-.   .-   .--.   ..   -.   .-   .--.   ..

2014.09.01. 19:09

PUTYINTÓL, ATOMFEGYVERTŐL TARTANAK KIJEVBEN

„Két hét alatt be tudnám venni Kijevet ”– a La Republica szerint ezt mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének telefonon, azonban az nem derült ki, pontosan milyen összefüggésben hangzott el a kijelentés.

Az orosz államfő is megismételte a tárgyalások szükségességét, ami lényegében a szeparatisták támogatását jelenti. A kijevi vezetés közben már arról beszélt, hogy a terrorelhárító művelet helyett az Oroszországgal szembeni védekezésre kell berendezkedniük. A védelmi miniszter szerint az oroszok nem hivatalos csatornákon keresztül azt is megüzenték, hogy taktikai atomfegyvereket is bevethetnek. A szeparatisták közben állítólag nyilvánosan aláztak meg egy asszonyt, akiről azt gondolták, hogy kém és az ukrán hadsereget segítette.

ESŐVEL, FUTÓPÁLYA NÉLKÜL INDULT A TANÉV

Az evangélikusok Anna and the Barbies-zal nyitották meg a tanévet, és több másik iskolában is igyekeztek kilépni az igazgatók a megszokott közhelyekből. Az esősen kezdődő tanévben nem lesz sok meglepő újdonság az eddigiekhez képest, ami mégis, azt itt elolvashatja, vagy megnézheti a naptárat. A dunakeszi Fazekas Mihály Általános Iskolában viszont néhány osztály konténerekben berendezett tanteremben kezdte az iskolát. A májusi bejelentéskor még azt ígérték, hogy a margitszigeti futókör iskolakezdésre készen lesz, nos, erre hiába vártunk, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatóságától kapott tájékoztatás szerint az ügy a közbeszerzési eljáráson akadt el, nem tudni, mikor kezdődhetnek a munkálatok.

MEGSZÓLALTAK A SZIRÉNÁK

Lezajlott az első nagy szirénapróba hétfő délelőtt 11 órakor. A rendszer próbája négy percig tartott, 417 ponton, a hatóság szerint minden rendben volt. Nem úgy olvasóink szerint: volt aki sírt, volt, aki megijedt, a tyúkokba beszorult a tojás. Megint más nem értette a hőbörgést.

AZ EMBERISÉG SÖTÉT PILLANATAI

Az elmúlt napok velencei versenyfilmjeiben történelmi borzalmak váltakoztak belső drámákkal. Tanulnunk kell a múlt borzalmaiból, üzeni a Loin des hommes és a The Cut is. Közös a két filmben, hogy az emberiség sötét pillanatait mutatják be egy olyan időszakban, amelyben felborulnak a törvények. A Loin des hommes kedvéért Viggo Mortensen megtanult arabul is.

ESŐBEN NEM MENNEK A ROBOTAUTÓK

A Google önjáró autói levezettek 700 ezer mérföldet, de az esővel és az utak 99 százalékával nem tudnak megbirkózni. Havazásban még ki sem próbálták a forradalmi vezetési élményt nyújtó technikát, ami elvileg pár éven belül megvásárolható lesz.

ELINDULT AZ INDEX OKOSÍTÓ-MELLÉKLETE

Új alrovatunk a Ma is tanultam valamit, amelyben érdekes tényeket gyűjtünk össze. Azt például tudta, hogy egy négymérföldes csőrendszer van a hasában? És azt, hogy ezt nem a Monty Python írta meg? 

NA, MIT ÚSZOTT MEGINT HOSSZÚ KATINKA?

Világcsúcsot. Alap. Az úszók dubaji rövidpályás világkupaversenyén most 100 méter vegyesen faragott a saját korábbi rekordjából.