André, André, hát kellett ez neked?

2014.11.13. 19:07

BÉKEMENET: A VÉGSŐ MEGOLDÁS

A Civil Összefogás Fórum egyelőre nem akar olajat önteni a tűzre egy újabb békemenet szervezésével, ellenben feljelentést tesznek a kitiltási botrány miatt, ami simán felér egy újabb békemenettel. Az ok: az amerikai nagykövetség munkatársai – például André Goodfriend ügyvivő –, nem tettek feljelentést a rendőrségen, noha állításuk szerint hitelt érdemlő bizonyítékaik vannak magyar kormánytisztviselők korrupt tevékenységéről. Csakhogy André Goodfriend speciális helyzetben van, mivel diplomata. A régi Btk.-nak szinte a legelején volt a diplomáciai mentesség szabálya. Az új Btk.-ból ez a rész hiányzik, de persze ez nem jelenti azt, hogy a szabály megszűnt volna.

REKLÁMADÓ: NYILATKOZATOT KÖVETEL A NAV

Nem csupán a tévétársaságok és a médiacégek terheit növelte meg a reklámadóval a kormány, hanem a teljes reklámszakmát és a vele kapcsolatban álló teljes kereskedelmi és vállalkozói piacot büntette. A nyáron bevezetett új adónem teljesítési szabályait megalkotó NAV mostanra már az egyes megrendelésekben résztvevő összes vállalkozástól követeli a reklámok közzétevőjétől származó nyilatkozatot, amely bizonyítja, hogy az befizette az adót. Ha nincs nyilatkozat, úgy az összes hirdető, de akár még a sminkes vagy a grafikus is büntethetővé válik.

KÜLÖNADÓT VETNEK KI A DOHÁNYCÉGEKRE 

Egyszeri sarcot vetnének ki a dohánygyárakra, importőrökre és forgalmazókra, az adót a 2014-es árbevétel után kell majd fizetni, és sávosan határozzák meg. A legtöbbet a Philip Morris és a BAT fizetheti, de rosszul érinti a legkisebbeket is: 30 milliót ugyanis mindenképpen be kell majd fizetni. A javaslatot beadó Szatmáry Kristóf abban bízik, hogy ettől nem lesz drágább a cigaretta.

 

ENSZ-BÍRÓSÁG FENYEGETI KIM DZSONGUNT?

Elegendő bizonyíték áll rendelkezésre ahhoz, hogy felelősségre tudják vonni Kim Dzsongun észak-koreai vezetőt a Phenjan által elkövetett "tömeges" emberijog-sértésekért - jelentette ki csütörtökön Szöulban Marzuki Darusman, az ENSZ észak-koreai emberi jogi helyzettel foglalkozó különleges jelentéstevője. Jövő héten az ENSZ Közgyűlésének emberi jogi bizottsága elé utalják azt az Európai Unió és Japán által megszövegezett határozatot, amely phenjani döntéshozók felelősségre vonását sürgeti a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) előtt emberiesség elleni bűncselekményekért. Phenjan fő szövetségese, Peking minden bizonnyal megvétózna egy ilyen lépést.

MEGJELENT AZ ABSZURD FIFA-JELENTÉS

A FIFA felmentette Katart és Oroszországot is a korrupciós vádak alól, úgyhogy az oroszok által rendezett 2018-as és az arab országban rendezendő 2022-es futball-világbajnokságra sem írnak ki új szavazást. Nincs rá ok - indokoltak, és a jövőben szeretnék átalakítani a pályázatok módját. A szervezet etikai bizottsága várhatóan néhány olyan szakembert fog kritizálni, akik már nem aktívak, és nem tagjai a nemzetközi szövetségnek.

KÉPEKET KÜLDÖTT AZ ÜSTÖKÖSRE LESZÁLLT ŰRSZONDA

Csütörtökre kiderült, hogy a szerdán a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökösre leszállt Philae egység hogyan és valószínűleg miért pattant kettőt is leszállás közben. Képeket is készített, de a mintavételt biztosan nem fogják elsietni, az ESA szakemberei még vizsgálják, hogy milyen problémákkal kell megküzdeniük. A csütörtöki fejleményeket ebben a cikkben olvashatja.

ZENELEJÁTSZÓ LESZ A YOUTUBE-ON

A Google Music Key néven előfizetéses szolgáltatást indít, amivel a felhasználók reklámmentes zenét és videókat streamelhetnek a YouTube-on, sőt letölthetik azokat offline használatra.
A szolgáltatás Angliában havi 9,99 fontért, az USA-ban 9,99 dollárért lesz elérhető, magyar árról nincs hír. A szolgáltatás egyértelműen a Spotifyhoz hasonló többi zenestreaming-szolgáltatás kihívója.

EXKLUZÍV NAPIRAJZ!

432 vonulni 16 9

Mindhárom képkockáért kattintson ide!