Megint egy nap, aminek a végén csak Lázár János nevethet

2014.11.27. 19:20 Módosítva: 2014.11.27. 19:22

CSETLIK-BOTLIK A MAGYAR KÜLÜGY, ÚGYHOGY LÁZÁR JÁNOS FEL IS FALJA

A csütörtöki Figyelő arról írt, a kitiltási botrányra válaszul Magyarország is kitilthat amerikai állampolgárokat. Az Index meg is kérdezte a tervekről a külügyminisztériumot, ahol tömör és furcsa választ kaptunk. De nem ez volt a Szijjártó vezette tárca legunortodoxabb húzása: kiderítettük, hogy egy jordániai üzletembert nevez ki a magyar kormány nagykövetnek az Egyesült Arab Emírségekbe. Közben a miniszterelnöknek már elege lehet az egykori táskahordójára bízott minisztérium csetlés-botlásaiból, ezért egy gyors húzással Lázár János gyámsága alá helyezte inkább a külügy hatásköreinek egy részét. Ami nem lehet túl jó hír a külügyi dolgozóknak, már csak azért sem, mert utánanéztünk és kiderült, a Lázár által bevezetett tíz órás munkanap bizony nem ütközik törvénybe. Sem a Miniszterelnökségen, sem máshol. Persze nem akarunk mi ötleteket adni senkinek.

JUNCKER ÉS BIZOTTSÁGA MÁRIS MEGBUKHATOTT VOLNA, DE NEM

Strasbourgban 461 ellenszavazattal, 101 támogatással és 88 tartózkodással leszavazták a Juncker-bizottság ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt. A kezdeményezés az euroszkeptikus Nigel Farage vezette Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája elnevezésű frakció és a Le Pen-féle szélsőjobbos Nemzeti Fronttól jött.

TÁVOZIK A NAVTÓL AZ EGYIK NEM KITILTOTT ELNÖKHELYETTES 

Távozik posztjáról Kovácsics Iván, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vám és pénzügyőri elnökhelyettese. A NAV vezetősége köremailben tájékoztatta a dolgozókat arról, hogy az elnökhelyettes január végén, felmondási idejének letelte után távozik. A hivatal az emailben nem indokolta a vezető távozását. 

HÉT ÉVES MÉLYPONTON A MUNKANÉLKÜLISÉG 

Az idén az augusztus-októberi időszakban 7,1 százalékos volt a munkanélküliségi ráta Magyarországon. Utoljára 2007-ben láthatunk ennél alacsonyabb értéket. Továbbra is igaz azonban, hogy a szép számok mögött elsősorban a közmunka felfutása áll. A foglalkoztatottság 4 millió 184 ezer főre bővült. 

 

MEGHALT BÁRÁNDY GYÖRGY ÜGYVÉD

1919-ben született, 95 éves korában hunyt el.

LEVEGŐBŐL GYÁRTHATUNK ÜZEMANYAGOT

Újabb áttörést értek el a kutatók a jövő anyagának kikiáltott grafén kutatásában. Kiderült, hogy grafénból nagyon jó protonvezető membránt lehet készíteni, amire szuper üzemanyagcellákat lehet alapozni. Sőt, akár a levegőből is ki lehet bele szűrni a hidrogént, és aztán azt üzemanyaggá alakítani. Akik ezt állítják, nem akárkik: 2010 fizikai Nobel-díjasai (meglepetés: éppen a grafén felfedezéséért katpák a díjat).

TÖRÖK GÁBOR MÁRIS VISSZALÉPETT

Tegnap még azt fejtegette az Indexnek, mennyire komolytalan lenne, ha nem gondolná komolyan a veszprémi képviselőjelöltséget. Ma pedig Simicska Lajos bejelentkezésére hivatkozva máris  visszakozott .

DÁRDAIVAL HAT HELYET LÉPETT ELŐRE A VÁLOGATOTT

A Pintér Attilát váltó futballkapitánnyal már az előző hónapban is előrelépett a csapat, akkor négy helyet javított Feröer megverésével és a románok elleni döntetlennel. A finnek elleni vb-selejtezős győzelemmel, és az oroszok elleni 2-1-es vereséggel is feljebb tudott lépni, és 44. helyen áll a FIFA világranglistáján.