És akkor Zuschlag kicsinálta az ellenzéket

2014.03.07. 19:00

ZUSCHLAG CSAPÁST MÉRT A KORMÁNYVÁLTÁSRA

Ideális időzítés: hétfőn a Fideszhez közeli Századvég tulajdonában lévő Napi Gazdaság Kiadónál jelenik meg Zuschlag János egykori MSZP-s képviselő könyve, aki nemrég szabadult a börtönből, miután hat évet kapott, amiért 75 millió forintot vett fel fiktív civil szervezetek nevében. A Napi Gazdaságnak adott interjújából és a Blikk.hu-n megjelent könyvrészletekből kiderül: a politikus azt állítja, 50 millió forintot kapott azért, hogy vonuljon vissza a politikától. Szocialista politikusok nagyrészt viccel ütötték el Zuschlag állításait.

FIDESZ 32, KORMÁNYVÁLTÁS 20, JOBBIK 13, LMP 4

Kijött a Századvég legfrissebb, 1000 fő megkérdezésével végzett közvélemény-kutatása, ami nem tartalmaz túl sok újdonságot, inkább csak megerősíti a Tárki és a Medián által is kimutatott tendenciákat: Mobilizálódnak a bizonytalan szavazók, de ők nem a baloldal, hanem a Jobbik felé mozdulnak; stabil a Fidesz előnye, és stagnál a Kormányváltás (ex-Összefogás).

Az EBESZ visszapattant a Krímben

Nem engedték be a magukat önvédelmi erők tagjainak mondó fegyveresek a Krím-félszigetre az EBESZ magyar vezetésű katonai megfigyelőmisszióját. Pénteken négy próbálkozást tettek, szombaton ismét nekifutnak, de Moszkva szerint a szervezetnek ehhez előbb a Krím hozzájárulását kell kérnie. Brüsszel úgy látja, hogy a félsziget nem dönthet önállóan Ukrajnától való elszakadásáról, Milos Zeman cseh elnök szerint viszont ha Koszovó megtehette – ami szerinte egyébként helytelen volt – akkor a Krím is megteheti. Washingtonnak a válság kapcsán eszébe jutott, hogy idővel a palagázforrásai révén csökkenthetné az EU ráutaltságát az orosz földgázra.

SCHUMACHER KÓMÁBAN: DRÁMAI HELYZET

Reggel a legnagyobb olasz sportújság azzal a hírrel nyugtatta a hétszeres Forma1-es pilóta életéért aggódókat, hogy a mesterséges kómából egy hónapja visszahozni szándékozott Michael Schumacher már önállóan lélegzik, de a legnagyobb német bulvárújság, Scumacher menedzserére hivatkozva ezt cáfolta. Este azonban az egyik legkomolyabb brit újság már azt is tudni vélte a sportoló orvosaira hivatkozva, hogy Schumacheren már csak a csoda segíthet, és a családdal közölték, mire számíthatnak.

FELAVATTÁK JAPÁN LEGMAGASABB FELHŐKARCOLÓJÁT

Japán legmagasabb felhőkarcolóját avatták fel pénteken Oszakában. A kereken 300 méteres Abeno Harukasz négy méterrel magasabb az eddigi rekordernél, a jokohamai Landmark-toronynál. A hatvanemeletes épület legfelső három szintjén található Japán második legmagasabb kilátója, a Harukas 300, ahonnét akár Kiotóig és Kobéig is ellátni. Japán legmagasabb építménye amúgy a tokiói Skytree adótorony, amely 634 méterrel egyben a világ legmagasabb tévétornya.