A nap, amikor mindenki berágott

2014.05.09. 21:25 Módosítva: 2014.05.09. 21:32

BERÁGOTT A NORVÉG ALAP

Norvégia, Liechtenstein és Izland az EGT és Norvég Alapok további magyarországi kifizetéseinek felfüggesztéséről döntött. A döntés hátterében az áll, hogy a magyar kormány 2014. január 1-jével az EGT és Norvég Alapok forrásainak és programjainak lebonyolításával és monitorozásával kapcsolatos teendőket az állami tulajdonban lévő, de attól szervezetileg független Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft.-hez helyezte át.

ÁDER MEGSZÓLALT PÁSZTOR-ÜGYBEN

Áder János péntek délelőtt a Sándor-palotában tett bejelentést a vajdasági magyarság vezetőjét, Pásztor Istvánt ért inzultus miatt. A Vajdasági Magyar Szövetség elnökét az Országgyűlés alakuló ülése után, kedden, Gaudi-Nagy Tamás által felhergelt emberek a Kossuth Lajos téren szidalmazták és leköpdösték. A köztársasági elnök súlyosan elítélte a Pásztort ért inzultust, megkövette Pásztor Istvánt és minden vajdasági magyart.

HÚSZ HALOTT MARIUPOLBAN

Húsz fegyverest öltek meg az ukrán erők a terrorelhárító akció során pénteken, a Donyeck megyei Mariupolban. Arszen Avakvot ukrán belügyminiszter szerint a hatvan főből álló támadó csoport a város rendőrkapitányságát akarátk megszállni. Az ukrán hatóságoknak négy embert sikerült elfogni, a többiek fegyverüket hátrahagyva elmenekültek.

BÖRTÖNBE KERÜLT PORTIK VOLT TÁRSA IS

Még április közepén tartóztatták le Ferencsik Attilát, aki a kilencvenes években Portik Tamás tulajdonostársa volt az olajozással foglalkozó Energol Rt.-ben. Az éjszakában csak Brazilként ismert férfi cigicsempészésen bukott le. Ferencsik Attila nemcsak az Energol egyik vezetője volt a kilencvenes években, de vádlottja is a 2006-os úgynevezett kecskeméti maffiapernek, amelyben el is ítélték, mert a vád szerint szerb bérgyilkosokkal meg akarták öletni egyik riválisukat.

ÉRDEKES MOZGOLÓDÁSOK A KASZINÓCÉG MÖGÖTT

Az Andy Vajnához kötött, és kedden összesen öt budapesti és főváros környéki kaszinó üzemeltetésére jogot nyerő Las Vegas Casino (LVC) Kft.-nek érdekesen alakult át a tulajdonosi struktúrája az elmúlt hónapokban - nem tudni, ennek mi oka lehetett. A társaság működteti a budapesti Las Vegas kaszinót, mérlege szerint 2012-ben 3,9 milliárd forint forgalmat ért el. Mérleg szerinti eredménye nem volt, ám a tulajdonosoknak mintegy 580 millió forint osztalékot fizetett ki.

FELFÜGGESZTETT BÖRTÖN A SPORTARÉNA SZÉTVERŐINEK

A kézilabda Bajnokok Ligája múlt vasárnapi döntőjén a Győri Audi ETO a podgoricai Buducsnoszttal játszott, és győzte le, az utóbbi csapat szurkolóinak egy része, a Barbárok most is balhéztak a nézőtéren, székeket szakítottak le és dobtak a rendőrökhöz, ezért felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, valamint eltiltották a magyarországi kézilabda sportrendezvényektől a montenegrói S. M.-et és B. L.-t.

HAMIS RÁKGYÓGYSZER KERÜLT FORGALOMBA

Hamisított Herceptin porampulla készítmények kerültek forgalomba Németországban, Finnországban és Nagy-Britanniában. Az elővigyázatosság nálunk is indokolt, ezért felhasználás előtt minden ilyen gyógyszert figyelmesen meg kell vizsgálni - írja a European Medicine Agency. A Herceptinnel emlő és gyomordaganatokat kezelnek, főleg kórházi kezeléskor alkalmazzák ,de nem kizárólag ott.

A TENGERIRÓZSÁK KORMORÁNT IS ESZNEK

A tengerirózsák szépek. Valószínűleg nem is túl veszélyesek, hiszen a bohóchalak is ott úszkálnak a csápjaik között, nem igaz? Hát, nem igaz. Egy amerikai kutatócsoport lefilmezett egy olyan tengerirózsát, amiből egy félig megemésztett kormorán lógott ki. Sőt, azt is elmondták, hogy láttak már olyat is, amikor egy sirálynak már csak a lábai látszottak.

Tengerirózsa megette a madarat

EU-S BIZTOS LEHET AZ MTA VOLT ELNÖKE

Tudománypolitikai uniós biztos lehet Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia most leköszönt elnöke. Ez egyelőre még csak találgatás, de nem légből kapott: a hírek szerint olyan embert keresnek, akinek van olyan, aktív kutatóként megszerzett szakmai múltja, ami miatt nem csak ügyesen lobbizzik majd a támogatásért, de akkor sem zavarodik meg, ha hirtelen tényleg megkapja a pénzt. Pálinkás világszerte elismert atomfizikus, így valóban jó eséllyel indulhat az EU kutatás-fejlesztésekkel kapcsolatos döntéseit alapvetően befolyásoló pozícióért. Mármint ha tényleg jelölik, ez néhány héten belül kiderülhet. 

A LEGTÖBBET ÉRŐ MAGYAR FESTMÉNYEIBŐL NYÍLT KIÁLLÍTÁS

Hantai Simon jelenleg a legdrágábban eladható magyar származású festő, képeinek eladási ára döntögeti az aukciós rekordokat. És kultusza még csak most kezdődik igazán: festményeiből először nyílt Magyarországon kiállítás a Ludwig Múzeumban. 

SZÜLEI SZERELMÉRŐL FORGAT HOLOKAUSZFILMET GÁRDOS PÉTER

Mindketten túlélték a holokausztot, és Svédországban, rehabilitációs táborokban gyógyultak. Ott ismerkedtek meg és szerettek egymásba. Ötven évig hallgattak a történetükről, most magyar-svéd-izraeli film készül belőle.

RAJTOL A GIRO ÉS A HOKI-VB

Észak-Írországból indult az idei Giro d' Italia, amely a következő három hétben a tévéhez szögezi a bringázás-híveit. Ugyancsak pénteken startolt Minszkben, a hoki-vb, amelynek megnyerésére a legnagyobb esélyük az oroszoknak, a kanadaiaknak és a svédeknek lehet.

Giro d'Italia 2014 - The route / Il percorso