Készenléti rendőrök támadták le a civileket

2014.09.08. 19:29

RAZZIA AZ ÖKOTÁRSNÁL

Hétfő reggel fél kilenc körül tucatnyi rendőr vonult ki az Ökotárs Alapítvány belvárosi irodájához. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) bejelentés nélkül érkező munkatársai az irodába csak az ott dolgozókat engedték be, a bejáratnál négy rendőr szűrte az érkezőket. Miként az ORFK dél előtt pár perccel kiküldött válaszából kiderül, az NNI akciója összefügg azzal, hogy a Magyar Nemzet a Kehi feljelentése nyomán a múlt héten arról írt, hogy az Ökotárs Alapítvány jogtalanul nyújtott kölcsönökkel segített civil szervezeteket. 

oko
Fotó: Huszti István

A nap összefoglalója röviden:

  • Hétfő reggel váratlanul kiszállt a Nemzeti Nyomozó Iroda a Norvég Civil Alapot kezelő Ökotárshoz, majd később egy társalapítványhoz, a Demnethez is.
  • A nagy erőkkel érkező nyomozók egész napos vesztegzár alá vették a civil szervezetek irodáit
  •  A rendőrök délután a civilszervezetek vezetőinek magánlakásán is házkutatást folytattak.
  • Délután hatkor a rendőrök lakására kísérték haza Móra Veronikát, az Ökotárs alapítvány vezetőjét.
  • A Demnet munkatársaitól úgy értesültünk, hogy a rendőrség olyan anyagokat is lefoglalt, amelyeknek nem volt közük a Norvég Civil Alap ügyeihez.
  • Délután hatkor tüntetés kezdődött az Ökotárs irodája előtt.
  • Lázár János hónapok óta támadja a Norvég Civil Alapot, amely jelentősen megrontotta a magyar-norvég kapcsolatokat is.

REZESOVA-PER: FÖLDBE DÖNGÖLTEK EGY SZAKÉRTŐT

A négy ember halálát okozó baleset műszaki szakkérdéseit meglepetésszerű gyorsasággal tisztázta a bíróság. A megmaradt szakértők Rezesova szempontjából nem túl kedvező véleményt alakítottak ki. A három megmaradt régi szakértő közül is kizárt egyet a perből a bíró. Még a héten kihirdetheti a Budapest Környéki Törvényszék a másodfokú ítéletet.

NEM TUDJUK, MIÉRT NEM MARADHATOTT A NÉPSZERŰ IGAZGATÓ

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter a Miskolci Kazinczy Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában leváltotta a közkedvelt és eredményes igazgatót, hiába támogatta a tantestület, a szülői munkaközösség és még 15 más szakmai szervezet. Helyére egy olyan vezetőt nevezett ki, akinek nincs vezetői tapasztalata, akinek a pályázata szakmai hibákat tartalmaz, és aki nem ismeri az iskola életét. Ma délelőtt ezért egy főiskolai tanévnyitó előtt az utcán vártuk Balog Zoltán érkezését, de választ nem kaptunk.

 
Balog Zoltán tartozik egy válasszal

JUHÁSZ PÉTER ELÉBE MEGY A VÁDAKNAK

Csekély mennyiségű kábítószerrel való visszaélés miatt pénzbüntetésre ítélték Juhász Pétert, az Együtt-PM V. kerületi polgármesterjelöltjét. Juhász maga világosította fel a párt aktivistáit korábbi ügyeiről, miután a Belváros polgármesteri posztjáért folyó kampányban a Fidesz folyamatosan drogosként próbálja bemutatni.

CSÁNYI SÁNDOR CSALÓDOTT, AMI NEM KEDVEZ A SZÖVETSÉGI KAPITÁNY STÁTUSZÁNAK

Vasárnap az került volna be a Napinapiba, hogy a magyar válogatott vereséggel kezdte a 2016-os Eb-selejtezőket, hétfőn pedig már az MLSZ-elnök Csányi Sándor csalódottságát fejezte ki. Szerinte még nem ment el a hajó, és a közönség sokkal többet érdemelt volna, mint amit kapott. Hogy Pintér marad-e a szövetségi kapitány, arra azt mondta:  ez alaposabb kiértékelést, a szakemberekkel és a játékosokkal folytatott konzultációt kíván.

BLATTER MARADNA A FIFA ELNÖKE

Ötödszörre is jelölteti magát az ember, akinek van tehetsége pénzt keríteni. Pedig Katar, Oroszország, Brazília vb-helyszínek, és mind-mind a korrupció melegágyai, de miután a 2014-es vb sikeres volt, ezért ismét jelölteti magát a jövő évi tisztújításon.

METEORBECSAPÓDÁS NICARAGUÁBAN

Meteorit csapódott be a nicaraguai főváros, Managua területén, hatalmas robajjal és mély krátert hagyva maga után. A közelben élők százai menekültek ki házaikból, attól tartva, hogy földrengés van. Az eseményben csodával határos módon senki sem sérült meg. Wilfredo Strauss, a helyi földrengésfigyelő intézet egyik szakértőjének szavai szerint az égitest 12 méter átmérőjű és mintegy 5 és fél méter mély krátert vájt a földbe.

YOUTUBE-OSODNAK A FACEBOOK-VIDEÓK

Fidji Simo, a Facebook projektmenedzsment-igazgatója közölte, hogy a legnagyobb közösségi oldalra feltöltött videók átlagos összes nézettsége már meghaladja a napi egymilliárdot. A növekvő forgalom oka részben, hogy a Facebook YouTube-szerű funkciókat vezet be. Az egyes megtekintések után a Facebook hasonló témájú videókat ajánl a nézőknek, a lájkok és megosztások száma mellett pedig az aktuális nézettség is megjelenik a lejátszó alatt.