Se szerződés, se népszavazás, se mobilgát

2014.07.08. 19:11

TILOS A SZERZŐDÉSKÖTÉS AZ ÁLLAMI CÉGEKNÉL, ORBÁN VIKTOR KEZDEMÉNYEZHETTE A LÉPÉST

Az Index információi szerint már legalább két hete, még májusban küldte szét Seszták Miklós fejlesztési miniszter az állami vállalatok vezetőinek  azt a körlevelet, amelyben leállította a cégek szerződéskötéseit . A tiltás az NFM szerint nyár végéig tarthat, a célja pedig az, hogy ne vállaljanak a későbbiekben nehezen felülvizsgálható kiadásokat.  Úgy tudjuk, a fejlesztési minisztert Orbán Viktor kérte fel az intézkedésre.  Az egyik fideszes vezető szerint a miniszterelnök célja lehetett a kiadások csökkentése is, de ettől eltérő, politikai célok is felmerülhetnek.

NEM LESZ NÉPSZAVAZÁS PAKSRÓL

Hiába szeretett volna az Együtt-PM népszavazást tartani a paksi erőmű állami hitelfelvétellel történő bővítéséről, az Alkotmánybíróság elutasította a pártszövetség beadványát. Ezzel végleg eldőlt: Paks 2 megépül. Az Ab kiszámíthatatlannak, ezért a jogbiztonságot sértőnek és alkotmányellenesnek minősítette a Btk. egyik, a 3 csapáshoz hasonló, a halmazatban elkövetett bűncselekményekről szóló rendelkezését.

AZ AB SZERINT A TAKARÉKSZÖVETKEZETI ÁLLAMOSÍTÁS RENDBEN VOLT

Újabb két, a takarékszövetkezetek integrációjával kapcsolatos bírósági indítványt utasított el az Alkotmánybíróság. Pokol Béla alkotmánybíró mindkét esetben párhuzamos indoklást fogalmazott meg. Ezzel feltehetőleg hamarosan megszűnik a Kinizsi Bank Zrt. alapszabályával kapcsolatos eljárás és az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) által a magyar állam ellen indított jogvita és lehetővé válik a Magyar Posta Zrt. Takarékbank Zrt.-beli részvényeinek értékesítése.

MEGJÖTT A VIHAR

Monszunszerű esővel, jégesővel és viharos széllel érkezve lényegében kettészakította az országot a hétfő délutáni hidegfront. Keleten még tombol a kánikula, nyugaton fülledt, esős idő van, középen pedig a viharzóna.

EGYELŐRE NEM ÉPÜLHET GÁT A RÓMAIN

A II. kerület jegyzője az eljárás formai hiányosságaira hivatkozva nem engedélyezte a Római part fáinak kivágását. A határozat nem jogerős, de a vitatott római-parti mobilgát építése ősszel valószínűleg akkor sem kezdődik el, ha azt a Budapesti Kormányhivatalnál megfellebbezik. A Tarlós István által szorgalmazott fejlesztés ezzel már éveket késik.

IZRAEL BEVETNÉ A SZÁRAZFÖLDI CSAPATAIT GÁZÁBAN

Az izraeli hadsereg szárazföldi alakulatok bevetésére is készül palesztin területeken, miután kedd hajnalban légitámadást hajtott végre a Gázai övezet ellen. A védelmi miniszter szerint Jeruzsálem a Hamász radikális palesztin szervezet elleni elhúzódó műveletre számít, amely néhány napon belül biztosan nem ér véget. Az izraeli légierő keddre virradóra több mint 30 gázai célpontra, köztük lakóházakra mért csapást.

PISTORIUS ÚJRAJÁTSZOTTA BARÁTNŐJE MEGÖLÉSÉT

És erről kiszivárgott egy bizarr videó. A műlábú futó a védelem kérésére eljátszotta, mi történt házában a gyilkosság estéjén, 2013. február 14-én. Az erről készült felvételt az ausztrál Channel Seven vasárnap be is mutatta.

KÓSA LAJOS HÁZI FESZTIVÁLJA KEDVENC FOCICAPATA STADIONJA MELLETT DÜBÖRÖG 

A debreceni Campus fesztivált a tavalyi évhez hasonlóan a Nagyerdőben rendezik meg, mellette egyik oldalról a stadion, a másikról a villamossín, középen meg játszik a hazai pálya előnyét élvező, 25 éves Tankcsapda. Bővebben a fesztiválról itt írtunk.

A PET SHOP BOYS ÚJ ÉRTELMET ADOTT A SZINTIPOPNAK

Múltidézésből volt dögivel a tegnapi koncerten, lement az Opportunities, a Rent, az Always On My Mind, a keleti blokkban félhimnuszként tisztelt Go West, de egyik sem bűzlött a hajlakkfoltos válltöméstől, hanem pontosan olyan volt, ahogy elektropopnak szólnia kell ebben az évtizedben. Kritikusunk fiatal kora ellenére nagyon élvezte a csapatást.

FILM LESZ A JÉZUSRÓL SZÓLÓ BOTRÁNYKÖNYVBŐL

Egy muszlim valláskutató a Scorsese-taposta útra lépett és írt egy könyvet Jézusról, az emberről, aki gyarló és esendő, csodákat nem tesz, viszont a történelmi tényekhez a lehető legközelebb álló képet kapjuk róla. És ebből a regényből lesz most film. A katolikusok már háborognak.

FÉL NAPOT ÁLLT AZ OKMÁNYIRODAI RENDSZER

Reggel nyolctól állt az országos okmányirodai rendszer, az országban sehol nem tudták kiszolgálni a személyazonosító okmányokkal, illetve gépjármű-ügyintézéssel kapcsolatos igényeket. A KEKKH az MTI-vel azt közölte, hogy „átmenetileg szünetel az okmányirodai ügyintézés technikai okok miatt, a zavar megszüntetésén a szolgáltatók folyamatosan dolgoznak.” A hibát végül 12 óra 40-re sikerült elhárítaniuk.