Pattanásig feszült a helyzet

2014.04.24. 19:13

ROGÁN NEM LESZ MINISZTER

Bár korábbi lapértesülések szerint a Fidesz frakcióvezetője az új ciklusban a fejlesztési tárca élén folytatta volna, lapértesülés szerint erről mégis le kell tennie, és marad a frakció élén. Orbán döntésének háttere ismeretlen, de a Népszabadság forrásai szerint az nem függ össze Rogán vagyonnyilatkozat-ügyével.

HUS 5748 ok
Fotó: Huszti István

KÜLFÖLDIEKET SZORÍT KI AZ MNB

Bátrat húzott a Magyar Nemzeti Bank: a külföldi székhelyű bankok augusztustól kiszorulnak az MNB kéthetes papírjának tulajdonosai közül. Az MNB emellett egy sor másik intézkedést is bejelentett, amelyek célja, hogy a magyar bankokat állampapírok vásárlására ösztönözze, és a devizatartalék csökkentésével kiváltsa a külföldi devizaadósságot.

SZÁZMILLIÓS FESTMÉNYEKET LOPTAK DEBRECENBEN

Egy Csontváry- és egy Nemes Lampérth-kép tűnt el a debreceni Modem művészeti központból összesen több mint százmillió forint értékben. A központot ipari kamerákkal, illetve biztonsági szolgálattal is őrizték, de a tulajdonos szerint a raktárba folyamatosan járnak ki-be az emberek.  

Rendőrautó a debreceni MODEM előtt
Rendőrautó a debreceni MODEM előtt
Fotó: Czeglédi Zsolt

EZREK VANNAK A NAV FEKETELISTÁJÁN

Közzétette az adóhatóság azon adózók listáját, akik be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztattak. A teljes lista itt érhető el (vigyázat, Excel formátum). A listán jelenleg 4780 adózó szerepel, számos olyan céget találunk, amelynek azóta már felfüggesztették az adószámát, de jellemzően sok vállalkozás szerepel az agrár-, a vendéglátói, illetve a kereskedelmi szektorból is.

PUTYIN MEGFENYEGETTE KIJEVET

Hadgyakorlat kezdődött a Délkelet-Ukrajnával határos orosz régiókban, válaszul az ottani helyzet kiéleződésére. Vlagyimir Putyin azzal is megfenyegette a kijevi döntéshozókat, hogy következményei lesznek az „ukrán nép elleni akciónak”, és azok érinteni fogják az orosz-ukrán állami kapcsolatokat is. Az orosz csapatok hadgyakorlatot kezdtek a határ mentén, erre válaszul Kijev leállította a terrorellenes műveletet.

NEM TALÁLJÁK PAKS II HÁTTÉRTANULMÁNYAIT

Civil szervezetek pert indítottak, hogy megnézhessék, milyen tanulmányok alapján döntött a kormány a bővítés mellett. A fejlesztési tárca először arra hivatkozva zárkózott el a dokumentumok kiadásától, hogy azok döntéselőkészítő anyagok, így nem köteles kiadni. A bíróságon azonban már azt mondták, nincsenek náluk az iratok.

MAGYAR CÉG VETTE MEG A SANOMÁT

A Centrál Group pénzügyi cég vette meg a Sanoma Media Budapest médiacéget és annak teljes portfólióját. A  cég médiavállalkozásainak 60 millió euró a nettó árbevétele, a folyamat végére pedig 11 millió eurós tőkenyereség a cél.

SZÉPEN BUKOTT EL A MAGYAR HOKIVÁLOGATOTT

Az olimpiai negyeddöntős Ausztriával játszott a magyar jégkorong-válogatott, a Divízió I/A világbajnokságon, Dél-Koreában. 2-0-ás hátrányból fordított az osztrák csapat, de a magyarok kiegyenlítettek. Végül a hosszabbításban egy góllal bizonyult jobbnak Ausztria (5-4), így a magyar csapat 4 pontos. A vb legszebb gólját ezen a meccsen az osztrákok lőtték.

EURÓPA-BAJNOK LETT CSERNOVICZKI ÉVA

A 48 kilogrammos kategória döntőjében Csernoviczki Éva aranyérmet szerzett a montpellier-i cselgáncs Európa-bajnokságon. Ellenfele a francia Amandine Buchard volt.

AZ APPLE SZEMBESZÁLL AZ AUTÓBAN SMS-EZÉSSEL

Az Apple új technológiával venné elejét a kocsiban sms-ezés miatt bekövetkező közlekedési baleseteknek. Új szabadalmuk leírása alapján a rendszer érzékelné, ha valaki autóban ül és vezet, ilyenkor a gyakorlatban egyszerűen kizárná a felhasználót a rendszerből. A telefon szenzorokkal, illetve a kocsitól nyert adatok alapján állapítaná meg, mikor vezet a tulajdonosa.

VÉGRE TUDJUK, MIÉRT HÁPOG A DÉLI-ÓCEÁN: A BÁLNÁK MIATT

Angol és amerikai tudósok végre megfejtették a Déli-óceánban hallható bizarr hápogás titkát. A hangokat ötven éve fedezték fel, forrásuk azonban rejtély volt a kutatók előtt. Új hangfelvételekből most kiderült, hogy a hangok a csukabálnák vízalatti csevegései. 2013-ban vevőket szereltek két tengeri emlősre, ezek vették fel a bálnákat hápogás közben. Azt egyelőre nem tudni, pontosan miért adják ezeket a hangokat a csukabálnák.