A közgazdász szerint márciusban el kellene fogadni egy 20 és 35 milliárd dollár közötti mentőcsomagot.

KOLBÁSZBÓL KINYERT BAKTÉRIUMMAL TÖLTÖTTÉK FEL A KIVASALT HERÉJŰ BERKI KRISZTIÁN HOMLOKÁT

Az eseményről videó is készült. 

SOHA ENNYI EXOBOLYGÓT NEM FEDEZTEK FEL

A Kepler űrteleszkóp segítségével 715 új bolygót sikerült felfedezni a Tejútrendszerben – jelentette be a NASA. Soha ilyen nagyszámú bolygó felfedezéséről nem számoltak be egyetlen alkalommal. Az újonnan megismert, összesen 305 csillag körül keringő bolygók közül négy a NASA által lakhatónak nevezett övezetben található, vagyis elvben alkalmasak arra, hogy élet legyen rajtuk.

MINDEN IDŐK LEGNAGYOBB VIRTUÁLISPÉNZ-RABLÁSA

A japán és az amerikai hatóságok is nyomoznak a legnagyobb bitcointőzsde, a Mt. Gox összeomlása ügyében. Úgy tűnik, a bitcoin-közösség és a virtuális valuta átvészeli az oldal bedőlését, de közben felbukkant egy újabb nyugtalanító hír: a Mt.Gox számláiról valakik 400 millió dollár értékű bitcoint loptak el. Ez minden idők egyik legnagyobb értékű bankrablása, a jelenleg a világon létező bitcoin-mennyiség 6 százalékáról, 744 408 virtuális érméről van szó. A hekkerek a Verge értesülései szerint egy tranzakciós programhibát használtak ki, valószínűleg a Mt. Gox 15 programozója és rendszergazdája közül valaki a tettes.