Ma nyerte meg a Fidesz az őszi választást

2014.05.30. 18:59

ÁTALAKUL A BUDAPESTI VÁLASZTÁSI RENDSZER

A ma benyújtott fideszes törvénymódosítás értelmében a fővárosi közgyűlésbe a 23 kerületi polgármester kerülne, valamint kilenc, a kompenzációs listáról bekerülő képviselő. A nagy és a kis lélekszámú kerületekben élők politikai képviselete így aránytalanná válik, feltehetően nem véletlenül a baloldali többségű kerületek rovására.

Az új szabályok szerint ha a baloldali pártok egymás ellen indulnak, esélyük se lesz többséget szerezni  e fővárosi közgyűlésben. Az Együtt-PM antidemokratikus lépésnek és csalásnak nevezte az indítványt, a Fidesz egyszerűsítésnek.

BAJNAIÉK KÜLÖN INDULNAK

Nem akarja megismételni az országgyűlési választásokat megelőző kínos egyezkedési folyamatot az Együtt-PM. Bajnaiék szerint viszonylag jó eredményt értek el az EP-választáson, ahol külön indultak. A szavazótábor növelésének esélyeit csak rontaná, ha az őszi önkormányzati választásra beállnának az egyre vállalhatatlanabbnak tűnő MSZP és a DK mellé.

MERKEL JUNCKERT TÁMOGATJA

Angela Merkel német kancellár pénteken nyilvánosan kiállt  Jean-Claude Juncker mellett, hogy az Európai Néppárt képviseletében ő legyen az Európai Bizottság következő elnöke.

Ezzel a volt luxemburgi miniszterelnök komoly hátszelet kapott a végső győzelemhez: bár az EP-választások összeurópai eredménye alapján neki állt a zászló, az EP és a kormányfők közötti alkufolyamatban csökkenni látszottak az esélyei. Mindez nem jó hír Orbán Viktornak, aki kedden elsőként jelentette be, hogy nem támogatja Juncker elnökségét.

MAGÁNCÉG KÜLDHET EMBEREKET AZ ŰRBE

Elon Musk, a SpaceX vezérigazgatója magyar idő szerint péntek hajnalban mutatta be a cég első, emberes űrutazásra is alkalmas hétszemélyes űrkapszuláját, a Dragon V2-t. A Dragon első, teherhordó változata többször is sikerrel eljutott már a Nemzetközi Űrállomásra, de a most bemutatott V2 sok tekintetben továbbfejlődött. A kapszula új fejezetet nyit az emberes űrrepülésben, és a NASA-n is segíthet, az űrhivatal ugyanis az űrsiklóprogram leállítása óta orosz Szojuzokkal juttatta űrbe asztronautáit.

A MICROSOFT MINDENNEL SZINKRONIZÁLÓ OKOSÓRÁT TERVEZ

A nagy technológiai cégek közül talán az utolsóként jelenti be a Microsoft, hogy belép a hordozható eszközök világába. A cég olyan okosórát mutat be, amely minden mobilplatformmal kompatibilis. A Microsoft órája azonban iPhone-nal, Androiddal és Windows Phone-nal is tud majd szinkronizálni. A lépés illeszkedik az új vezérigazgató, Satya Nadella meghirdetett stratégiájába, hogy platformfüggetlen termékeket gyártsanak.

LANDOLT BRAZÍLIÁBAN AZ ELSŐ VB-VÁLOGATOTT

Mégpedig az ausztrál. Egy drukkere várta a reptéren és kismillió rohamrendőr, úgy védték őket, mint az USA elnökét. Képek és a teljes sztori itt.