Amikor Orbán félreugrott a vonat elől

2014.10.31. 19:37

ORBÁN VISSZAVONTA AZ INTERNETADÓT

A miniszterelnök a Kossuth rádió reggeli műsorában azt mondta, A távközlési adó kiterjesztése ebben a formában nem vezethető be. Orbán azért védelmébe vette a szerinte csak „adótechnikai módosítás”-t, hiszen szerinte a távközlési adót bizony ki kell terjeszteni a netre is. A miniszterelnök elmondta, nemzeti konzultációt indítanak a kérdésben. Orbán Viktor bejelentése ellenére megtartották az esti, netadó elleni tüntetést.

DÁRDAI KERETET HIRDETETT

A magyar válogatott november 14-én a finneket, négy nappal később az oroszokat fogadja. A szövetségi kapitány kijelölte a két meccsre készülő bő, 33 fős keretét, amelyet a hétvégi forduló után szűkít majd. Az biztos, hogy egyik mérkőzésen sem léphet pályára Korcsmár Zsolt, Vanczák Vilmos és Varga Roland, mindhárman sérültek. Ott van viszont a keretben a korábbi sérüléséből visszatérő Bogdán Ádám, a Levadiakoszban szereplő Pintér Ádám, illetve a Haladás veterán futballistája, Halmosi Péter.

A KDNP ÚJRA ELŐJÖTT A VASÁRNAPI NYITVATARTÁSSAL

A kisebbik kormánypárt a szabad vasárnap bevezetésének előkészítéseként megbeszélést folytatott a munkavállalói szervezetek részéről Sáling Józseffel, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnökével, a Munkástanácsok Országos Szövetségét vezető Palkovics Imrével és Székely Hajnalkával, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnökével. Azt szeretnék, hogy csak a kisebb üzletek lehessenek nyitva vasárnap.

NAGY LEÉPÍTÉSBE KEZD SZIJJÁRTÓ

107 embert elbocsátanak a Külügyminisztériumból, derül ki a pénteki Magyar Közlöny mellékleteként megjelenő Hivatalos Értesítőből. A létszámcsökkentést a közigazgatási államtitkár hajtja majd végre Szijjártó Péter külügyminiszter utasítására, amely pénteken 17 órától lép hatályba.

D MTZ20140630015
Fotó: Máthé Zoltán

MELLÁR: A SZÁZADVÉG CSAK EGY PÉNZMOSODA

A korábban fideszes önkormányzati képviselőként is tevékenykedő, de kedden a netadó elleni pécsi tüntetésen felszólaló Mellár Tamás szerint volt munkahelye, a Századvég Gazdaságkutató csak egy pénzmosoda. A Századvég Gazdaságkutató erre úgy reagált, munkájukat minden esetben a jogszabályoknak és szerződéses kötelezettségeiknek megfelelően végzik, visszautasítják Mellár Tamás kijelentéseit, és pert indítanak ellene.

LELÉP A GOOGLE-TŐL AZ ANDROID ATYJA

Elmegy a Google-től Andy Rubin, aki bevezette a céget az okostelefonok és a tabletek világába, valamint a cég robotokkal foglalkozó részlegét vezette. Inkább saját, hardverekkel foglalkozó startupokat támogató inkubátort alapít. Rubin az Android alapítója: a mobilos operációs rendszert még 2005-ben vásárolta fel a Google, azóta ez fut az okostelefonjaikon és tabletjeiken. A operációs rendszert 2007-ben mutatták be nyilvánosan, az Iphone-ok riválisaként, mára pedig több milliárdan használják.

GAZDÁJA ROBBANTOTTA FEL AZ AMERIKAI RAKÉTÁT

Új részletek derültek ki a kedden felrobbant amerikai űrrakéta balesetével kapcsolatban. A Nemzetközi Űrállomás felé indított rakétát az Orbital Sciences nevű polgári űrcég munkatársai robbantották fel az ilyen célokra beszerelt önmegsemmisítő töltet segítségével, amikor látták, hogy az indítás nem az elvártnak megfelelően megy. Az önmegsemmisítés azért fontos ilyenkor, hogy a rakéta a lakott területtől biztos távolságban robbanjon fel, olyan terület felett, amit pont az ilyen esetek miatt ürítenek ki a fellövés idejére.

ÁTADTÁK A NYÍREGYHÁZÁT ELKERÜLŐ UTAT

Átadták a Nyíregyházát nyugatról elkerülő 2,2 kilométeres utat, ami az M3-as autópályát köti össze a Kálmánházi úttal, írta a NIF Zrt. A kétszer egysávos út új nyomvonalon épült, majdnem 3,5 milliárd forintba került, ennek 85 százaléka uniós pénz volt. Az M3-asnál új csomópontot alakítottak ki, elültettek harmincezer fát és cserjét.