Gyűlt a feszültség, aztán ez lett a vége

2014.07.28. 19:33

DEVIZÁS PEREK SZÁZAIT ÁLLÍTOTTÁK LE 

285 devizahiteles peres eljárást függesztett fel hétfőn soron kívül a Debreceni Törvényszék és járásbíróságai. Az érintett perek többsége az egyoldalú szerződésmódosításokról, illetve az árfolyamrés törvénytelenségéről szólt.  A felfüggesztés hátterében a Kúria július 26-i döntése áll, ami  tisztességtelennek nyilvánított általánosan alkalmazott szerződéses feltételeket.

HAVASI BERTALAN ÉS A MAGYAR NEMZET ÖSSZECSAPOTT

A Magyar Nemzet azt állítja, a miniszterelnök sajtósa inzultálta a fotósukat. Havasi Bertalan szerint egyáltalán nem volt agresszív a viselkedése. A Heti Válasz szerint a Magyar Nemzet újságíróját be kellett vinni az ügyeletre. A Magyar Nemzet szerint Havasi pökhendi és agresszív. A vitába beszállt Kaminski Fanny is.

NEM MERIK KOMMENTÁLNI AZ ORBÁN-BESZÉDET A JOBBOLDALON

A Tusnádfürdőn a rendszerváltás örökségével szembeforduló, a liberális demokrácia meghaladásáról beszélő miniszterelnök kijelentései után nehezen tartható, hogy az antidemokratikus fordulat víziója pusztán baloldali hisztéria lenne. Ezért az Index jobboldali közéleti figurákat és politikusokat próbált megszólaltatni, de egyetlen újságíró kivételével senki sem vállalta névvel a véleményét. Igaz, helyeselni se helyeselt senki.

MŰHOLDKÉPEK BIZONYÍTJÁK, HOGY OROSZORSZÁG TERÜLETÉRŐL LŐTTEK KI RAKÉTÁKAT

Az USA olyan műholdfelvételeket tett közzé vasárnap, amelyek szerintük azt bizonyítják, hogy Oroszországból lőtték ki a rakétákat Kelet-Ukrajna irányába, és hogy az oroszok látták el fegyverrel a szeparatistákat. Az amerikaiak még mindig nem tudják, hogy pontosan ki lőtt  a maláj gépre vagy hogy voltak-e orosz katonák a kilövés helyszínén, de bizonyítottnak látják, hogy a szeparatisták megfelelő technológiával rendelkeztek a terrorcselekményhez.

NEM LÁTJUK TÖBBÉ PUHL SÁNDORT NB I.-ET SZAKÉRTENI

Az idei szezon első Harmadik félidő című sportműsorában már nem ült ott Puhl Sándor, az MLSZ játékvezetői bizottságának a feje Nyilasi Tibor mellett a Sport Tv stúdiójában. Az ok, hogy a szövetség nem nézte jó szemmel, hogy kollégái főnökeként Puhl a kollégákat bírálja olykor. Szerintük a magyar játékvezetés 95 százalékban jó, nem kell a feszültséget kelteni.

ÉVTIZEDES ÁTTÖRÉS AZ AKKUGYÁRTÁSBAN

Az akkumulátorok fejlesztésének és gyártásának Szent Grálját találta meg egy kaliforniai kutatócsoport. A tiszta lítiumból készült anód 3-4-szeres növekedést jelenthet az akkuk erejében. Ha fogalma sincs, mit jelenthet az, hogy lítiumanód, itt elmagyarázzuk bővebben.

PALOTAFORRADALOM A SZENTENDREI FIDESZBEN

A helyi Fidesz-szervezet menesztette Szentendre nyolc éve regnáló, a pazarló uszodaügy miatt igen népszerűtlenné vált polgármesterét, Dietz Ferencet, és a helyére új polgármesterjelöltet szavazott meg az októberi önkormányzati választásra. A nagy többséggel meghozott döntést azonban megfúrták, ezért az országos választmány elnökségének kellett beavatkoznia: Dietznek leáldozott.

AZ OMBUDSMAN SZERINT KÉTSÉGES A NORVÉG ALAP ELLENI VIZSGÁLAT

A Transparency International nyilvánosságra hozta Székely László ombudsman levelét, melyben az alapjogi biztos Lázár Jánosnak fejtette ki kétségeit, hogy ellenőrizheti-e a Kehi a Norvég Civil Alapból származó támogatásokat és az abból részesülő civil szervezeteket. Székely szerint nem hagyható figyelmen kívül a norvég állam értelmezése.

OROSZORSZÁG 50 MILLIÁRD DOLLÁROS BÜNTETÉST KAPHAT A JUKOSZ-ÜGYBEN

A korábbi részvényesek számára kedvező ítélet született a hágai bíróságon a Jukosz-perben, aminek következtében Oroszországot 50 milliárd dollár kártérítés megfizetésére kötelezhetik – számolt be a Reuters. Az ítélet nem jogerős. A Jukosz egykor Oroszország legnagyobb olajipari vállalata volt, melynek legnagyobb részvényesét, Mihail Hodorkovszkijt a vállalat ellen indított hadjáratot követően hosszú időre börtönbe zárták. A Jukosz eszközeit 2007-re teljes egészében értékesítették, azok legnagyobb része pedig az állami kézben levő Gazpromhoz és Rosznyefthez került. Az utóbbi jelenleg Putyin és Igor Szecsin irányítása alatt áll.

ELKEZDŐDÖTT A HATODIK KIHALÁSI HULLÁM

A Föld történetében eddig öt nagy kihalási eseményt tartottak nyilván a tudósok - illetve mostantól hatot. A hatodikat az ember indította el az 1500-as évek táján, és hacsak nem teszünk valamit ellene a következő egy-két évszázadban, ugyanolyan rossz vége lehet, mint például a dinoszauruszok kipusztulásának, állítják a tudósok.