Hova lehet ezt még fokozni?

2014.09.30. 19:08

TARLÓS AZ UNIÓS FORRÁSOKÉRT BIRKÓZIK

Bizonyos fokú küzdelem folyik a főváros részéről a 2014–2020 közötti uniós forrásokért, ezekért a pénzekért meg kell küzdeni, mondta Tarlós István főpolgármester keddi sajtótájékoztatóján. Seszták Miklós fejlesztési miniszter ehhez annyit tett hozzá, hogy a kötött pályás közlekedési beruházásokra jelentős uniós pénz várható, de még nem tudni, pontosan mennyi, és hogy osztják szét. Tarlós azt mondta, elkészült a főváros területfejlesztési és településfejlesztési stratégiája, és lesz pénz a 3-as metró felújítására.

LŐTTEK ÁNGYÁN INTÉZETÉNEK

Huszonnégy év után megszünteti a Szent István Egyetem (SZIE) a Fideszből kilépett Ángyán József által alapított Környezet-és Tájgazdálkodási Intézetet. A külföldön is ismert és elismert intézet a fenntartható mezőgazdaság és vidékfejlesztés egyetemi képzési programjának hazai kidolgozója, illetve a fenntarthatóság, a mezőgazdasági alkalmazkodóképesség egyik legfontosabb hazai szellemi műhelye volt. Előterjesztésében a dékán az egyetem átszervezésére, a „koherensebb, szakmailag egységesebb, összefüggő szervezeti egységek” létrehozásának szükségességével magyarázta a lépést. Ángyán szerint az intézet bezárása nem a dékán magánakciója, a döntés mögött politikai okok állhatnak.

A FIDESZ BELÁTTA, HOGY NEM HIBÁZOTT AZ OMBUDSMAN

A parlament igazságügyi bizottsága meghallgatta Székely László ombudsmant azzal kapcsolatban, mennyire működött együtt a TASZ-szal a tűcsereprogramról készült jelentés időzítésében. A zárt ajtók mögött tartott meghallgatáson a bizottság végül elfogadta beszámolóját és megállapította, hogy semmiféle törvénysértés nem történt.

BRUTÁLIS CSOKIDRÁGULÁST HOZHAT AZ EBOLA 

Pánik uralkodik az árupiacok kakaóval is kereskedő brókereinek körében, mivel a kakaóbab zömét termelő Elefántcsontpart határos a súlyos Ebola-járványtól sújtott országokkal. A kakaó ára az elmúlt két hétben tíz százalékkal, tonnánként 2305 fontra ugrott, ami három és fél éves csúcs. A magyarázat egyszerű: a befektetők attól tartanak, hogy a járvány átterjed Elefántcsontpartra, a világ legnagyobb kakaóbab-termesztő országába. Ha a fertőzés megjelenik ebben az országban, akkor akár duplájára nőhet a kakaóbab ára. 

A 98 SZÁZALÉKOS KÜLÖNADÓ NEM JÁR VISSZA AUTOMATIKUSAN 

Megjelent a Magyar Közlönyben a 98 százalékos különadó visszatérítéséről szóló törvénymódosítás. A törvény (pdf) szerint hiába semmisítette meg az Ab a törvényt, nem automatikusan jár vissza a pénz az adófizetőknek, hanem kérni kell ezt a NAV-tól. A 98 százalékos helyett pedig 15-75 százalékos adót kell fizetni, attól függően, hogy ki melyik évben kapta a pénzt, illetve hogy jogszabály vagy szerződés alapján kapott végkielégítést. Ráadásul az általános szabályokkal ellentétben a késedelmi kamat sem jár a pénzt visszakérőknek, pedig ez 2010 és 2013 között akár 40 százalék is lehetett.

JÖN A ZARA HOME

Zara Home üzlet nyílik idén decemberben a Deákon, ez lesz az első ilyen üzlet Magyarországon. A lakberendezési üzlet három szintes és több mint 900 négyzetméteres lesz. A márka a spanyol Inditex Csoporthoz tartozik, 2003-ban alapították. Jelenleg a világon 45 országban 402 üzlet működik, a környékünkön többek közt Romániában és Ausztriában.

KINŐTTÜK A FÖLDET, IJESZTŐ A WWF ÚJ JELENTÉSE

A WWF kétévente készíti el az Élő Bolygó Jelentést, amelyben a földi élet állapotáról számol be, idén tizedszerre adták ki. A jelentés szerint az emlősök, madarak, hüllők, kétéltűek és halak vizsgált populációinak egyedszáma 52%-kal zsugorodott 1970 óta. A globális helyzet alapvető oka, hogy az emberiség ökológiai lábnyoma sokkal nagyobb, mint a Föld eltartóképessége. Jelenleg másfélszer annyi erőforrást használunk fel, mint amennyi a természetben újratermelődik, de ha az egész világ úgy élne, mint Európa, akkor több mint 2,6 Földre lenne szükségünk.

FÉLIG MAGYAR SAKKOZÓ MIATT ROBBANT KI BOTRÁNY A SZUDÁNI SAKKSZÖVETSÉGBEN

Omar Albargdar Eltigani (2261 Élőpont), akinek az édesanyja magyar olyat tett, ami megrázta az ottani szokásokhoz szokott közvéleményt. A sakkozó a Dél-Afrikában zajló ifjúsági sakkvilágbajnokságon kiállt egy izraeli versenyző ellen, holott azt kifejezetten megtiltották neki. A szudáni sakkelnök, Tariq Zaroog azon nyomban lemondott.

POLGÁR JUDIT, A MAGYAR SAKKTÜNEMÉNY BEFEJEZI, INTERJÚNK

A nyáron bejelentette Polgár Judit, hogy abbahagyja a versenyzést. Az Indexnek mesélt arról, hogy milyen volt az élete, mit gondol, kísérlet volt, vagy életstílus, amibe az apukája keverte mind a három lányát. És miért ő lett a legsikeresebb.