AC/DC, Ukrajna, magyar kórházak, Ricciardo, Emmi

2014.04.15. 19:16

EKÖZBEN UKRAJNÁBAN

Kijevterrorelhárító akciót indított az oroszpárti szeparatisták ellen Kelet-Ukrajnában. A hadsereg bevetésével egyidőben a kijevi vezetés tárgyalást is ígért a keleti megyéknek a föderalizációról. Az egyik keleti megyében közben a szeparatisták egy Lada Nivával ejtettek foglyul egy ukrán tankot. A harckocsik a tegnapi, a szeparatistáknak adott ultimátum lejárta után csak jóval indultak meg Szlovjanszk és több más város felé. Közben Obama felszólította Putyint, tegyen meg mindent azért, hogy a kelet-ukrajnai oroszbarát fegyveresek vonuljanak vissza.

MEGFEJTETTÜK A PARLAMENT TITKÁT

Az új, kisebb, 200 fős ülésteremben tartottak ma sajtóbejárást, ahol kollégánk rájött, miért olyan idegesek és szétszórtak mindig a képviselők. Részletek a cikkben, itt.

MAGYARÁZZA AZ EMMI A TANKÖYVBOTRÁNYT

Az iskolai tankönyvválasztás szabadságának megszüntetésének célja, hogy a jövőben a két államosított kiadót hozzák helyzetbe a piacon. Az iskolák 80 százaléka az ő kiadványaikat fogja megrendeli, a magánkiadók legfeljebb az egyházi és az alapítványi iskolák szűkös piacán vegetálhatnak - írtuk mai cikkükben a tankönyvállamosításról, az EMMI pedig a lépést azzal magyarázta az Indexnek, hogy "az ellátás biztonságát és hatékonyságát szolgálja, hogy az állami iskolák csak a nekik javasolt listáról rendelhetnek tankönyveket".

200 HALOTT A NIGÉRIAI BUSZROBBANTÁSBAN

Kórházi források szerint több mint kétszáz halálos áldozatot követelt az az öngyilkos robbantásos merénylet, amelyet hétfőn követtek el a nigériai főváros, Abuja egyik elővárosi buszpályaudvarán. A rendőrség és más hatóságok hivatalos jelentései korábban 71 halottról és 124 sebesültről számoltak be.

NEM KAPTA VISSZA MÁSODIK HELYÉT A FORMA 1-ES PILÓTA

Az év első versenyén meglepetésre a második helyre beérkező Daniel Ricciardótól elvették a helyezését, mert csapata, a Red Bull hibázott az Ausztrál Nagydíjon. A FIA fellebbviteli bírósága helyben hagyta a döntést. A versenyzőt azért diszkvalifikálták az autójának motorja átlépte a megengedett benzinátfolyási mennyiséget. 

ANDROIDOS KÉSZÜLÉKEKET IS ÉRINT A HEARTBLEED BIZTONSÁGI RÉS

Az elmúlt napokban hírhedté vált Heartbleed biztonsági rés kutatók szerint több millió androidos készüléket is érint. Az Android 4.1.1-es verzióját futtató telefonok és tabletek sérülékenysége lehetővé teszi a támadóknak, hogy jelszavakat, üzeneteket és más személyes tartalmakat mentsenek le a készülék memóriájából. Az Android 4.2.2  bizonyos verziói, melyeket a szolgáltatók vagy a hardvergyártók módosítottak, szintén sérülékenyek.

AZ MNB MEGVESZI A GIROT

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) többségi, 86,21 százalékos tulajdont szerzett a lakossági és vállalati átutalásokat lebonyolító GIRO Zrt.-ben. célja a társaság 100 százalékának megszerzése. A GIRO Zrt. összes, jelenleg banki tulajdonban lévő részvényének a megvásárlása 9,5 milliárd forintba kerül.

HAMAROSAN KINYIT AZ ELFOGLALT CEMENTGYÁR 

Hamarosan, a tervek szerint 6-9 hónapon belül újra termelhet a hejőcsabai cementgyár. Ez az a gyár, amit múlt hét csütörtökön biztonsági őrök segítségével foglalt el Kálmán János. Kálmán, a nevét néhány napja Hejőcsabai Cement és Mészmű Kft.-re változtatott Magyar Cement Kft. többségi tulajdonosa mondta ezt egy keddi sajtótájékoztatón, amit a gyárban tartottak meg. 

MILLIÁRDOKBA KERÜLHET AZ XP CSERÉJE A MAGYAR KÓRHÁZAKBAN

A Világgazdaság szerint komoly biztonsági kockázatnak vannak kitéve a kórházak informatikai rendszerei, azokon keresztül pedig a mindennapi betegellátás is, mert a Microsoft április elején megszüntette a Windows XP operációs rendszer frissítésének támogatását. A magyar egészségügyi intézményekben nagyjából 30 ezer személyi számítógépet használnak, amelyek több mint 90 százalékán Windows XP fut. Az egészségügyben csak a szoftverek cseréje összességében több száz millió forintos kiadást jelent, de miután a számítógéppark is elavult, azokon nem futtathatók a legújabb operációs rendszerek. Így pedig már több milliárd forintra rúgó fejlesztésekre lenne szükség. A Microsoft Magyarország már megkezdte az egyeztetést az állami kórházakat fenntartó GYEMSZI-vel, hogy megoldást találjanak a problémára.

PÁNIK VAN UKRAJNÁBAN, NAGYOT EMELTEK A KAMATON

Alaposan megemelte alapkamatát a kijevi jegybank, hogy megfékezze a nemzeti valuta szabadesését. Utoljára nyolc hónappal ezelőtt nőtt az ukrán kamat. A befektetők az Moszkva és Kijev között kialakult konfliktus miatt menekítik a pénzüket mindkét országból, de természetesen erre az ukrán deviza reagál sérülékenyebben. 

FELOSZLIK AZ AC/DC?

Az ausztrál sajtóban felröppent értesülések szerint a 41 éves AC/DC menedzsmentje napokon belül bejelenti, hogy a legendás jelzőt többszörösen kiérdemlő zenekar feloszlik. Az ok az egyik tag, Malcolm Young betegsége lehet. Brit források szerint viszont stúdióba vonulnak, és felveszik 18. stúdióalbumukat.